Periyar National Park

Periyar National Park

door Lana Leach

Wilde Indiase olifanten spotten doe je hoog in de West Ghats bergen in Periyar National Park. In theorie zou je hier ook tijgers tegen kunnen komen. Maar met een oppervlakte van bijna achthonderd vierkante kilometer en nog geen vijftig tijgers moet je wel heel veel geluk hebben.

Tijgerreservaat

Periyar is sinds 1978 een tijgerreservaat. Het is één van de 27 beschermde tijgergebieden in India. Het park ligt in de zuidelijke Indiase provincie Kerala, op de grens met de deelstaat Tamil Nadu.

ZELF NAAR Periyar National Park?

Bekijk alle 12 reizen naar Periyar National Park

De hoogste piek is de 2.019 meter hoge Kottamalai-berg. Het park is een mix van groene, tropische bossen en grasland. Er groeien ongeveer tweeduizend verschillende plantensoorten. Veel van die planten hebben een geneeskrachtige werking.

Periyar Lake

Periyar Lake is het centrum van het park. Dit stuwmeer is in 1895 ontstaan door de aanleg van een dam. Het water meandert langs de beboste heuvels.

Een boottocht is een must. Vooral vroeg in de ochtend zie je meestal veel dieren. In het park leven naast olifanten en tijgers ook nog eens meer dan zestig zoogdiersoorten. Apen, bizons, herten, zwijnen, wilde honden, otters, gigantische eekhoorns, maar ook heel veel vlinder- en vogelsoorten.

Olifanten

Er lopen ongeveer duizend olifanten in het park rond. Ze spelen in het water van Periyar Lake. Soms wel in kuddes van vijftig.

Houd er wel rekening mee dat er geen garantie is op het zien van wilde dieren. Maar het park is ook zonder de dieren de moeite waard. Er heerst een serene rust.

Nat en heet seizoen

Tijdens de monsoon zijn de geuren van het park een extraatje. De boslucht is heerlijk fris, door het vochtige weer ruik je de geur van het bos nog sterker.

De kans om dieren te spotten is in deze periode echter wel kleiner. De dieren krijgen dan al verkoeling van de regen en hoeven die dus niet bij de waterplassen te zoeken. Bovendien hebben zij door de nog dichtere begroeiing ook meer plekken om zicht te verschuilen.

De hete maanden maart en april zijn het beste als je olifanten wilt spotten. Dan brengen zij veel tijd door bij het meer.

Pythons en cobra's

Wandelen moet met een gids die te allen tijde een geweer bij zich draagt. Want niet alleen de tijgers zijn een gevaar. Ook slangen als pythons en cobra's kunnen zomaar op je pad opduiken. In geen land vallen zoveel dodelijke slachtoffers van slangenbeten als in India.

Er zijn verschillende wandelopties, variërend van een paar uur tot een paar dagen. Je kunt overnachten in een boomhut, raften in een kano van bamboe, nachtwandelingen maken of fietsen.

Het plaatsje Kumili ligt op vier kilometer van het reservaat. In de schaduw kun je naar het park lopen. Stel je wel in op veel medebezoekers. Als je liever niet in de drukte belandt, doe je er goed aan buiten de weekenden naar Periyar National Park af te reizen.

Wat is er te doen in Periyar National Park?

  • Vaar in een bootje het Periyar Lake rond. Of pak een van de waterfietsen die als vreemde eenden in de bijt aan de oever liggen. Het meer is alleen de moeite waard na het regenseizoen.
  • De meeste excursies in het park gaan per jeep. Wil je de jungle écht meemaken? Loop dan een hike van vier uur en kom wel heel dicht bij een kudde olifanten in de buurt.
  • Het Periyar National Park ligt ingeklemd tussen de theeplantages en kruidentuinen van Zuid-India. Laat je rondrijden door een riksja en leer tijdens een Spice tour alles over koffie, thee, kaneel, peper en andere kruiden die hier in het 'echt' groeien.
  • Nadat je wilde olifanten hebt gespot in het National Park, mag een ritje op een tamme olifant eigenlijk niet ontbreken. Net buiten het park zijn er diverse mogelijkheden om een olifant te rijden of zelfs compleet te verzorgen met een wasbeurt.
  • Het Periyar gebied werd oorspronkelijk bewoond door de Mannakudy stam. De meeste gidsen in het park behoren tot deze stam die helemaal een met de natuur is. Wil je weten zij tegenwoordig leven? Ga dan mee met een excursie naar een Mannakudy dorp.

Reizen Periyar National Park

Meer Periyar National Park

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors