Gunung Leuser National Park

Gunung Leuser National Park

door Lana Leach

De Leuser vulkaan is begroeid met bergbossen. Jungle waar orang-oetans leven, maar ook tijgers, olifanten en neushoorns. Het is er warm en drukkend en de tochten zijn zwaar. Maar het is het waard.

De jungle van het Gunung Leuser National Park is de laatste plaats waar tijgers, olifanten, orang-oetans, neushoorns, olifanten en luipaarden samenleven. Het natuurreservaat op Sumatra beslaat een gebied van meer dan 8.000 vierkante kilometer. De enorme biodiversiteit maakt het park één van de belangrijkste beschermde gebieden ter wereld. De ideale bestemming dus voor een jungletrek.

ZELF NAAR Gunung Leuser National Park?

Bekijk alle 15 reizen naar Gunung Leuser National Park

Leuser vulkaan

Op de grens van de provincies Noord-Sumatra en Aceh, in het noordwesten van Sumatra, ligt het Gunung Leuser National Park.

Het park is vernoemd naar zijn hoogste punt, de Leuser vulkaan met een hoogte van 3.381 meter. Twee gebergtes van de Barisan bergketen domineren het gebied: Bulang en de Pusat Gayo.

Bergbossen

Een groot gedeelte van het park bestaat daardoor uit steile, bijna, ontoegankelijke bergbossen. Er zijn echter ook strandbossen, mangrovebossen, moerassige gebieden en laaglandregenwouden. Een groot deel van het park is te bereiken via de Alas rivier, die dwars door het park snijdt.

Gunung Leuser is sinds 1934 beschermd gebied. In 1980 werd het een nationaal park. In feite is het park een verzameling van meerdere, voormalige natuurreservaten en bossen.

Thomas Leaf aap

De onschatbare waarde van het park wordt vooral duidelijk aan de hand van zijn fauna. In het park leven enkele van de meest bedreigde diersoorten ter wereld, onder meer orang-oetans, tijgers, olifanten en Sumatraanse neushoorns.

De kans dat je deze dieren tijdens een jungletrek tegen komt, is echter klein. Van andere apen zul je daarentegen vrijwel zeker een bezoekje krijgen: makaken, gibbons en de veel voorkomende Thomas Leaf monkey.

Bukit Lawang

Op de rand van het natuurgebied ligt het plaatsje Bukit Lawang. Van hieruit vertrekken de meeste jungletochten. Je kunt er ook het orang-oetan rehabilitatiecentrum bezoeken.

De apen worden in het centrum getraind om weer zelfstandig in de natuur te leven. Ze zijn dat verleerd door gevangenschap, door een gestorven moeder of doordat ze zijn verjaagd uit hun leefgebied.

De orang-oetans zwerven rond bij het rehabilitatiecentrum. Ze krijgen twee keer per dag te eten op een platform. Het is bijzonder om mee te maken.

Als je in Bukit Lawang bent is het natuurlijk echter het leukst om de dieren in het wild tegen te komen. In het nationale park leven semiwilde en wilde orang-oetans, hoewel de kans klein is dat je een werkelijk wilde oerang-oetan tegen komt.

De gidsen weten je meestal wel dichtbij de semiwilde apen te loodsen. Het is meer dan bijzonder genoeg. Wie daarover klaagt...

Wandelen rond Bukit Lawang

Vanaf Bukit Lawang heb je verschillende trekmogelijkheden, in lengte variërend van twee weken tot twee dagen. De tochten zijn vaak inclusief bergbeklimtochten, wildwaterraften of bezoekjes aan hotsprings.

In overleg met een gids is alles mogelijk. Houdt er alleen wel rekening mee dat de wandelingen zwaar kunnen zijn. Het tropische klimaat is niet ideaal voor pittige wandeltochten. En de jungle van Sumatra is ook écht een jungle.

Wat is er te doen in Gunung Leuser National Park?

  • Whitewater raften in de wampu rivier of tuben in de Bohorokrivier
  • Trek door ongerepte Jungle, dieren spotten en unieke flora.
  • Ketambe ligt in de buurt van Gunung Leuser Park. Het dorp wordt minder bezocht dan Bukit Lawang, maar de aardige inwoners en de natuur zijn een bezoek waard.
  • Ga naar het Bohorok Rehabilitation Centre voor orang oetans die je ook in de jungle tegenkomt in Bukit Lawang
  • 7 daagse wandeltocht naar het hoogste punt van Leuser National Park, Leuser mountain.

Reizen Gunung Leuser National Park

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors