Gili-eilanden

Gili-eilanden

door Lana Leach

De Gili-eilanden zijn relaxed. Het zijn tropische eilanden voor reizigers die even bij willen komen op het strand, een duik willen maken of simpelweg wat slaperig rond willen slenteren.

Hangmatten, reggae muziek en banana pancakes. 'Kick back and relax' is het motto van de Gili Islands ten het noordwesten van Lombok.

ZELF NAAR Gili-eilanden?

Bekijk alle 21 reizen naar Gili-eilanden

De drie eilanden Air, Meno en Trawangan zijn kleine paradijsjes, met een helder blauwe zee, witte stranden en kleine pinahutjes. De eilanden liggen in elkaars zicht. Ze hebben alle drie een ander karakter. Maar op alle drie draait het om 'niets doen'.

Mekka voor backpackers

De Gili-eilanden behoren tot de populairste bestemmingen op Lombok. Ze zijn een mekka voor backpackers.

Vanuit de dorpjes Bangsal en Senggigi, aan de noordoostkust van Lombok, vertrekken regelmatig bootjes richting de eilanden. Zodra je van de boot afstapt, vertraagt je pas automatisch. Je kunt niet anders dan meegaan in het tempo van de eilanden.

Verboden voor auto's

Om de rustieke sfeer te waarborgen zijn alle soorten motorvoertuigen op de eilanden verboden. Je kunt wel een cidomo nemen, een ouderwets paard en wagen.

Dit is over het algemeen nauwelijks nodig. De eilanden zijn maar een paar kilometer in doorsnede. Lopend of met de fiets ben je zo aan de andere kant.

Tussen de eilanden varen een paar keer per dag bootjes. In één dag kun je zonnen op Gili Air, snorkelen op Gili Meno en een cocktailtje drinken op Trawangan.

Gili Meno, Trawangan en Gili Air

De verschillende eilanden hebben allemaal een eigen karakter. Het middelste eilandje gezien vanaf het vaste land, Gili Meno, mag zichzelf het rustigste van de drie noemen. Het is er prachtig, maar er zijn de minste voorzieningen en daardoor ook wat minder bezoekers dan op de andere eilanden.

Het derde eiland Trawangan is het tegenovergestelde van Meno. Het heeft een reputatie van feesteiland. Er zijn veel accommodatie mogelijkheden, goede restaurants en iedere avond is er wel een strandfeest bij een van de strandtenten.

Geen Ibiza

Maar kom er niet voor het Ibiza gevoel of stampende beats. Het uitgaansleven is simpel: gitaar, blote voeten en een kampvuur.

Gili Air ligt het dichtst bij het vaste land en is het meest authentiek. Het heeft de grootste lokale bevolking en een relaxte simpele stijl.

Duiken op de Gili-eilanden

De drie tropische paradijsjes van de Gili-eilanden worden omringd door koraal. Het is de thuisbasis van een fascinerende onderwaterwereld. Op ieder eiland vind je verschillende duikscholen. Haaien, schildpadden en kleurrijke tropische vissen zijn makkelijk te spotten zodra je onder water bent.

De zee rond de Gili's is een uitstekende duiklocatie voor beginnende duikers. De meeste duiken zijn in kalm water en niet dieper dan achttien meter. Gili Air en Trawangan hebben goede riffen. De beste duiktijd is van april tot september. Dan heb je over het algemeen een zicht van vijftien meter.

Wat is er te doen in De Gili-eilanden?

  • Partyen op Gili Trawangan met live optredens en magic mushrooms.
  • Huur een bootje en ga snorkelen bij de verschillende eilanden.
  • Gili meno: eiland voor jezelf. Om helemaal tot rust te komen.
  • In een uurtje rond het eiland Gili Air lopen en alle inwoners kennen
  • Met een cidomo de eilanden verkennen.

Reizen Gili-eilanden

Meer Gili-eilanden

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors