Kathmandu
8,2
8,7 Algemene ervaring
8,5 Beziens­waardigheden
8,3 Locals
7,3 Restaurants
8,2 Veiligheid
- Stranden

Kathmandu

door Willeke van Doorn

Mensen, zwerfhonden en heilige koeien delen de straten en pleinen van Kathmandu. Indrukwekkende tempels staan zij aan zij met eenvoudige huisjes in de oude handdelsstad in Nepal. Kathmandu bedwelmt en betovert alle zintuigen.

Vier hoge bergen omringen op 1.350 meter boven zeeniveau de Kathmandu-vallei. Al tweeduizend jaar is Kathmandu de grootste stad in de vallei en tevens het centrum van kunst, cultuur en religie van Nepal. Kathmandu is met iets minder dan een miljoen inwoners de toegangspoort tot het ondoordringbare Himalaya gebergte. Sinds de jaren zestig komen avontuurlijke reizigers naar de stad op zoek naar spirituele verlichting.

ZELF NAAR Kathmandu?

Bekijk alle 50 reizen naar Kathmandu

Aardbeving Nepal

In april 2015 is Kathmandu geraakt door een reeks aardbevingen. Daardoor zijn veel monumenten in de Nepalese hoofdstad verwoest of ernstig beschadigd, waaronder de tempels rondom het Durbarplein en de tempel Bouddhanath. Houd dit in gedachte voor het plannen van je reis naar prachtig Kathmandu.

Check voorafgaand aan je reis altijd het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nepal ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Vooral tijdens de moesson - tussen half juni en september - is de kans op aardverschuivingen en vallende rotsen groot.

Durbar Square

Ondanks de veiligheidsrisico's is Kathmandu wel een prachtige stad om te bezoeken. Durbar Square is het kloppende hart van de stad. De drie pleinen die Durbar Square vormen, smelten traditionele architectuur samen met de hectiek van het moderne Kathmandu. Brommers en motors passeren je rakelings en verdwijnen tussen de tempels en paleizen.

De belangrijkste tempel van Kathmandu is de Kasthamandap. De pagode is meer dan vierhonderd jaar oud en volgens de legende uit het hout van één boom gebouwd. Voor de bouw van de tempel is geen enkele spijker gebruikt. Een keer per jaar wordt er een ceremonie gehouden bij de tempel. De Nepalezen blijven dan de hele nacht op om de tempel te eren.

De tempel weerstond vele eerdere aardbevingen, die Nepal bijna elke eeuw wel een keer treffen, maar raakte in 2015 ernstig beschadigd. Van de eens zo indrukwekkende tempel midden in de stad is wenig meer over.

Kumari

De aardbevingen lieten grote ruïnes achter op Durbar Square, maar de Kumari Ghar bleef overeind staan. Hier leeft de mysterieuze Kumari haar teruggetrokken bestaan. Dit is een jong meisje dat de Nepalanen vereren als de belichaming van vrouwelijke energie. Ze wordt gezien als de reïncarnatie van de godin Taleju.

De Kumari meisjes worden na een uitvoerig selectieproces gekozen. Als de Kumari voor het eerst bloedt, verlaat de godin haar lichaam en wordt een nieuw meisje gekozen. Veel mensen hopen dat de Kumari hen voorspoed zal brengen. Als een meisje zich aan de inwoners van Kathmandu laat zien, ontstaat er grote opwinding.

Bouddhanath

Vervolg je reis net buiten de stad naar de Bouddhanath, de grootste tempel van Kathmandu. De gekleurde vlaggetje lopen van de top van de koepel naar de uithoeken van de tempel. Een indringend paar ogen van de boedhaschildering kijkt je aan.

De Bouddhanath ligt in de Bouddah op zo'n tien kilometer uit het stadscentrum. De tempel liep beschadigingen op in de torenspits maar bleef verder grotendeels gespaard tijdens de zware aardbevingen van 2015. Hetzelfde jaar begonnen de restauraties om dit belangrijke pelgrimsoord in ere te herstellen.

Overnachten in Thamel

Tijdens je reis door Kathmandu overnacht je in Thamel. Deze wijk is uitgegroeid tot een ideale uitvalsbasis voor bezoekers van de stad. In een wirwar van steegjes en straten liggen hier de hotelletjes waar je bijkomt van de chaos van Kathmandu.

Met kleurrijke uithangborden verleiden de Nepalezen je tot een impulsaankoop. De handelsgeest lijkt in de genen van de Nepalezen te zitten. De mystiek in de stad is voelbaar. Het leven in Kathmandu is onvoorspelbaar. Maar deze georganiseerde chaos is onmiskenbaar de ziel van Kathmandu. Als je spirituele rust verwacht in Kathmandu, kom je bedrogen uit.

Wat is er te doen in Kathmandu?

 • De wijk Thamel is de ideale wijk om souvenirs te kopen. Laat je verleiden door de Nepalezen.
 • Het Durbar Square is een onmisbare plek in de Nepalese koningssteden. Bezoek de Kasthamandap tempel.
 • Ga naar de Kumari Ghar en wees de gelukkige getuige van een ritueel waarbij de meisjes worden gekozen.
 • Wandel langs de oevers van de rivier Vishnumati. Het is een van de hoogst gelegen rivieren ter wereld.
 • In de wijk Bouddah staat de grootste tempel van Kathmandu: Bouddhanath.

Reizen Kathmandu

Meer Kathmandu

Reviews Kathmandu

Ik ben van Kathmandu naar Pokhara afgereisd voor een trekking van een (bezocht in september 2019)

Review geschreven door Janick Dik op 19 november 2019

Kathmandu is een super mooie plaats, een verschil tussen rust en drukte. Een bevolking die altijd klaarstaat voor je. Er zijn genoeg dingen te zien. Mijn foto is geschoten van een van de vele apen die rondlopen op de crematie plaats van de hindoes.

Pluspunten Kathmandu

 • betaalbaar
 • aardige bevolking
 • lekker eten
 • prachtige cultuur

Minpunten Kathmandu

 • erg vervuild
 • veel rondselaars
Ultieme tip: Het eten is heem divers, probeer zo lokaal mogelijk te eten.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Fantastisch (bezocht in maart 2018)

Review geschreven door Amy-Li Van der Hoeven op 16 november 2019

Kathmandu is een levendige en fantastische reisbestemming. De mix tussen de Buddhistische en Hindoeïstische geloofsovertuigingen is overal terug te vinden en deze godsdiensten leven vredig naast elkaar. De Nepalese bevolking is ontzettend vriendelijk en gastvrij en ik zou zeker aanraden om minimaal 4 dagen in de hoofdstad te verblijven tijdens een bezoek aan Nepal.

8,4
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Locals
7 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: De Swayambhunath en Boudhanath stupa’s zijn zeker een bezoek waard. Probeer vooral de fried eggplant bij restaurant Places!
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Waardering (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Brecht van der Velden op 17 november 2018

Kathmandu is een enorme stad in een van de mooiste landen waar ik ooit ben geweest: Nepal. Altijd druk, altijd verkeer. Jezelf voor de auto’s moeten gooien om over te kunnen steken. Levende maar ook dode kippen kunnen kopen op straat. Vlaggetjes door de hele stad. Afdingen, maar ook toegeven. Beleefde en hardwerkende mensen. Festivals. Geloof. Kathmandu is zo’n stad waar het leven altijd doorgaat, maar waar de mensen blijven genieten.

7,0
8 Algemene ervaring
6 Beziens­waardigheden
8 Locals
5 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Kathmandu

 • Behulpzame locals
 • betaalbaar
 • veilig

Minpunten Kathmandu

 • slechte lucht
 • Niet lekker eten
Ultieme tip: Regel een taxi OF vlakbij een politie agent OF waar ze de meter aanzetten, hierdoor rijd je altijd op de meter en scheelt het je veeeeel ruppies.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

De kleurijke chaos van Kathmandu (bezocht in september 2013)

Review geschreven door Sietze Groenewold op 20 november 2017

Kathmandu is een fantastische kleurijke stad. Chaotisch druk vriendelijk. Ik hoop dat de stad zich na de vreselijke aardbeving in z'n oude glorie zal herstellen. Deze stad is het reisdoel voor iedereen die een exotische ervaring zoekt.

9,6
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
8 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Fantastisch Kathmandu (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Kris Snoek op 13 november 2017

Kathmandu is een erg fijne stad met heel veel verstopte leuke restaurantjes en dakterrassen. Slenter door het (ietwat stoffige) centrum en ontdek de vele kleine straatjes met mooie en speciale plekjes. Het is een stad die heel veel reizigers trekt die voornamelijk bestaan uit trekkers en yogi, maar laat je er vooral niet van weerhouden als je denkt in geen van deze categorieën te passen. Ook kan je hier oneindig souveniers shoppen en heerlijk lokaal eten. Western Tandoori en de Momo Hut zijn echte aanraders!

8,2
9 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Locals
10 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Kathmandu

 • Betaalbaar
 • gezellig
 • veel attracties

Minpunten Kathmandu

 • veel toeristen
 • stoffig
Ultieme tip: OR2K is een heerlijk restaurant, waar je je dagen met slecht weer goed kan doorbrengen. Ook een mooie plek als afsluiter van een onvergetelijke trek met je nieuwe vrienden.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers

Veelzijdig (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Ingrid Noten op 05 november 2017

Zoals de titel al zegt is Kathmandu veelzijdig. Allerlei soorten geloven komen hier bij elkaar, dus ook allerlei soorten mensen. Je kijkt je ogen uit. In de stad zelf zijn veel muurschilderingen te bewonderen.

Pluspunten Kathmandu

 • kleurrijk

Minpunten Kathmandu

 • druk
Ultieme tip: Bezoek Little Nepal met de grootste Buddha stupa. Ga op een bankje zitten en geniet.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

16 dagen Nepal, een avontuur met vele gezichten. (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Edwin van der Laak op 09 juni 2017

Nepal, wat ik ervan verwacht had, viel in het niets met werkelijkheid.
Het land bestaat niet alleen uit bergen maar is ook net zo groen als menig tropisch oord. De vriendelijkheid van de bevolking, de contrasten die je tegenkomt, het geweldige eten en het klimaat maken een reis naar Nepal tot een unieke ervaring.

8,4
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
7 Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: Boek een vlucht langs de Mountain Everest, dat is overweldigend.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Heerlijk chaos (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Marleen Fischer Verbrugge op 04 februari 2017

Ondanks het regenseizoen (regencape en blote voeten doen wonderen) optimaal genoten! Was iedere keer weer verbaasd hoe snel die grote hoeveelheden water die uit de lucht kwamen weer verdwenen was. Kathmandu blijft een aparte ervaring, een wirwar van straatjes en verkeer.

Ultieme tip: Vergeet beslist niet in deze hectische stad Dream Garden te bezoeken! Een prachtig stukje natuur midden in de stad!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Kathmandu (bezocht in augustus 2014)

Review geschreven door Sarah van Rossem op 29 januari 2017

Kathmandu, toeterende auto's en tuktuks, heel veel mensen, kleuren en geuren. Wierookgeuren en overal geluid, tempels groot en klein dat is hoe ik mij Kathmandu herinner. Nepal is een bijzonder land. Als echte outdoorliefhebber ben ik verliefd geworden op de Himalaya. Hoewel het pas 2,5 jaar geleden is kan ik niet wachten om weer terug te gaan!

Pluspunten Kathmandu

 • verrassend

Minpunten Kathmandu

 • chaos
Ultieme tip: Lokale markten, Tungba drinken bij Yak restaurant, tempels bezoeken, budhanath, pashupatinath!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Nepal-Kathmandu (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Sanne Van Loon op 18 december 2016

Fantastische stad met veel cultuur, geweldige mensen en lekker eten. Er zijn nog wat resten van de aardbeving, maar laat dat je alsjeblieft niet tegenhouden dit geweldige land te bezoeken! Er is van alles te vinden: tempels, stoepa's en zelfs een levende godin. Erg leuk om een keer te zien!

Pluspunten Kathmandu

 • locals
 • omgeving
 • cultuur

Minpunten Kathmandu

 • veel verschillende delen
Ultieme tip: Kumari, de levende godin bezoeken. En Little Tibet, ook erg mooi om te zien!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Eerst wennen, dan genieten. (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 12 augustus 2016

Kathmandu prikkelt al je zenuwen en zintuigen. Op de marktjes stijgen smerige geuren en vliegen op van rauwe hompen vlees en laten verkopers je pas gaan bij de vijfde 'Nee, danku'. Hele gezinnen hangen uit de houten raamkozijnen om je griezelige maskers, koperen pannen en kleurige stoffen aan te smeren. Mannen lopen doelgericht met je mee om te vragen waar je vandaan komt en vooral of je interesse hebt in een hoogstpersoonlijke tour door de stad. Zo komt Kathmandu wel weg als een soort 'Little India'. Vies, druk, overweldigend.

Maar zoals bij veel drukke steden, raak je er na een dag of twee aan gewend en zie je de stad voor wat die echt is. Zo ook bij Kathmandu. Althans, dat is mijn ervaring. Na geleerd te hebben de verkopers snel maar netjes van me af te slaan kon ik echt genieten van de stad. En die is prachtig! De tempels, houten huizen, gelaagde daken, pleinen en markten creëren een ontzettend bijzonder aangezicht. Daarnaast zijn er wat vreselijk interessante bezienswaardigheden in en rondom de stad, van het Hindoestaanse crematorium Pashupathinath tot de omliggende rijstvelden van de Kathmandu-Vallei. Dus: laat de stad eventjes op je inwerken, en geniet.

7,6
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Locals
7 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Kathmandu

 • Goedkoop
 • Interessante bezienswaardigheden

Minpunten Kathmandu

 • Druk
 • Vies
Ultieme tip: Verblijf niet alleen in de wijk Tamel; de stad is veel interessanter buiten haar toeristische centrum. Boek bijvoorbeeld een hostel aan Freak Street en ga vanaf daar verder.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Nepal

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Israël kenner
Sponsors