Jaipur
8,0
8,0 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
7,0 Locals
8,0 Restaurants
8,0 Veiligheid
- Stranden

Jaipur

door Lana Leach

Jaipur is de stad van Jai Singh II. Het is de eerste geplande stad van India, aan de rand van de Rajasthanwoestijn en deel van de gouden driehoek van India. Rijk aan cultuur en beroemd om het olifantenfestival.

Jaipur is de hoofdstad van de noordelijke deelstaat Rajasthan. De stad heeft ruim vijf miljoen inwoners en behoort samen met Delhi en Agra tot de gouden driehoek van India.

ZELF NAAR Jaipur?

Bekijk alle 24 reizen naar Jaipur

Hoewel het de eerste geplande en aangelegde stad was van India, is Jaipur stoffig en chaotisch. Jaipur dient voor veel reizigers dan ook als de poort naar de woestijn.

Jai Singh II

In vroegere tijden bestond Rajasthan uit tweeëntwintig vorstendommen. De leider van die vorstendommen werd maharadja genoemd.

De stad Jaipur werd in 1727 gesticht door maharadja Jai Singh II, heerser van het gelijknamige vorstendom. Hij had eerst de stad Amber gekozen als zijn hoofdstad, maar Amber kon het groeiende inwoneraantal niet opvangen.

Pink City

Jaipur heeft de bijnaam Pink City. In het oude centrum van de stad vind je veel roze huizen. Een dikke muur omringt het geheel.

De huizen zijn in 1883 roze geschilderd ter ere van het bezoek van prins Albert van Groot-Brittannië. Sindsdien moeten inwoners verplicht hun gebouwen roze blijven verven. Anders riskeren ze een boete.

Fort Amber en het Rambagh Paleis

Ook het oude Amber Palace, of Fort Amber, kun je nog steeds bezoeken. Het ligt op elf kilometer van Jaipur in de Arawalili-heuvels.

Je hebt er uitzicht over het heuvellandschap en Maothameer. Olifanten lopen af en aan om mensen bij het fort af te zetten, maar zelf lopen of met een jeep of golfkarretje naar boven gaan is een diervriendelijker alternatief. Het opvallende gebouw is helemaal gebouwd uit wit marmer en de typische rode zandsteen.

Waan je een echte maharadja, Urdu voor 'grote heerser,' in het Rambagh Paleis. Na de onafhankelijkheid van India in 1947 verhuurden veel maharadja's hun woningen als inkomstenbron. Het Rambagh Paleis is inmiddels een extreem luxe hotel.

Jantar Mantar

Jai Singh's grootste trots was echter waarschijnlijk Jantar Mantar. Dit is het grootste stenen observatorium ter wereld. Maharadja Jai Singh liet het observatorium bouwen tussen 1727 and 1733. Hij was geïnteresseerd in astronomie en astrologie.

Uit onvrede over de gebrekkige voorzieningen in zijn omgeving zond hij twee afgezanten naar Europa die met dit idee terugkwamen. Deze sterrenwacht levert na ruim tweeënhalve eeuw nog steeds precieze informatie.

Hawa Mahal

Het indrukwekkendste bouwwerk van Jaipur is de Hawa Mahal, het Windpaleis. Dit is een merkwaardig bouwwerk. Het paleis is één groot venster van roze en rode zandsteen met in totaal 953 ramen. Vijf verdiepingen bestaan alleen uit een soort gang.

Ook de Hawa Mahal werd gebouwd door de beroemde maharadja Jai Singh. Hij gebruikte het gebouw echter slechts één dag per jaar gebruikt. Of eigenlijk zijn vrouwen. Via de ramen konden de vrouwen van de heerser vanuit het gebouw zijn jaarlijkse parade zien, zonder dat zij zelf gezien werden.

Olifantenfestival

Jaipur is een stad van festivals en het is leuk om je trip hieromheen te plannen. Het beroemde Olifantenfestival is erg bijzonder.

Ieder jaar in maart op de feestdag Holi, het kleurenfestival, vormt een parade van beschilderde en versierde olifanten in Jaipur de aftrap.

De mahouts, begeleiders, versieren de olifanten van top tot teen en er is een verkiezing voor de mooiste olifant. Ook worden er wedstrijden georganiseerd, zoals races en polo met de dieren.

Wat is er te doen in Jaipur?

 • Zorg dat je rond Holi, kleurrijke hindoe feestdag, in Jaipur bent. Zelfs de olifanten zijn geverfd en de parades zijn een must.
 • Maak een stadswandeling door de oude binnenstad. In ongeveer een uur loop je langs de Indiase bazaars, roze huizen en paleizen.
 • Kijk ook buiten de stadsgrenzen van Jaipur en breng een bezoek aan Amber. Elf kilometer buiten Jaipur ligt de voormalige hoofdstad van Rajasthan op een heuvel. Het uitzicht is de trip meer dan waard.
 • Ga naar de wereldberoemde bioscoop Raj Mandir om een echte Bollywood film te bekijken. De rijen zijn lang en druk dus reserveer van tevoren.
 • Jaipur kent heel veel bazaars en is shopping paradise voor de sieradenliefhebbers. Ontdek de straatjes achter Hawa Mahal en betaal stukken minder.

Reizen Jaipur

Meer Jaipur

Reviews Jaipur

The city of pink and kind hearts (bezocht in augustus 2019)

Review geschreven door Arnout Verheij op 19 november 2019

Jaipur is een stad met de meest prachtige kleuren, architectuur en eten die je maar kan wensen. Vooral de paleizen in het centrum en buiten de stad zijn een bezoek waard. De architectuur is iets wat je mond zal doen open vallen.

Pluspunten Jaipur

 • Een genot voor cultuur en architectuurliefhbbers

Minpunten Jaipur

 • veel drukte rondom het treinstation
Ultieme tip: Les je in over wat de stad te bieden heeft en zorg dat je tijd hebt om ook te verdwalen in de velen zijstraatjes die Jaipur rijk is.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Amber fort (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Brenda Mosis op 11 november 2018

Prachtige stad vooral de oude roze wijk. Ambert fort is een absolute aanrader zo leuk om daar de olifanten te zien lopen. Het drijende paleis ook schitterend en bejens uir de James Bond film Octopussy. En tot slot het paleis van de wind zo mooi roze.

Ultieme tip: Amber fort en het drijvende paleis bekend van de James Bond film Octopussy
Aangeraden voor: Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Pink City (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Rudi van Bussel op 29 december 2017

Amber Fort is een prachtig fort met daarin het schitterende spiegelpaleis. Je kunt op een olifant naar boven maar omdat die slecht behandeld worden zijn wij met een jeep naar boven gegaan door de mooie oude straatjes van Amber. Je hebt in het fort prachtige uitzichten en het gebouw heeft de meest fantastische decoraties.Het spiegelpaleis is sprookjesachtig mooi en je waant je dan ook in een sprookje uit 1001 nacht als je er rondloopt. De verkopers zijn zeer opdringerig en het beste is om ze gewoon te negeren. Ook de stad Jaipur is erg mooi met zijn rozerode gebouwen met witte decoraties. Kortom Jaipur is echt de moeite waard.

8,0
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Jaipur

 • prachtige gebouwen
 • leuke winkeltjes

Minpunten Jaipur

 • opdringerige en agressieve verkopers
Ultieme tip: vraag je gids om in het stadje Amber te stoppen bij het badhuis van de koningin. Het is er erg rustig en het is net een plaatje van Escher met alle trappen.
Aangeraden voor: Backpackers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mongolië kenner
Sponsors