Tibet
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Steden of plaatsen
- Locals
- Veilig
- Natuur
- Stranden
- Klimaat

Tibet

door Charlotte de Vries

Een klimtocht naar de hoogste bergen ter wereld of een spirituele reis langs indrukwekkende kloosters. Hoe je een reis door Tibet ook invult, het zijn de glimlachen en open harten van het Tibetaanse volk die je trip tekenen.

Tibet ligt op het Tibetaans Hoogland in het zuidwestelijke deel van China. De pieken van de Himalaya, turquoise meren en statige kloosters typeren haar landschap. Kom oog in oog te staan met de kolossale Mount Everest en drink yakboterthee met een gastvriendelijke monnik. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Tibet.

De mooiste bezienswaardigheden van Tibet

Duizenden yaklichtjes branden op de binnenplaats van tempel Jokhang in de heilige stad Lhasa. In de langzame stroming van mensen loop je mee en smeer je yakboter op de muren. Dit is de plek waar velen verliefd raken op Tibet.

Lhasa ligt in een van de hoogste gebieden van Tibet. Gelukkig is niet alleen de zuurstofarme lucht maar ook het aantal kloosters en paleizen adembenemend. Bezoek hier het paleizencomplex Potala. Bovenop een berg, in wit en rood gehuld, is dit oude verblijf van de dalai lama niet te missen.

Vanuit Lhasa vertrekt ook de zogenaamde Friendship Highway naar Kathmandu in Nepal. Deze route van meer dan duizend kilometer brengt je langs duizelingwekkende afdalingen en hooggelegen kloosters.

Tempels in Tibet

Vandaag is Jokhang het spirituele hart van Tibet, maar vroeger was dit het negentiende-eeuwse klooster Thöling. Verstopt in het westelijke hoekje van Tibet vind je dit oude boeddhistencentrum. Verken met een zaklantaarn de schitterende muurschilderingen van haar tempels.

Ten westen van Thöling ligt het fort van Tsaparang, met kleurige muurschilderingen van Boeddha. De nabijgelegen grotten dienden vroeger als verblijf voor monniken.

Heilige bergen en meren in Tibet

Ten oosten van Thöling torent de heilige Mount Kailash boven je uit. Kailash is de heiligste berg van heel Azië. Elke dag lopen pelgrims uit India en Tibet de route van 52 kilometer eromheen. Als je de intensieve wandeling 108 keer maakt, bereik je volgens hen Verlichting.

Je spirituele reis eindigt bij het heilige meer Yamdrok-Tso. Haar helderblauwe water steekt schitterend af tegen de bruine rotswanden. Het is geen gek idee dat de vriendelijke Tibetanen geloven dat hier verschillende goden wonen.

Like deze pagina

Reizen Tibet

Meer Tibet

Reviews Tibet

Op grote hoogte (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Janneke Nieuwland op 20 januari 2017

Tibet is een land op grote hoogte, zowel letterlijk alsook figuurlijk in de zin van menselijke eigenschappen. De tibetanen zijn erg compassievol, vredeliefend, vriendelijk, mooi en toegewijd aan hun buddistische normen en waarden.
De natuur is onbeschrijflijk mooi en divers.
Je moet er geweest zijn om de sfeer te beleven!

Ultieme tip: Tip: organiseer een trip met een auto en chauffeur en gids. Niet met een groep
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een bezoek meer dan waard! (bezocht in december 2014)

Review geschreven door Matthieu Boeren op 11 oktober 2016

Wat een bijzonder land is Tibet toch. Alhoewel het steeds meer in handen komt van de Chinezen en er dus ook steeds meer Chinezen naar Tibet toe trekken om er een leven op te bouwen is en blijft Tibet ongerept, authentiek en vooral geweldig om te bezoeken.

Belangrijk om van tevoren informatie in te winnen over een visum/permit en overige zaken!

Pluspunten Tibet

  • Schitterende natuur

Minpunten Tibet

  • Hoogteziekte
Ultieme tip: Ga voor een Tibetaanse gids die het land op zijn of haar duimpje kent.
Aangeraden voor: Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Tibet

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors