Varanasi
7,8
7,7 Algemene ervaring
9,7 Beziens­waardigheden
7,3 Locals
7,3 Restaurants
7,7 Veiligheid
6,0 Stranden

Varanasi

door Marieke Verhoeven

Varanasi, ook wel Benares, is voor het hindoeïsme één van de heiligste plekken ter wereld. Zieken, ouderen en de lichamen van overledenen komen naar de plek om te baden in het water van de Ganges. Varanasi dankt haar naam en heilige status aan haar ligging. Bij de stad monden de rivieren Varuna en Assi uit in de heilige rivier de Ganges.

Elk jaar bezoeken miljoenen hindoeïstische pelgrims Varanasi. Zij komen om te baden in het water van de rivier. Of om hun overleden familieleden te cremeren aan de oever. Ook komen veel zieke, gehandicapte en bejaarde hindoes naar de stad om hun laatste levensjaren er door te brengen.

ZELF NAAR Varanasi?

Bekijk alle 22 reizen naar Varanasi

Ghats

De grootste bezienswaardigheden in Varanasi zijn de ghats. Dit zijn de brede trappen die van de stad omlaag naar de rivier leiden. Langs de ghats dalen alle pelgrims af naar de Ganges. De trappen zijn dan ook de hele dag door gevuld met mensen.

De meeste van de ghats zijn toegankelijk voor alle pelgrims en bovendien ook voor reizigers. Je kunt dus zelf ook in de mensenmassa de tocht naar beneden maken.

Bootje op de Ganges

Je kunt ook tijdens zonsopgang met een bootje de rivier op. Je hebt dan een mooi uitzicht over alle activiteiten die daar plaatsvinden.

In je eentje of met twee personen een bootje met roeier huren is geen goed idee! Er zijn verhalen bekend van reizigers die, eenmaal midden op de snelstromende Ganges, werden gedwongen hun bezittingen af te geven. Het alternatief was zwemmen.

Een bootje volgepakt met toeristen is misschien minder leuk, maar dus wel veiliger.

Crematieplekken

Ietwat lugubere maar cultureel zeer interessante bezienswaardigheden zijn de crematieplaatsen langs de oevers van de rivier. Op deze plekken worden de lichamen van overleden hindoes in de open lucht verbrand.

De as wordt uitgestrooid over de rivier. De crematieplaatsen kun je vanaf een afstandje bekijken. Het is geeft je een inkijkje hoe hindoeïstische Indiërs met de dood omgaan.

Sari kopen

Het oude centrum van Varanasi, dat aan de rivier grenst, bestaat uit meerdere kleine straatjes en steegjes die samen een ingewikkeld labyrint vormen. Hiertussen lopen pelgrims, koeien, kinderen en vooral veel winkeliers.

Onder de winkeliers bevinden zich zeer getalenteerde kleermakers. Ze produceren bovendien de meeste stoffen. Vooral de geweven zijden sari's en het schitterende brokaat trekt kopers vanuit de hele wereld naar Varanasi. Als je het perfecte souvenir wilt vinden, is dit de plaats waar je moet zijn.

Boeddhistische heiligdommen

De status van Varanasi als heilig centrum maakt dat de stad vol staat met kleurige en drukbezochte hindoetempels.

Heb je even je buik vol van hindoeïstische heiligdommen, dan kun je rondom Varanasi je hart ophalen. Op nog geen tien kilometer van de stad ligt het dorpje Sarnath, waar Boeddha na zijn verlichting in Bhodgaya lesgaf.

Het museum en de ruines van oude stupa's, boeddhistische heiligdommen, zijn een leuke afwisseling van de hindoeïstische hectiek van Varanasi.

Wat is er te doen in Varanasi?

 • Niet voor iedereen weggelegd, maar bekijk als het even kan de rituelen van de lijkverbrandingen langs de Ganges. De as van de gecremeerde hindoes wordt vervolgens over het water gestrooid.
 • Behalve de mensen aan de oevers van de Ganges is er ook van alles in het water van de rivier te zien. Spot de zeldzame Ganges dolfijn, de zogenoemde susu. Ze worden chocoladebruin geboren en kleuren langzaam grijs.
 • Niet alleen vanaf de waterkant is de Ganges een must voor het oog. Vanaf het water zijn de taferelen aan de oevers nog beter te zien. Huur een bootje en dobber langzaam de rivier af.
 • Verdwaal in het labyrint van smalle straatjes in het oude centrum van Varanasi. De kleermakers meten vrouwen graag een passende sari aan.
 • Ontvlucht het drukke Varanasi en bezoek het nabijgelegen Sarnath. Boeddhistische stuppa's zorgen voor wat ontspanning zodat je daarna de hectiek van de Ganges weer aan kunt.

Reizen Varanasi

Meer Varanasi

Reviews Varanasi

Zeer cultureel interessant Varanasi (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Lisette Rooth op 27 december 2018

Varanasi is een cultureel erg interessante stad om te bezoeken. Als vrouwelijke backpacker voelde ik me hier meer op mijn gemak tijdens het rondlopen dan bijvoorbeeld andere steden in noord India. Ik raad Varanasi zeker aan om te bezoeken.

Pluspunten Varanasi

 • gastvrijer dan in andere delen van noord india

Minpunten Varanasi

 • vies
Ultieme tip: De avond boottocht op de Ganges langs de crematies en het avondritueel is erg interessant om te zien.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Bijzonder/amazing ervaring in Varanasi (bezocht in november 2018)

Review geschreven door Tim Koers op 09 december 2018

Bijzonder ! Dat is het key word waar ik Varanasi mee kan beschrijven! Zo’n ongelooflijke bijzondere plek in India/ in de wereld. ‘S ochtends vroeg begonnen, ochtendritueel gezien met zonsopgang, begon dus al erg bijzonder! Daarna met een bootje de Ganges opgegaan en deze (uiteraard niet helemaal!!) afgevaren. Deraf gegaan en heel veel rituelen gezien, zelfs crematies en dit is niet te beschrijven! Nogmaals, vandaar het woord bijzonder! Mensen, leefgewoontes, rituelen, de plek; alles in bijzonder!! Worth to visit!

8,0
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Restaurants
8 Veiligheid
6 Stranden

Pluspunten Varanasi

 • bijzonder
 • vriendelijke mensen
 • niet duur
 • super ervaring

Minpunten Varanasi

 • indrukwekkend
 • viezig
Ultieme tip: Go and visit! Ga erheen, en neem een private guided tour langs de Ganges en verblijf in hotel Ganges View, super goed en lekker eten en ligt aan de Ganges, fantastisch uitzicht!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Indrukwekkend, fascinerend. (bezocht in november 2003)

Review geschreven door froukje jansen op 11 november 2018

India is fascinerend, ondoorgrondelijk. Maar heel boeiend.
Zo ook Varanasi. De ghatts met de ceremonies en lijkverbrandingen zijn heel indrukwekkend.
Een boottocht over de Ganges,is onvergetelijk..
De koe op de foto is typerend voor India. Deze foto is in Varanasi gemaakt.

Pluspunten Varanasi

 • Aardige locals

Minpunten Varanasi

 • Druk
Ultieme tip: Wandelen door de steegjes van Varanasi. Een boottocht over de Ganges, bij zonsopkomst.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Varanasi de plek van de tegenstellingen (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Esther van der Valk op 03 december 2017

De heilige stad waar magie je overweldigt. Een stad waar leven en dood hand in hand gaan. Een stad verrijkt door zijn schoonheid aan tempels. Je wordt overspoelt met de heerlijke geuren van kruiden en specerijen met een vleugje koeienpoep tussendoor. De pracht van de rivier, de mist die 's morgens laag over de rivier hangt en de vogels die op het water spelen. Je wordt overspoelt door drukte, muziek, schoonheid en leven, maar ook geconfronteerd met de dood. Een hindoe kan zichzelf niet gelukkiger prijzen dan als hij in Varanasi zal sterven. Dagelijks komen er honderden hindoe families naar Varanasi om hun geliefden te verbranden en te schenken aan de heilige rivier de Ganges. Als toerist struinend door deze stad word jij onderdeel van hun ritueel. Verbazing, nieuwsgierigheid en absurditeit komen er naar boven als jij tijdens dit ritueel aanwezig bent, rillingen lopen over je lijf. Maar geluk, tevredenheid en liefde is waar het de hindoes om gaat.

7,4
7 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
6 Locals
7 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Varanasi

 • Ganges
 • Eten
 • Ceremonie

Minpunten Varanasi

 • Druk
 • Vies
Ultieme tip: De ceremonie vindt de hele dag plaatst op de Burning Ghats. Ook vindt er elke avond een ceremonie plaats op de Main Gat.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Live Benares (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Mathijs Meijer op 13 november 2017

1 van de mooiste, en betoverende plekken op deze aardbodem is de meest heilige plaats Varanasi. Verdwaal door de minuscule steegjes en laat je betoveren door de rituelen die 1 van de oudste steden op de wereld te bieden heeft.

Pluspunten Varanasi

 • Geschiedenis en cultuur

Minpunten Varanasi

 • veel toeristen maar enkel uit eigen land
Ultieme tip: Verdwaal!!!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Tussen leven en dood in spiritueel Varanasi (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Daisy Scholte op 01 mei 2017

De doordringende ammoniakgeur van urine op straat, vermengd met uitlaatgassen en oud frituurvet. Die stank van het overvolle stadsleven in India went nooit. In spiritueel Varanasi is de vuile lucht nóg sterker, zijn de straten nóg drukker, de koeien nóg groter, de kleuren nóg feller. Dat is mijn eerste gevoel als ik voet zet in de spirituele stad Varanasi.
Laat je niet overweldigen door de gekte van de stad. Maak als eerst een boottocht over de Ganges, langs de drukke kade. Dan kun je alles even rustig in je opnemen.
Schud de hitte van je af met de lekkerste lassi in de Blue Lassi Shop in het oude centrum. Ik heb geen straatnaam voor je; je moet er gewoon even naar vragen.
Als de avond valt in Varanasi verzamelen pelgrims, heiligen en toeristen zich op de rivierbank voor het avondritueel. Stap in een bootje om het schouwspel vanaf het water te bekijken. De ‘Aarti’ is een ceremonie waarbij priesters elke avond hun god, de moeder Ganga (de Ganges) danken voor het leven. Duizenden mensen zitten opgepropt om de kleine altaars. Aan de andere kant dobber jij tussen tientallen bootjes. Het lijkt op de Amsterdamse grachten tijdens de Gay Parade of Koningsdag.
Neem zeker een strip diareeremmers mee. In Varanasi is de 'Delhi Belly' eerder regel dan uitzondering. Laat er je pret niet door bederven. Drink cola om je maag te reinigen en blijf genieten van deze bijzondere plek. Je kunt er toch niets aan doen.

8,0
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Locals
6 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Varanasi

 • Cultuur
 • Gastvrijheid
 • Eten

Minpunten Varanasi

 • Veel toeristen
 • Heet
 • Vies
Ultieme tip: Verplaats je met een fietsriksja's. Schuldgevoel is niet voor nodig. De mannen staan juist te springen om werk. Het is ook nog goedkoper dan de motorriksja en beter voor 't milieu!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Indrukwekkend Varanasi (bezocht in november 2013)

Review geschreven door Nienke van der Sangen op 22 januari 2017

Varanasi is iets wat écht binnenkomt. Start vroeg in de ochtend aan de rand van de Ganges en bewonder de rituelen van de Indiërs. Terwijl een vrouw links haar kleden wast en een kindje zijn tanden poetst, wordt verderop een lijk verbrand. Bizar, maar indrukwekkend!

Pluspunten Varanasi

 • bijzonder

Minpunten Varanasi

 • soms druk
Ultieme tip: Ga gewoon lekker ergens zitten en neem de tijd. Probeer Varanasi te ervaren.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Zuid-Korea kenner
Sponsors