Lovina
8,5
9,0 Algemene ervaring
7,0 Beziens­waardigheden
8,0 Locals
10,0 Restaurants
10,0 Veiligheid
7,0 Stranden

Lovina

door Rough Guide

Lovina strekt zich uit over een acht kilometer lange kuststrook van grijs zandstrand en is daarmee de belangrijkste badplaats van Noord-Bali. Het omvat de kustdorpen Pemaron, Tukad Mungga, Anturan, Banyualit, Kalibukbuk, Kaliasem en Temukus.

Kalibukbuk vormt het toeristisch hart met talloze hotels en restaurants. Gelukkig wordt er hier en in de rest van Lovina veel minder gebouwd dan in Zuid-Bali.

ZELF NAAR Lovina?

Bekijk alle 53 reizen naar Lovina

Het gebied heeft zijn ontwikkeling te danken aan de laatste radja van Buleleng, Anak Agung Panji Tisna, die in de jaren zestig van de twintigste eeuw een hotel bouwde in Kaliasem en de naam Lovina bedacht, dat een samentrekking schijnt te zijn van 'Love Indonesia'.

Dolfijnen spotten

Tegenwoordig kun je in Lovina dolfijnen spotten en bovendien kun je in de nabije omgeving snorkelen en duiken. Ook kun je vanuit Lovina watervallen en tempels bezoeken.

Wat tegenvalt is het zwarte strand, dat hier en daar vies en rommelig is. Er is wel enige natuurlijke schaduw, maar er zijn geen ligstoelen.

Bovendien wordt het strand ingenomen door vissersboten en opdringerige verkopers. Afgezien daarvan kent het oord veel pluspunten: hotels voor elk budget en prachtige vergezichten op de omliggende velden, plantages en heuvels.

Dagtochtjes

Reisbureaus staan te popelen om je van dienst te zijn bij het verkennen van de omgeving. Verder zijn er goede openbaar vervoerverbindingen en heerst er een relaxte sfeer.

Verleidelijke bestemmingen voor dagtochtjes zijn het boeddhistisch klooster en de warmwaterbronnen van Banjar, tien kilometer verder naar het westen. Ook in trek zijn de tempels en watervallen ten oosten en zuiden van Singaraja, binnen dertig kilometer van Lovina. De kratermeren van Bedugul en het hooggelegen dorp Munduk liggen op anderhalf uur rijden.

De badplaats Lovina

Een dolfijnentrip in de vroege ochtend voor de kust van Lovina is bijna een must. Niet voor niets staat er een pompeus dolfijnenstandbeeld aan het eind van Jalan Bina Ria. De meeste bezoekers willen bovendien snorkelen of duiken.

Vertier op het land bestaat uit paardrijden en wandelingen naar de watervallen. Ook kun je meedoen aan kookcursussen en workshops op het gebied van kunst.

Schilderkunst

Verder kun je een bezoek brengen aan het huis en atelier van de plaatselijke schilder Made Ariana. Huis en atelier zijn duidelijk aangegeven en verschijnen na 100 meter aan een zuidelijke zijweg van Jalan Raya Banyualit.

Met acrylverf maakt hij enorme abstract-expressionistische schilderijen, die filosofische en spirituele thema's uitbeelden. Hij heeft geëxposeerd in Nederland en wil graag met bezoekers over zijn werk praten.

Kleurrijke tradities

Ook kun je een van de plaatselijke stierenraces (sapi gerumbungan) bijwonen in Kaliasem, een van de weinige plaatsen op Bali waar deze kleurrijke traditie nog in stand wordt gehouden.

Meestal vinden ze plaats op Onafhankelijkheidsdag op 17 augustus en in september (samen met allerlei andere culturele activiteiten), wanneer de zeilboten van Sail Indonesia aanmeren in Lovina, op weg van Darwin naar Singapore.

Reizen Lovina

Reviews Lovina

Rustgevend (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Brenda van Alphen de Veer op 15 maart 2017

Lovina is een perfecte plek om bij te komen. Het is wel bekend onder toeristen maar is alsnog een rustige plek. Het staat bekend om de dolfijnen en die hebben we ook gespot 's ochtends vroeg, voor maar zeven euro met een privé bootje. Onder jongeren is het wat minder populair omdat het niet heel bruisend is maar dus perfect om er tot rust te komen.

8,5
9 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Locals
10 Restaurants
10 Veiligheid
7 Stranden

Pluspunten Lovina

  • betaalbaar
  • lekker eten
  • rustgevend

Minpunten Lovina

  • weinig nachtleven
  • vooral toeristen
  • weinig op aan te merken
Ultieme tip: Dolfijnen spotten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors