Jhansi

Jhansi

door Rough Guide

Net als Avadh was Jhansi een onafhankelijke staat totdat de Britten het in 1854 annexeerden. Het was dus een belangrijk broeinest bij de Opstand van 1857 onder leiding van Rani Lakshmibai, de weduwe van de laatste vorst en de grote heldin van de opstand.

Ondanks het zeventiende-eeuwse fort is het verkeersknooppunt Jhansi, in een deel van UP dat zuidwaarts uitsteekt in Madhya Pradesh, niet erg interessant. De meeste bezoekers stoppen hier alleen voor een aansluitende bus naar Khajuraho, 175 kilometer ten zuidoosten in Madhya Pradesh.

ZELF NAAR Jhansi?

Bekijk alle 2 reizen naar Jhansi

Fort van Jhansi

Net als veel andere voormalige Britse steden is Jhansi verdeeld in twee zeer verschillende gebieden: de brede avenues met bomen, lommerrijke tuinen en bungalows in Cantonment en Civil Lines in het westen, en de warboel aan nauwe straten, minaretten en shikhara's van de oude stad in het oosten.

Dit alles wordt gedomineerd door het fort van Jhansi op een kale rotsige heuvel (dag. zonsopkomst tot zonsondergang, INR 100, videocamera INR 25), in 1613 gebouwd door Bir Singh Joo Deo, radja van Orchha. Het is vooral een bezoek waard vanwege het uitzicht vanaf de vestingwerken.

Paard en paleis

Rani Lakshmibai zou te paard over de westmuur zijn gesprongen om te ontsnappen aan de Britten, maar dan had ze wel een zeer atletisch paard. In het fort zijn een paar tempels, plus een oude cisterne en de ruïnes van een paleis. 's Avonds is er een klank- en lichtshow (in het Engels april-okt 19.30, nov-mrt 18.30 uur, INR 250 INR 20).

Vanaf de rotonde onder het fort is het twee minuten lopen naar het Rani Lakshmi Mahal (dag. zonsopkomst tot zonsondergang, INR 100, fotograferen verboden). Een klein deftig huis in Bundelastijl, met vele sierlijke balkons en koepeldaken, gebouwd als een paleis voor de rani.

Pelgrimsoord

In het huis vond in 1858 een wreed bloedbad plaats, toen Britse soldaten alle bewoners aan hun bajonet regen. Na de herovering van Jhansi op de rebellen slachtten ze zo'n vijfduizend mensen af. Dezer dagen is het gebouw een gedenkteken en archeologisch museum, met fragmenten van antieke stenen sculpturen zonder uitleg op de charmante binnenplaats.

Het terrein van een seminarie in Cantonment, tussen het station en het GPO, bevat een van de belangrijkste katholieke pelgrimsoorden van India, het Altaar van Judas. Een bot van de apostel Judas, beschermheilige van hopeloze zaken, zou begraven zijn in de fundamenten van de sombere grijs-witte kathedraal. Op zijn feestdag, 28 oktober, komen duizenden smekelingen hier samen.

Reizen Jhansi

Meer Jhansi

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors