Rondreis Nepal: de highlights

Rondreis Nepal: de highlights

door Charlotte de Vries

Volgens de lokale bevolking hebben de hoogste bergen van de Himalaya goddelijke eigenschappen. Je denkt dat het een fabeltje is, totdat je zelf opkijkt tegen een achtduizend meter hoge berg waarvan de besneeuwde top soms achter een wolk verdwijnt. Dan vind je de verhalen opeens niet meer zo gek.

Nepal is een magisch land. En niet alleen dankzij zijn Himalaya. De doorgaans hindoestaanse geloofsovertuiging biedt je ook hele nieuwe culturele inzichten. Zowel de natuurlijke als culturele highlights bezoek je tijdens deze rondreis door Nepal. Je start en eindigt in hoofdstad Kathmandu, maakt een vijfdaagse trektocht in de bergen en gaat op zoek naar neushoorns. Binnen twee weken reis je vijfhonderd kilometer af, en heb je tijdens je rondreis door Nepal de mooiste highlights gezien!

ZELF NAAR Nepal?

Bekijk alle 44 reizen naar Nepal

De highlights van je rondreis door Nepal

Dag 1-4 Je trapt je rondreis door Nepal af in Kathmandu. You either love it or you hate it. Kathmandu is een soort Little India: een vloedgolf aan geuren, geluiden, kleuren, straathonden, mensen. Markten zijn volgestouwd met lang liggend vlees en koperen potten, verkopers trekken je aan je arm en roepen je net zo lang na tot je de hoek om bent. We love it. Maar voor de meeste reizigers is de drukke stad even wennen.

Voor Kathmandu trek je een paar dagen uit om cultuur te snuiven. Je struint door het oude centrum, tussen zijn karakteristieke gebouwen met gedetailleerde houtsnijwerken door. Bezoek het mooiste exemplaar, de Kumari Bahal, waar de Kumari of ‘levende godin’ woont. Beklim de trappen naar de enorme stoepa van Bouddhanath nabij de crematietempel Pashupatinath. En breng een bezoek aan de omliggende middeleeuwse stadjes Patan en Bhaktapur.

Voor je volgende bestemming maak je een lange en vooral extreem hobbelige busrit. De wegen in Nepal zijn niet bepaald Instagram-waardig (zeg gerust ‘hels’). Maar terwijl je Kathmandu uit hobbelt, verandert het landschap van een betonnen massa in een groene vallei vol rijsterassen. En na een paar minuten weet je al helemáál waarom je een ticket naar Nepal hebt geboekt: de eerste pieken van de Himalaya komen in zicht…

Dag 5-12 In Pokhara stap je de bus uit. Dit relaxte stadje is de uitvalsbasis voor je trektocht door de Himalaya. Boven het meer dat zich voor Pokhara uitstrekt, zie je de kolossale bergen al uit torenen. Ze behoren tot het Annapurna: een gebied in de Himalaya waar maar liefst dertien bergen hoger zijn dan zevenduizend meter!

Er zijn verschillende trektochten mogelijk in het Annapurna. De één brengt je in een dag of tien naar de voet van Annapurna I (8091 meter), de ander begeleid je in zo’n twintig dagen om de hele berg heen. Deze tochten moet je zeker aangaan als je wat langer de tijd hebt. Voor een kortere rondreis raden we je aan om de vijfdaagse tocht naar Poon Hill te maken. Vanaf dit uitkijkpunt zie je bijna het gehele Dhaulagiri-massief, de heilige berg Machapuchare en de toppen van het Annapurna.

De tocht is een van de mooiste hikes ter wereld. Een stuk makkelijker dan de wandeling naar Mount Everest en misschien zelfs esthetischer. Je wandelt langs rijsterassen en torenhoge watervallen, over touwbruggen die boven stormende rivieren bungelen en door dichtbegroeide jungles.

Je overnacht in middeleeuwse bergdorpjes waar de inwoners kleinschalige hotelletjes en homestays hebben opgericht. Als je deze trektocht eenmaal hebt gedaan, vervéél je je tijdens een vakantie in Zwitserland of Oostenrijk.

In Pokhara geniet je nog even na van je tocht, het liefst in een gammele rooftopbar met een cocktail in je hand. Daarna reis je af naar de laatste bestemming van deze route: het Chitwan National Park. Tijdens een wandelsafari door het park spot je, met een beetje geluk, neushoorns en krokodillen. Met heel véél geluk stuit je er op een zeldzame Bengaalse tijger…

Beste reistijd Nepal

Vooral voor de trekking is het belangrijk om rekening te houden met het seizoen in Nepal. De beste tijd om te gaan is aan het begin van het droge seizoen, in oktober of november. Dit valt na het regenseizoen: de natuur is dan op haar best, de lucht is meestal helder en de temperaturen zijn aangenaam. Jammer genoeg is dit ook het hoogseizoen.

Ga je liever in het laagseizoen? Dan raden we je aan om in de lente naar Nepal te gaan, in maart of april. Alles begint in deze periode te bloeien. Stiekem vinden wij dit, ook dankzij de rust in de bergen, de mooiste tijd om te gaan. Periodes die je absoluut moet vermijden zijn de koude winter (december tot en met februari) en het regenseizoen (juni tot en met september). Tijdens de moessonmaanden is de kans op overstromingen en landverschuivingen groot, heb je veel last van bloedzuigers en is het zicht bovendien heel slecht. Je kan zomaar een paar dagen in een wolk zitten.

Routebeschrijving

Zoals we al zeiden, de wegen in Nepal zijn schrikbarend slecht. We raden je daarom af om met een huurauto of motor op pad te gaan. Er rijden wel toeristenbussen tussen de bestemmingen op deze route; een buskaartje kan je makkelijk krijgen bij de receptie van je hostel of hotel. Maar verwacht niet al te veel van het openbaar vervoer in Nepal. De Nepalese rijstijl is op zijn zachts gezegd niet zoals je in Nederland gewend bent (vermijd nachtbussen, er wordt ’s nachts erg hard gereden). De rit wordt dus hoe dan ook hobbelig en lang.

Pak je liever een binnenlandse vlucht? Tussen Kathmandu, Pokhara en het Chitwan National Park vertrekken ook vliegtuigen.

Laat je het uitstippelen en regelen van je rondreis door Nepal liever aan een expert over? Bekijk hier het aanbod van de beste reisorganisaties!

Reizen Nepal

Foto's & video's Rondreis Nepal: de highlights

Specialisten Nepal

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors