Ubud

Ubud

door Rough Guide

Sinds de Duitse kunstenaar Walter Spies in 1928 naar Ubud kwam, is dit een magneet geweest voor elke toerist met enige belangstelling voor Balinese kunst en traditie. Het is nu een volledig ontwikkeld vakantieoord, dat vrijwel elke vakantieganger op het eiland bezoekt, ook al is dat alleen met een dagtocht.

Hoewel het in zwang is om Ubud te karakteriseren als het 'echte' Bali, vooral afgezet tegen Kuta, lijkt de plaats niet veel op een typische Balinese stad.

ZELF NAAR Ubud?

Bekijk alle 105 reizen naar Ubud

Het centrum zit vol met biologische cafés, bungalows aan de rivier en kunstnijverheidswinkels, op de meest panoramische locaties staan chique huizen van buitenlanders en internationale hotels, en zijstraten zijn bezaaid met kuurcentra en alternatieve behandelcentra.

Festivals

Er is in oktober zelfs een jaarlijks literair festival, het Ubud Writers and Readers Festival, en in maart het Bali Spirit Festival van wereldmuziek, dans en yoga.

Het is volgebouwd langs de centrale hoofdstraat, Jalan Wanara Wana, door iedereen bij zijn bijnaam Jalan Monkey Forest genoemd - een kilometer lange straat met hotels, restaurants, reisbureaus en souvenirshops.

Spiritueel toerisme

Tot slot heeft het oorspronkelijke dorp de naburige gehuchten Campuhan, Penestanan, Sanggingan, Nyuhkuning, Padang Tegal, Pengosekan en Peliatan opgeslokt. Desalniettemin vormen traditionele gebruiken nog steeds het fundament van het dagelijks leven in Ubud en de sfeer is een aantrekkelijke mengeling van etnische eigenheid en toeristische gemakken.

De lokale bevolking houdt zich echt nog steeds bezig met schilderen, houtsnijden, dansen en muziek, en er gaat vrijwel geen dag voorbij zonder een religieus feest. Ubud is daarom terecht een centrum voor spiritueel toerisme, waar je inheemse geneeswijzen naast vele geïmporteerde therapieën kunt ondergaan.

Handige uitvalsbasis

Het omliggende platteland en de traditionele gehuchten bieden veel gelegenheid tot fietsen en wandelen, en winkelen is ook een belangrijk tijdverdrijf: Balinese beeldhouwers en schilders verkopen hun waar naast buitenlandse modeontwerpers en kunstenaars.

De restaurants en accommodatie in Ubud zijn ook bijzonder: fantasievolle kaarten zijn hier de norm (en er is veel keus voor vegetariërs), en hotels en homestays zijn veelal klein en charmant. Blijf hier een paar dagen hangen, het liefst in een familieaccommodatie, en je krijgt een boeiend kijkje in het dagelijks ritme van het traditionele Bali.

In feite is Ubud een handige uitvalsbasis of halte op elke reis: de vulkanische top van de Gunung Batur ligt maar veertig kilometer noordwaarts, de lokale reisbureaus organiseren trektochten de berg op, en met een toeristenshuttle of bemo ben je in minder dan twee uur aan het strand van Candidasa.

Monkey Forest en Nyuhkuning

De bekendste toeristische attractie van Ubud is het Monkey Forest Sanctuary (dagelijks 8.30-18 uur, Rp 20.000, kinderen Rp 10.000), die het gebied beslaat tussen het zuidelijke uiteinde van Jalan Monkey Forest en de noordrand van het houtsnijdersgehucht Nyuhkuning.

Er worden veel dagtochten ondernomen naar de troep van driehonderd boosaardige maar fotogenieke langstaartmakaken, maar het bos zelf is klein en teleurstellend, doorstoken door een betonnen pad en ingericht met een weinig bijzondere flora.

Je kunt het alleen te voet bezoeken: de ingang is vijftien minuten lopen vanaf de centrale markt van Ubud, en een ommetje door het bos en de tempel gaat goed samen met een wandeling door het naburige Nyuhkuning.

Tempel van de doden

In het bos kom je na vijf minuten bij de Pura Dalem Agung Padang Tegal, de tempel van de doden voor de banjar van Padang Tegal (je kunt de verplichte sarong en sjerp lenen bij de tempelingang, waarvoor om een kleine gift wordt verzocht). Je ziet er een zestal uit steen gehouwen beelden van de heksweduwe Rangda, die de hoofdtrap flankeren.

Je ziet haar niet gauw over het hoofd met haar afschuwelijke scherpe tanden, ongekamde haar, meterlange tong en bengelende borsten. Twee Rangda-sculpturen beelden haar af tijdens het verslinden van kinderen, iets waar ze dol op was.

Balinees buffet

Bij café Laka Leke, pal ten zuiden van de tempel langs de weg naar Nyuhkuning, kun je iets eten en drinken. Het café organiseert ook gratis dansvoorstellingen voor eters tijdens het Balinese buffet 's avonds (ma, wo, vr en za 20 uur, Rp 150.000 pp). Verderop aan de straat zitten nog een paar restaurantjes.

Reizen Ubud

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Maleisië kenner
Sponsors