Sulawesi

Sulawesi

door Lana Leach

Sulawesi is het eiland van de Toraja rotsbegraafplaatsen, Fort Rotterdam en het duiken bij de koraalriffen voor de kust. Het is het thuis van bijzondere dieren als de anoa en het spookdier.

Sulawesi is misschien wel het vreemdst gevormde eiland ter wereld. Het heeft iets weg van een mislukte zeester. Met een oppervlak van meer dan 200.000 vierkante kilometer en ruim 16 miljoen inwoners is het een van de vier hoofdeilanden van Indonesië. De rijke cultuur, ongerepte oerwouden, spectaculaire bergruggen, witte stranden en eindeloze duikmogelijkheden zetten Sulawesi op de kaart.

ZELF NAAR Sulawesi?

Bekijk alle 26 reizen naar Sulawesi

Tana Toraja

Het hoogtepunt van een reis naar Sulawesi is ongetwijfeld een bezoek aan Tana Toraja. In de hooglanden van Zuid-Sulawesi leeft de oeroude Toraja bevolking.

Tana Toraja, letterlijk het land van de Toraja, staat vooral bekend om zijn bijzondere begrafenissen. De meeste Toraja zijn christelijk, maar het traditionele animistische geloof in voorouders en geesten speelt nog altijd een grote rol.

Graf in de rotsen

De Toraja geloven dat je bezittingen in de dood kunt meenemen. De doden worden daarom begraven met hun waardevolle eigendommen.

Dit leidde lang geleden tot veel grafplunderingen. Vandaar dat de Toraja hun voorouders nu al eeuwenlang te rusten leggen in grotten en uitgehouwen rotsen. Zij verbergen de grafkisten diep in een grot en hangen een tautau voor de rots, een houten pop die de overledene voorstelt.

Jaarlijks speelt ergens tussen juli en oktober het begrafenisfestival zich af. Het is toegankelijk voor bezoekers. Het festival kan een week duren en gaat gepaard met stierengevechten, rituele dansen en dierenoffers.

Fort Rotterdam op Makassar

De 16 miljoen inwoners van Sulawesi wonen in zes provincies. De hoofdstad van het eiland is Makassar. In de zestiende eeuw was dit een belangrijke havenstad op de Hollandse specerijenroute.

De Nederlanders leidden het scheepvaartverkeer vanuit Fort Rotterdam. Nog altijd is het fort het paradepaardje van Makassar. Het is het best bewaarde Nederlandse fort van Azië. Bezoek het museum in de vesting en kom alles te weten over de roerige geschiedenis van de stad en het fort.

Bunaken Manado Tua Marine National Park

Wil je even iets heel anders, ga dan naar Bunaken Manado Tua Marine National Park. Het is een bestemming waar je kunt duiken, duiken en nog eens duiken. Heit beschermde maritieme park omvat 75.266 hectare en ligt in Noord-Sulawesi.

De onderwaterwereld staat vooral bekend om haar spectaculaire drop-offs. Het water kan extreme dieptes bereiken (1.556 meter), is helder (35-40 meter zicht) en heeft een milde temperatuur (27-29 graden Celsius).

Je komt tijdens een duik van alles tegen: verschillende soorten zeewier, groene schildpadden, kleurrijke sponsen, clownvissen, koraalvissen, oesters, krabben, dolfijnen en schilpadden. Ongeveer 3.000 vissoorten en 500 koraalsoorten noemen het park hun thuis.

Anoa de mini waterbuffel

Ook boven water kun je de meest bijzondere dieren tegen komen. Sulawesi ligt op de Wallace-lijn, een denkbeeldige lijn die de zoogeografische regio's van Azië en Australazië van elkaar scheidt. Dit zorgt voor een unieke mix van dieren.

Zo kun je de vreemde anoa tegenkomen. Een soort schattig miniwaterbuffeltje die zijn tijd het liefst doorbrengt in een modderbad. Of de bedreigde babi rusa. Een bizarre varkenssoort met gigantische slagtanden.

Het schattigste dier op Sulawesi is waarschijnlijk het spookdier. Een pluizig bolletje dat van alle dieren de grootste ogen heeft in verhouding tot zijn lichaam.

Wat is er te doen in Sulawesi?

  • Bezoek aan de oeroude Toraja bevolking, vooral de begraafplaats is bijzonder.
  • Probeer de Mandonese keuken in het noorden van Sulawesi. Een verrassende mix van onder andere Nederlandse invloeden gecombineerd met de hete kruiden en bijzondere ingrediënten als hond en vleermuis.
  • Op de witte stranden van de Togean eilanden kun je niets anders dan chillen.
  • In het Tangkoko National Park vind je de tarsier in het wild, een grappig aapje met gekke ogen en hele fijne handen en voetjes. Ook makaken leven hier in het wild.
  • Bangka is de perfecte duikplek. Het koraal is er zacht.

Reizen Sulawesi

Meer Sulawesi

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Dubai kenner
Sponsors