Kalimantan Jouw vakantie naar Azië begint hier!

Kalimantan

door Lana Leach

Kalimantan is onontgonnen jungle met één absolute ster: de orang-oetan aap. Maar Kalimantan biedt de avontuurlijke reiziger meer: bountystranden, oerwoud en inheemse stammen.

Oeroude bossen, onbekende bergen, mysterieuze rivieren, Kalimantan is de avontuurlijkste bestemming van Indonesië.

ZELF NAAR Kalimantan?

Bekijk alle 9 reizen naar Kalimantan

Kalimantan beslaat tweederde van Borneo, het eiland dat Indonesië met Maleisië en Brunei deelt. Het is één van de minst bezochte delen van de Indonesische archipel. En dus een uitdaging.

Jungle

Kalimantan bestaat uit vier provincies: Noord-, Oost-, West- en Centraal-Kalimantan. Het oosten verken je op zoek naar traditionele culturen. Het zuiden staat bekend om zijn rijke natuur.

In het westen kom je veel dorpen tegen en vormt het grootste beschermde gebied van Kalimantan. Het centrale deel kent schier oneindige jungle met plekken waar nog nooit iemand is geweest.

Dunbevolkt

De waarde van Kalimantan werd al vroeg ontdekt door Chinese en Indiase handelslieden. In het jaar 400 na Christus had Kalimantan al een paar handelsvestigingen. Vanaf de zeventiende eeuw waren het de Nederlanders en de Britten die streden om het eiland.

Toch is Kalimantan één van de dunst bevolkte gebieden van Indonesië. Het is een ideale bestemming voor avontuurlijke jungletochten. De exotische natuur is vrijwel onaangetast.

Dajak

In Kalimantan wonen verschillende etnische bevolkingsgroepen die samengaan onder de naam Dajak. De ruim drie miljoen leden onderscheiden zich echter duidelijk in groepen van elkaar door hun taal, gewoontes en gebruiken. Bekende substammen zijn de Banuaq, Iban en de Kayan.

De Dajaks stonden ooit vooral bekend als koppensnellers, mensen die na gewapende strijd de hoofden van hun tegenstanders meenamen als trofee.

Oudere Dajak vrouwen zijn te herkennen aan hun oorlellen. Ze rekken die uit met zware, gouden ringen.

Apokayan Highlands

Je doet er goed aan vooral ook de Apokayan Highlands in Oost-Kalimantan te bezoeken en kennis te maken met de traditionele bewoners.

Het afgelegen gebied is echter wel moeilijk te bereiken. Maar juist dat heeft voor het ongeschonden karakter van de cultuur van de plaatselijke bewoners gezorgd. Je bezoekt de Kayan, de Punan en de Kenyah stammen. Neem genoegf tijd om het gebied te leren kennen.

Orang-oetan

Één van de bekendste inwoners van Kalimantan is de orang-oetan. De aap is dé attractie van het eiland. Bij een bezoek aan één van de vele nationale parken heb je grote kans de dieren in het wild tegen te komen.

Wil je zekerheid? Dan kun je het beste naar Tanjung Putin National Park in Oost-Kalimantan. Hier slingeren orang-oetans rond die vroeger in opvangcentra hebben gezeten.

De mooiste plek om wilde dieren te zien is de Sungai Mahakam rivier. Zoetwater dolfijnen, bizarre neusapen, krokodillen, vlinders, gibbons, nevelpanters en makaken komen hier samen. In een klotok, een kano met motor, cruise je over de een na langste rivier van het eiland.

Banjarmasin

Maar Kalimantan heeft niet alleen ongerepte oerbossen. Wie wil zonnen op een tropisch bountystrand, gaat naar Pasir Panjang in West-Kalimantan.

Of je bezoekt de stad Banjarmasin in het zuiden van het eiland. Zij heeft de bijnaam 'Venetië van Kalimantan'.

Met een kano vaar je door de stad en ervaar je het typische Banjarmasinse leven. De drijvende markt mag je in ieder geval niet missen.

Wat is er te doen in Kalimantan?

  • Bekijk de orang oetans die in het opvangcentrum Pankelanbu een nieuwe kans krijgen
  • Altijd al willen weten waar diamanten vandaan komen? Bezoek de diamantmijnen bij Cempaka. Je krijgt een rondleiding en je kunt er diamanten kopen.
  • Met een longboat over de Sungai Mahakam rivier naar traditionele dajak dorpen.
  • Verken de tropische eilanden van Pulau Derawan.
  • Trek de jungle van het Tanjung Putin National Park en ga op zoek naar de Rafflesia, 's werelds grootste bloem.

Reizen Kalimantan

Meer Kalimantan

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors