Darjeeling

Darjeeling

door Marieke Verhoeven

Darjeeling is een dorp in de noordelijke hooglanden van India. Met de Himalaya Railway dender je via prachtige uitkijkpunten over dat machtige gebergte.

Groene heuvels, theeplantages en de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya omringen Darjeeling. De architectuur en mensen lijken Nepalees. Hindoeïstische tempels hebben over de tijd plaats moeten maken voor boeddhistische bouwwerken.

ZELF NAAR Darjeeling?

Bekijk alle 2 reizen naar Darjeeling

Himalaya Railway

De route naar Darjeeling is een reisdoel op zich. Vanaf het lager gelegen dorp Siliguri loopt de Himalaya Railway naar het heuvelstation. Het kleine stoomtreintje, ook wel Toy Train genoemd, brengt je daarna in acht uur naar Darjeeling.

Terwijl het kleine treintje je steeds hoger de heuvels in brengt, geniet je van de groene en vruchtbare landschappen om je heen. Weelderige bossen wisselen theeplantages af.

De klim is behoorlijk stijl. Vlak na het dorp Ghoom moet de trein zelfs een volledige ronding maken om de helling aan te kunnen. Het spoor loopt hier rond een oorlogsmonument. Dit monument is een herinnering aan de Onafhankelijkheidsoorlog in 1947.

In de auto naar de top

Als de rit per trein je wat te lang duurt, maak je dezelfde rit ook in vier uur met een landcruiser. De auto's nemen grotendeels dezelfde route als de Toy Train, maar je mist dan natuurlijk wel de ervaring in het historische treintje.

In ruil daarvoor heb je goed zicht op de grappige waarschuwingsborden langs de kant van de weg. 'Doneer bloed aan de bloedbank, niet aan deze weg' en 'Zit niet te roddelen, laat hem rijden', lees je van de borden.

Het dorpje Darjeeling is omringd door groene landschappen. Vanuit elk punt in het dorp zie je de Himalaya liggen op de achtergrond. De lucht voelt schoon en koel aan. Het is een verademing na alle hete, drukke steden in het Indiase laagland .

Uitzicht op Kanchenjunga en Mount Everest

Het uitzicht vanuit Darjeeling is bijzonder indrukwekkend. Maar het kan nog mooier. Daarvoor moet je naar het nabijgelegen Tiger Hill. Vanaf deze heuveltop lijkt de Kanchenjunga, qua hoogte de derde berg ter wereld, slechts een paar kilometer ver. Heel in de verte kun je zelfs de Mount Everest onderscheiden.

De meeste toeristen komen vroeg in de ochtend naar Tiger Hill. Als je helemaal alleen van het natuurschoon wilt genieten, zit er niets anders op dan te wachten tot alle toeristen en landcruisers zijn vertrokken.

Terwijl je omlaag de heuvel afloopt, zul je na elke bocht opnieuw worden verrast door het prachtige uitzicht. De wandeling naar de grote, doorgaande weg aan de voet van de heuvel duurt ongeveer een uur. Daarna houd je een taxi aan om je terug te brengen naar Darjeeling.

Mistig Darjeeling in de zomer

Rondom Darjeeling maak je prachtige wandelingen door de theeplantages. Onderweg zul je een aantal interessante boeddhistische kloosters tegenkomen. Ook is er een dierenpark met dieren die in de omgeving voorkomen.

Voor een goede indruk over hoe gevaarlijke het beklimmen van de Himalaya is breng je een bezoek aan het Darjeeling Mountaineering Institute.

Mocht je Darjeeling in de zomermaanden bezoeken, houd er dan rekening mee dat het erg mistig kan zijn. Wil je toch een goed uitzicht op de Himalaya hebben, sta dan vroeg op.

Rond zes uur 's ochtends is het minder bewolkt. Bovendien is de machtige Kanchenjunga in het zachtroze ochtendlicht extra mooi.

Wat is er te doen in Darjeeling?

  • Voor het beste uitzicht over de Himalaya toppen sta je vroeg op om het uitkijkpunt van Tiger Hill te beklimmen.
  • Nadat je continue theeplantages om je heen ziet, is het tijd om er een te bezoeken. Bij Happy valley Tea Estate kun het proces van vers geplukte blaadjes tot thee zien. En thee proeven natuurlijk!
  • Bezoek dierenpark Padmaja Naida Himalayan en bewonder wolven en panda's waarvan de kans klein is dat je ze tijdens een van de hikes in het wild tegenkomt.
  • Darjeeling is beroemd vanwege de spoorlijn. Leg het laatste deel naar de top dus ook af met de Toy train.
  • Bekijk voordat je naar India afreist de film The Darjeeling Limited van Wes Anderson. Zo kom je al helemaal in de stemming.

Reizen Darjeeling

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors