Eten: de Indiase keuken in het zuiden

Eten: de Indiase keuken in het zuiden

door Marjolein den Dekker

De drukke markten met verse groenten, kilo's rijst en vooral heel veel mensen. Kleurige kruidenmengsels ofwel garam masala's worden kunstig tot torentjes gebouwd. De pittige keuken in het zuiden van India is een van onze favorieten!

De Indiase keuken wordt door veel mensen direct geassocieerd met curry. Maar wat is curry? Kerrie bestaat niet in India. Iedere streek kent haar eigen garam masala ofwel kruidenmengsel. Dit is een combinatie van kurkuma, gember, knoflook, koriander, kruidnagel, komijn, kaneel en chilipeper.

ZELF NAAR India?

Bekijk alle 56 reizen naar India

Chai en dosa als ontbijt

De gemiddelde Indiër is vroeg uit de veren en start de dag met een (masala) chai. Deze kruidige thee wordt 's ochtends vanaf zes uur op iedere hoek van de straat verkocht. Er is geen vast recept, maar chai wordt gemaakt van zwarte thee, meestal afkomstig uit het koelere Darjeeling in het noorden van het land. Kruiden als kardemom, kruidnagel, kaneel en gember, een flinke scheut melk en suiker maken het af.

Het ontbijt verschilt per streek, maar wat je veel in het zuiden van India zal eten zijn dosa's. Deze knapperige rijstpannenkoeken doop je in een sambahr van linzen en een chutney van kokos. Soms worden de dosa's gevuld met gekruide aardappels, kaas of ui. Met de linkerhand scheur je een stukje die je in de chutney of sambahr doopt. De stad Madurai is beroemd om de enorme diversiteit aan dosa's.

Lunch op bananenbladeren

De Indiase keuken is overwegend vegetarisch: hindoes eten geen rundvlees, moslims eten geen varkensvlees. Bijna alle gerechten in de zuidelijke provincies van India zijn gebaseerd op groenten zoals aardappel, bloemkool, spinazie en okra, ook wel lady finger genoemd. Aan de kust wordt wel veel vis gegeten. Goa is beroemd om haar viscurry's.

Lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag en deze heet thali. Dit betekent letterlijk schotel die je eet van een (bananen)blad waar verschillende gerechtjes zijn opgediend. In het midden ligt rijst en iets van brood. Rondom staan kleine bakjes met verschillende groentengerechten, dhal (linzen), rasam (hete pepersoep), chutney van kokos of mango en zure yoghurt. Kheer, een hele zoete rijstpudding, bewaar je als toetje.

Reizen India

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors