Kuta

Kuta

door Rough Guide

Kuta ligt in het midden van de verbluffende, ongerepte zuidkust op Lombok, tussen rotsige kapen met stukken dunbevolkte wildernis, afgewisseld met opwindende stukken zacht, wit zand en diepblauw water. Het is het voornaamste toeristencentrum in de regio.

Jeugdig en gericht op surfen, met veel goedkopere logies dan in Senggigi en vooralsnog heel rustig: een vissersplaatsje met gelegenheid tot surfen, wat accommodatie en restaurants voor toeristen en een paar wat duurdere mogelijkheden.

ZELF NAAR Kuta?

Bekijk alle 44 reizen naar Kuta

Veranderende tijden

Maar het wemelt er van de projectontwikkelaars en er wordt gesproken over een bouwexplosie nu de nieuwe internationale luchthaven is geopend.

De kust ten oosten van Kuta is al jaren gereserveerd voor een vijfsterrenresort. Plaatselijk verzet en twijfelende investeerders uit het Midden-Oosten hebben tot nu toe voor uitstel gezorgd, maar het lijdt geen twijfel dat de kust niet onontwikkeld blijft.

Perfecte golven

Maar voorlopig is er veel te genieten voor iedereen en afgezien van de zondagmarkt is het er buiten het seizoen heel kalm. Surfers komen elk jaar weer terug vanwege de perfecte golven, vooral bij Gerupuk en Mawi en, wat verder, bij Ekas.

Het strand van Kuta zelf is smerig en onaantrekkelijk - en sommigen vinden de opdringerige straatventers vermoeiend en zelfs intimiderend - maar er zijn adembenemend mooie stranden in de buurt, naar het oosten bij Tanjung Aan en naar het westen bij Mawun. Deze zijn allebei geschikt voor zwemmen, maar informeer altijd naar verraderlijke stromingen.

Vervoer

Om bij de stranden te komen en van de streek te profiteren heb je een scooter nodig en sterke zenuwen, want de wegen, vooral die naar de westelijke stranden, zitten vol gemene kuilen (reparatie is gepland).

Je kunt altijd iemand inhuren als chauffeur. Stalletjes en andere winkeltjes verkopen de belangrijkste benodigdheden en vervoer, en er is ook een kleine supermarkt.

De badplaats

Het strand van Kuta gaat deels schuil achter strandtenten en restaurants langs de boulevard. Niets bijzonders, je kunt beter naar het Novotel or naar Mawun om te zwemmen of te zonnebaden.

Surfen is het belangrijkste in Kuta, het hele jaar rond. Selong Blanak is zanderig en goed voor beginners. Oningewijden kunnen meestal ook terecht bij Gerupuk. Mawi is de grote trekpleister. Een aantal surfwinkels, waaronder de aloude Kimen, repareren en verhuren planken (Rp 50.000 per dag), geven lessen (Rp 360.000 voor 4 uur) en organiseren uitstapjes (vanaf Rp 320.000 voor maximaal twee surfers naar Gerupuk, Mawi of Are Goleng, Rp 700.000 naar Ekas, Rp 1.500.000 naar Bangko Bangko). Ze regelen ook meerdaagse tochten.

Vissen, duiken en paardrijden

Mimpi Manis doet vistochten van halve dagen ($ 100 voor maximaal drie personen) en meerdaagse viskampen met nachten op de boot of op verlaten stranden ($ 100 pp per dag, alles inbegrepen).

Duiken in Zuid-Lombok heeft het grote voordeel van een enorme rust. Dive Zone rekent Rp 750.000 voor twee duiken, alles inbegrepen, en organiseert ook excursies (met de nacht aan boord) naar Komodo.

Je kunt de regio ook te paard verkennen. Tochten inclusief gids kosten vanaf Rp 400.000.

Reizen Kuta

Meer Kuta

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors