Prambanan

Prambanan

door Maaike Lut

De Prambanan telt honderden tempels in allerlei soorten en maten. Sommige rijzen bijna vijftig meter de lucht in, andere liggen nog in puin. Vroeg in de ochtend verschijnt de zon in de ochtendmist die het heiligdom langzaam verlicht.

De Prambanan is het grootste hindoe-Javaanse tempelcomplex van Indonesië en telt ongeveer 230 zogeheten candi's. Daarmee is het een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Java. Het complex ligt ongeveer achttien kilometer ten oosten van Yogyakarta, Centraal-Java.

ZELF NAAR Prambanan?

Bekijk alle 34 reizen naar Prambanan

Hindoetempels

De tempels werden in de negende eeuw gebouwd, maar zijn pas tien eeuwen later herontdekt. Tot aan de dag van vandaag wordt er gewerkt aan de restauratie. In 1991 werd dit pareltje benoemd tot Werelderfgoed.

De grijzige heiligdommen hebben een piramideachtige vorm en zijn erg gedetailleerd. Aan de muurtjes zie je uitgesneden afbeeldingen van onder andere vrouwen en dieren. Via trappetjes loop je zo de tempels in waar je terecht komt in een donkere ruimte met een beeld van de heilige.

Goden

De Prambanan heeft drie hoofdtempels die allen gewijd zijn aan een god en het centrum van het complex vormen. De hoogste hindoetempel behoort toe aan god Shiva en bevindt zich in het midden. De tempel van heilige Vishnu staat naar het noorden gericht, terwijl de tempel van Brahma naar het zuiden prijkt.

De drie goden hebben huisdieren met elk een eigen candi die op een plateau lager staan. Shiva bezit een stier, Vishnu een adelaar en Brahma een zwaan. Op het omringende plein liggen overblijfselen van nog 224 kleinere heiligdommen. Slechts enkele zijn gerestaureerd, andere liggen nog in puin.

Rondreis Java

Een bezoek aan de Prambanan is onmisbaar tijdens een rondreis door Java. Het complex ligt tussen Yogyakarta en Solo, op ongeveer een uurtje rijden van de Borobudur. Het is interessant om het contrast te zien tussen dit boeddhistische heiligdom en het hindoeïstische tempelcomplex Prambanan.

Wat is er te doen in Prambanan?

  • Bezoek in de avond een Ramayana balletvoorstelling. Met de Prambanan op de achtergrond geniet je van deze dans. Ook in Yogyakarta zie je dagelijks verschillende voorstellingen.
  • Niet ver van de Prambanan ligt de Borobudur, het grootste boeddhistische heiligdom ter wereld. Deze tempel bestaat uit stoepa's, honderden Boeddhabeelden en prachtig gedetailleerde versieringen. Bezoek de Borobudur tijdens zonsopgang of zonsondergang.
  • In het centrum van Yogyakarta ligt het kraton, het paleis van de sultan. Een groot deel van het paleis is gebouwd in Javaanse stijl. Hier en daar zie je ook wat Europese stijlen terug. Met een gids bezoek je de verschillende ruimtes.
  • De Pasar Burung Ngasem is de vogelmarkt van Yogyakarta. Een vogel is een van de vijf symbolen waarmee een Javaan zijn status laat zien. Je kunt hier ook andere dieren als honden, katten, konijnen en apen kopen.
  • Het Batik Research Center in Yogyakarta is erg interessant als je meer wilt weten over batik. De werknemers laten zien hoe het productieproces verloopt. Ook bekijk je hier verschillende designs.

Reizen Prambanan

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors