Pura Luhur Uluwatu

Pura Luhur Uluwatu

door Rough Guide

Een van de heiligste en belangrijkste tempels van Bali, de Pura Luhur Uluwatu, ligt schitterend aan de rand van een steile en rotsige kaap die in de Indische Oceaan uitsteekt.

De tempel ligt zeventig meter boven de schuimende branding, op de zuidwestpunt van Bali: achttien kilometer ten zuiden van Kuta en zestien kilometer ten westen van Nusa Dua. Het uitzicht over de gekartelde kust naar links en rechts is verbluffend mooi, vooral bij zonsondergang - alleen weten de andere toeristen dat ook.

ZELF NAAR Pura Luhur Uluwatu?

Bekijk alle 3 reizen naar Pura Luhur Uluwatu

Vroege geschiedenis

Het tempelgebouw, open van zonsop- tot zonsondergang, Rp 3000 inclusief huur sarong en sjerp, is minder verheven dan het uitzicht, want het is relatief klein en grotendeels onversierd.

De verhalen over de vroege geschiedenis van Uluwatu zijn vaag, maar het is vrijwel zeker dat de Javaanse hindoepriester Empu Kuturan hier in de tiende eeuw de meru (schrijn met meerdere lagen en rieten dak) bouwde.

Geesten van de zee

De Pura Luhur Uluwatu is nu een van de heilige hoofdtempels of kayangan jagat, staatstempels die invloed hebben op alle mensen op Bali, niet alleen op de lokale bevolking of op voorouders.

Hij is de bewaker van het zuidwesten en gewijd aan de geesten van de zee. De tempelfeesten kunnen door iedereen worden bijgewoond. Tijdens de heilige week van Galungan komen Balinezen van het hele eiland hier om eer te bewijzen.

Het tempelcomplex

Bij het beklimmen van de met frangipanes omgeven trap naar het buitenste hof van de tempel kom je de makaken tegen, de vaste bewoners van Uluwatu, zeer bedreven in het stelen van oorbellen, zonnebrillen en camera's.

Naast de entree staan beeltenissen van de olifantgod Ganesh. Alleen gelovigen mogen de tempel betreden, maar hij strekt zich uit naar de rand van het klif en de beroemde meru met drie strodaken is zichtbaar langs het klif.

Niratha

Op een binnenplaatsje van de tempel staat een afgesloten schrijn met een oud beeld waarvan sommigen denken dat het Nirartha is, de invloedrijke vijftiende-eeuwse priester van Java die mogelijk zijn eigen spirituele bevrijding of moksa beleefde op deze plek.

Het beste uitzicht op de spectaculaire ligging van de Pura Luhur Uluwatu heb je vanaf de paden die links en rechts van het klif een paar honderd meter langs de rand kronkelen. Ze bieden mooie uitzichten op de silhouetten van de meru die hoog boven alles uittorent boven op de massieve, kalkstenen rotsmuur.

Reizen Pura Luhur Uluwatu

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors