Jaipur
Like ons op Facebook

Jaipur

door Lana Leach

Jaipur is de stad van Jai Singh II. Het is de eerste geplande stad van India, aan de rand van de Rajahstanwoestijn en deel van de gouden driehoek van India. Rijk aan cultuur en beroemd om het olifantenfestival.

Jaipur is de hoofdstad van de noordelijke deelstaat Rajasthan. De stad heeft ruim vijf miljoen inwoners en behoort samen met Delhi en Agra tot de gouden driehoek van India.

Hoewel het de eerste geplande en aangelegde stad was van India, is Jaipur stoffig en chaotisch. Jaipur dient voor veel reizigers dan ook als de poort naar de woestijn.

Jai Singh II

In vroegere tijden bestond Rajasthan uit tweeëntwintig vorstendommen. De leider van die vorstendommen werd maharadja genoemd.

De stad Jaipur werd in 1727 gesticht door maharadja Jai Singh II, heerser van het gelijknamige vorstendom. Hij had eerst de stad Amber gekozen als zijn hoofdstad, maar Amber kon het groeiende inwoneraantal niet opvangen.

Pink City

Jaipur heeft de bijnaam Pink City. In het oude centrum van de stad vind je veel roze huizen. Een dikke muur omringt het geheel.

De huizen zijn in 1883 roze geschilderd ter ere van het bezoek van prins Albert van Groot-Brittannië. Sindsdien moeten inwoners verplicht hun gebouwen roze blijven verven. Anders riskeren ze een boete.

Fort Amber en het Rambagh Paleis

Ook het oude Amber Palace, of Fort Amber, kun je nog steeds bezoeken. Het ligt op elf kilometer van Jaipur in de Arawalili-heuvels.

Je hebt er uitzicht over het heuvellandschap en Maothameer. Op een olifant laat je je naar de ingang op een heuveltop vervoeren. Het opvallende gebouw is helemaal gebouwd uit wit marmer en de typische rode zandsteen.

Waan je een echte maharadja, Urdu voor 'grote heerser,' in het Rambagh Paleis. Na de onafhankelijkheid van India in 1947 verhuurden veel maharadja's hun woningen als inkomstenbron. Het Rambagh Paleis is inmiddels een extreem luxe hotel.

Jantar Mantar

Jai Singh's grootste trots was echter waarschijnlijk Jantar Mantar. Dit is het grootste stenen observatorium ter wereld. Maharadja Jai Singh liet het observatorium bouwen tussen 1727 and 1733. Hij was geïnteresseerd in astronomie en astrologie.

Uit onvrede over de gebrekkige voorzieningen in zijn omgeving zond hij twee afgezanten naar Europa die met dit idee terugkwamen. Deze sterrenwacht levert na ruim tweeënhalve eeuw nog steeds precieze informatie.

Hawa Mahal

Het indrukwekkendste bouwwerk van Jaipur is de Hawa Mahal, het Windpaleis. Dit is een merkwaardig bouwwerk. Het paleis is één groot venster van roze en rode zandsteen met in totaal 953 ramen. Vijf verdiepingen bestaan alleen uit een soort gang.

Ook de Hawa Mahal werd gebouwd door de beroemde maharadja Jai Singh. Hij gebruikte het gebouw echter slechts één dag per jaar gebruikt. Of eigenlijk zijn vrouwen. Via de ramen konden de vrouwen van de heerser vanuit het gebouw zijn jaarlijkse parade zien, zonder dat zij zelf gezien werden.

Olifantenfestival

Jaipur is een stad van festivals en het is leuk om je trip hieromheen te plannen. Het beroemde Olifantenfestival is erg bijzonder.

Ieder jaar in maart op de feestdag Holi, het kleurenfestival, vormt een parade van beschilderde en versierde olifanten in Jaipur de aftrap.

De mahouts, begeleiders, versieren de olifanten van top tot teen en er is een verkiezing voor de mooiste olifant. Ook worden er wedstrijden georganiseerd, zoals races en polo met de dieren.

Wat is er te doen in Jaipur?

  • Zorg dat je rond Holi, kleurrijke hindoe feestdag, in Jaipur bent. Zelfs de olifanten zijn geverfd en de parades zijn een must.
  • Maak een stadswandeling door de oude binnenstad. In ongeveer een uur loop je langs de Indiase bazaars, roze huizen en paleizen.
  • Kijk ook buiten de stadsgrenzen van Jaipur en breng een bezoek aan Amber. Elf kilometer buiten Jaipur ligt de voormalige hoofdstad van Rajasthan op een heuvel. Het uitzicht is de trip meer dan waard.
  • Ga naar de wereldberoemde bioscoop Raj Mandir om een echte Bollywood film te bekijken. De rijen zij lang en druk dus reserveer van tevoren.
  • Jaipur kent heel veel bazaars en is shopping paradise voor de sieradenliefhebbers. Ontdek de straatjes achter Hawa Mahal en betaal stukken minder.
Like deze pagina

Reizen Jaipur

Meer Jaipur

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Bhutan kenner
Sponsors