Pokhara
8,3
8,7 Algemene ervaring
8,2 Beziens­waardigheden
8,2 Locals
8,2 Restaurants
8,5 Veiligheid
- Stranden

Pokhara

door Katja Keuchenius

Pokhara, de derde stad van Nepal, wordt omringd door begroeide heuvels en een meer. Daarachter torenen besneeuwde toppen van de Himalaya. Vanaf het uitzichtpunt Sarangkot kijk je uit op de stad: een met huizen bezaaide vlakte. Bomen groeien overal tussendoor. Je ziet de Seti rivier door de stad slingeren.

Deze rivier doorkruist heel Pokhara en slijt daarbij diepe kloven in de broze ondergrond van de vallei. Op sommige punten is het water niet eens meer zichtbaar.

ZELF NAAR Pokhara?

Bekijk alle 27 reizen naar Pokhara

Piramide van de Himalaya

Aan de voet van de Annapurnabergketen heeft Pokhara zicht op verschillende hoge toppen. De indrukwekkendste berg in de buurt is de Machhapuchhare. Deze witte berg heeft een strakke piramide vorm. De top is gespleten, waaraan de bijnaam Vissenstaart te danken is. Omdat de berg heilig is, heeft nooit iemand de toppen beklommen.

Terwijl je rustig naar beneden zakt, zie je steeds duidelijker de perfecte reflectie van de witte bergtoppen in het vlakke water van het Phewameer. Naast de top van Macchapucchare zijn dit de achtduizenders Dhaulagiri, Annapurna en Manaslu.

Alleen te voet bereikbaar

Wanneer je later door de stad loopt, valt op dat de ruime huizen op verschillende hoogtes zijn gebouwd. Pokhara wordt met haar 200.000 inwoners slechts in grootte overtroffen door hoofdstad Kathmandu en Biratnagar. De afgelegen ligging en het vele groen tussen de huizen wekken echter de indruk van een klein bergstadje.

Tot het einde van de jaren zestig was Pokhara alleen te voet bereikbaar. Hoewel vroeger een belangrijke handelsroute naar Tibet en India, raakte de stad in vergetelheid met de inname van Tibet door de Chinezen. Pas toen in 1968 de eerste weg voltooid was, trokken reizigers massaal naar deze verborgen stad.

Grootste hoogteverschillen

Toeristen komen vooral voor de trekking rond het Annapurnamassief. Pokhara is een populair startpunt van de tocht. Om mani padme hum-vlaggetjes trekken de bezoekers naar de vele souvenirwinkeltjes. Deze boeddhistische mantra is te vertalen als: 'groet aan het juweel in de lotus.'

Een steile trekking wacht de wandelaars. Rond Pokhara vind je de grootste hoogteverschillen ter wereld. Binnen de hemelsbrede afstand van dertig kilometer schieten bergen vanaf duizend meter tot 7.500 meter de hoogte in. Het regent daarom veel in Pokhara, vooral dicht tegen de bergen aan.

Mystieke sfeer

Je loopt richting het noorden van de stad. Pokhara lijkt een centrum te missen. Nergens wordt het echt druk en opeengepakt. Het is er relatief schoon. Op straat hangt overal een relaxte sfeer.

In het oude gedeelte van de stad ligt de Purano Bazaar. Oude bakstenen huisjes met houten balken en kozijnen staan langs de stoffige weg. Hier is het drukker: je loopt er tussen toeterende brommertjes en marktkarren onder een netwerk van verstrikte elektriciteitsdraden.

De drukbezochte stad heeft duidelijk zijn oude sfeer kunnen behouden. Dankzij de machtige ligging tussen het meer en de bergen zullen de mystieke kantjes nooit helemaal weggeslepen worden. Zeker niet wanneer je de stad vanuit de lucht per paraglidescherm betreedt.

Wat is er te doen in Pokhara?

 • Glij met een paraglider in de ijle lucht en geniet van het uitzicht over Pokhara, de derde stad van Nepal.
 • Bereid je in Pokhara voor op de zware Annapura-trek, die je naar de voet van de beroemde Annapurnaberg brengt.
 • Koop op de Puranobazaar souvenirs of doe de laatste inkopen voor de Annapurnatrek.
 • Maak een wandeling langs het meer van Pokhara en wen alvast aan de hoogte.
 • Geniet van de ontspannen sfeer die in Pokhara hangt. Tot 1968 was de stad alleen te voet bereikbaar en nog altijd zijn in Pokhara nauwelijks invloeden van buitenaf te ontdekken.

Reizen Pokhara

Meer Pokhara

Reviews Pokhara

Tot rust komen op het dak van de wereld (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Robin De Jaegher op 12 november 2017

De poort tot het dak van de wereld. Prachtige plaats om te wandelen, tot rust te komen.
Machtige, heilige sneeuwtoppen omhelst door een zachte omhelzing van wolken. Een streling voor het oog. Het toeristisch centrum geeft je de kans om alle mogelijke activiteiten te regelen, ga je de bergen in dan kom je in contact met locals.

8,4
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
7 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Pokhara

 • aardige locals
 • schitterende uitvalsbasis
 • ruim aanbod

Minpunten Pokhara

 • toeritisch
 • in laagseizoen iets verlaten
Ultieme tip: Maak een wandeling naar de Machtige besneeuwde toppen. Niet zo'n wandelaar, neem een parachute.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Eindelijk weer rust in Pokhara (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Beaudine Pieters op 12 november 2017

Na een vermoeiende week in Nepal met vele indrukken, hobbelige wegen, verscheidene geuren en vooral heel veel prikkels was ik blij om in Pokhara aan te komen en de rust te vinden. Pokhara is de perfecte uitvalsbasis voor een Himalaya trekking maar vergeet ook niet hier de tijd te nemen.

7,6
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
6 Locals
9 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Pokhara

 • vredig
 • rustig
 • mooi
 • luxe
 • gezellig
 • leuke restaurants

Minpunten Pokhara

 • niet veel te doen
Ultieme tip: Lake Pokhara
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

De fijnste stad van Nepal (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Victorine Sandkuyl op 05 juli 2017

Oke, oke, misschien ben ik niet in héél veel steden geweest in Nepal, maar Pokhara vond ik echt een hele fijne plek.

Het begon al toen ik aankwam, het Holi Fest was toen namelijk in volle gang. De straten waren vol met jongeren onder gekleurde verf besmeerd en de sfeer was heel uitgelaten. Ik viel als blonde, blanke en 'schone' toerist nogal op, maar iedereen toonde respect als ik ze vroeg me niet met verf te besmeuren. (Uiteindelijk liep ik ook met een gezicht vol verf, maar omdat ik dit zelf wilde.. ;) Het was heel bijzonder om dit feest mee te mogen maken en iedereen zo gelukkig te zien.

De sfeer die in het stadje hangt is sowieso heel relaxed. Het toeristische deel beslaat eigenlijk maar een wat drukkere weg die langs de oever van het meer loopt en wat kleine zijstraatjes. Op de hoofdweg vind je de leukste barretjes en cafeetjes, kan je alles voor je trekking kopen en zijn allerlei activiteiten te boeken bij de kleine touragencies.

Zelf ben ik voor het eerst in mijn leven gaan paragliden. WOW, wat een magische ervaring! Al zwevend door de lucht genieten van het uitzicht op de witte pieken van de Himalaya, het was fantastisch en ik kan het iedereen aanraden!

Verder heb ik ook nog een dag een mountainbike gehuurd en ben ik de omgeving rondom Pokhara gaan verkennen. Zo leuk, want met je fiets kom je als toerist op plekken waar je anders niet zo snel komt. Helaas lukte het me niet om mijn einddoel (de Peace Pagoda) te bereiken, maar ik vond het alsnog heel erg fun!

Verder is Pokhara natuurlijk de uitvalsbasis voor een trekking. Hier geniet je nog even van een warme douche en koop of huur je je hele uitrusting bij elkaar. Als je alleen reist is dit ook dé plek om andere reizigers te ontmoeten, want eigenlijk gaat iedereen vanaf hier de bergen in en is het veel leuker om dit in groepsverband te doen dan alleen.

8,4
9 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Pokhara

 • Mooie natuur
 • Veel activiteiten
 • Aardige locals
 • Goede sfeer
 • Goedkoop

Minpunten Pokhara

 • Toeristisch
Ultieme tip: Huur je spullen voor een trekking in plaats van alles te kopen. Dit is vaak veel goedkoper en je hoeft daarna niet alles mee te slepen naar je volgende bestemming.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

3 maanden puur genieten (bezocht in september 2013)

Review geschreven door Laura Broeckhoven op 24 juni 2017

Drie maanden ben ik in Pokhara geweest en het is puur genieten. Gezellige restaurantjes, vriendelijke mensen en prachtige uitzichten! Je kan er mooie wandelingen maken of een tochtje met de parapente. Voor elk wel iets leuks te doen. Een echte aanrader, zeker voor backpackers.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Pokhara

 • Betaabaar
 • vriendelijk
Ultieme tip: Neem een groot bootje met een deel vrienden of mensen die je pas hebt leren kennen, ideaal voor een picknick op het water!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Hike and citytrip Pokhara (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Priscilla Rossèl op 23 april 2017

Ik ben vorig jaar een aantal dagen in Pokhara geweest nadat ik een aantal dagen in Kathmandu en Chitwan had doorgebracht. Wat een verademing deze plek! Je laat letterlijk de enorme drukte, chaos en ongeregeldheden achter je en je kunt genieten! Leuke stad met leuke winkels, prachtige restaurants en koffietentjes waar je een mooi uitzicht hebt over het meer! Ik ben gaan paragliden (aanrader, wat een uitzicht!!) en ik heb een hike gedaan richting Rupa. Wat een uitzichten als je in de bergen loopt en wat een lieve mensen. Het is puur, het simpele leven komt je tegemoet, maar je zult het nooit meer vergeten. We verbleven in het Rupa view hotel (ook een aanrader) en ik vlieg liever gisteren terug dan vandaag...
Mijn tip als je twijfelt te gaan: JUST GO!

8,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: Ga paragliden en doe een hike! Het uitzicht dat je zult hebben op de Annapurna zul je nooit vergeten!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooie uitvalsbasis voor de Annapurna (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Charlotte de Vries op 12 augustus 2016

Het gezellige Pokhara ligt aan een uitgestrekt meer waar je de pieken van de Himalaya in ziet weerspiegelen. De stad is een uitstekende uitvalsbasis voor treks naar de Annapurna. Je kan er tours regelen, je laatste bergspullen aanschaffen en er uitpuffen wanneer de tocht erop zit.

Behalve de treks zijn er in en rondom Pokhara verschillende dingen om te doen. Zo is er een Tibetaanse nederzetting waar je een bezoekje aan kan geven, kan je varen naar de overkant van het meer om het World Peace Pagoda te zien en zijn er verschillende watervallen en grotten in de buurt. Ik heb me ontzettend vermaakt in deze bergstad!

6,8
8 Algemene ervaring
6 Beziens­waardigheden
7 Locals
5 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Pokhara

 • Vriendelijke locals
 • Betaalbaar
 • Prachtige omgeving
Ultieme tip: Het eten vond ik niet zo denderend in Pokhara. Ga naar het am/pm Organic Café voor lekkere broodjes, pasta's en koffie.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Nepal

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors