Varkala

Varkala

door Rough Guide

Gelovige hindoes reizen al honderden (mogelijk duizenden) jaren lang naar Varkala, 54 kilometer noordwaarts van Thiruvananthapuram, om de as van onlangs overleden familieleden in zee te strooien. Tegen de achtergrond van de schitterend gekleurde kliffen speelt dit ritueel zich nog steeds dagelijks af op Papanasam Beach, ondanks de aanwezigheid van een vakantieoord op slechts een steenworp afstand aan de noordkant van de baai.

Strandvakantie

De spectaculaire locatie in combinatie met de in verhouding ingetogen ontwikkeling, maakt Varkala veel aantrekkelijker voor het doorbrengen van een strandvakantie dan Kovalam. De rij opeengepakte restaurants en hotelletjes op de rand van de afbrokkelende North Cliff en de onmetelijke zee bieden na zonsondergang haast een magische aanblik, vooral als een piepklein vissersbootje zijn lichten ontsteekt.

ZELF NAAR India?

Bekijk alle 57 reizen naar India

Janardhana Swamy-tempel

Het prachtige witte zandstrand van Varkala staat in het Malayalam bekend als Papa Nashini ('zondevernietiger') en wordt al lang geassocieerd met voorouderverering. Na te hebben gebeden in de oude Janardhana Swamy-tempel (bereikbaar via het pad heuvelopwaarts vanaf het kruispunt in het centrum), komen de gelovigen hier met de as van overleden familieleden om hen naar hun laatste rustplaats te brengen.

Niet-hindoes mogen het binnenste heiligdom van de tempel overigens niet betreden, maar je kunt wel over de buitenmuur gluren vanaf het pad eromheen: een leuk ommetje 's ochtend als ook de tempelolifant wordt 'uitgelaten'.

Dolfijnen

De kustlijn met de steile rode kliffen op de achtergrond is zeer schilderachtig en op het strand is het relatief ontspannen vertoeven. De houding ten aanzien van openbaar bloot (vooral van vrouwen) is om religieuze redenen echter beduidend strenger dan in andere vakantieoorden in India.

Zonaanbidders moeten op het noordelijke deel van het strand blijven (op afstand van het puja-gedeelte bestemd voor begrafenisplechtigheden).Talloze verkopers proberen hier hun waar te slijten en strandwachten letten op de veiligheid van zwemmers door te controleren of mensen niet voorbij de vlaggen zwemmen: de onderstroom is vaak erg sterk en kost elk jaar wel aan een aantal mensen het leven.

Dolfijnen zwemmen vaak behoorlijk dicht bij de kust. Heb je geluk, dan kun je naast ze zwemmen als je een lift regelt op een vissersboot. Regelmatig zijn er ook zeeotters te zien op de kliffen bij zee.

North Cliff

Slechts weinige pelgrims zullen in het gebied van North Cliff komen, waar het toerisme welig tiert. Cafés met rieten daken, restaurantjes en souvenirwinkeltjes verdringen elkaar op de rand van de hellingen die steil en spectaculair naar het strand in de diepte lopen.

Via verschillende steile, uit de rotsen gehakte trappen kun je snel op het strand komen. Je kunt er ook komen via een wat makkelijker pad dat loopt vanaf de rand van het strand of een kronkelige halfverharde weg vanuit het centrum.

Kathakali voorstelling

In het Varkala Cultural Centre, achter het restaurant Sunrise op North Cliff, zijn er dagelijks kathakali- en bharatanatyam voorstellingen (schminken 17-18.45 uur, optreden 18.45-20.15 uur, INR 150). Omdat men gebruikmaakt van live-muzikanten, krijg je een goed en behoorlijk authentiek beeld van deze twee dansvormen. Vooral interessant als je niet naar Kochi gaat.

Ben je erg geïnteresseerd in klassieke kunstvormen, dan is het goed te weten dat het centrum ook korte cursussen aanbiedt op het gebied van kathakali (schmink en dans), bharatanatyam, devote liederen (bhajan) en Karnatische percussie (mridamgan).

Daarnaast zijn er in het Funky Arts Café bijna dagelijks gratis optredens met klassieke Indiase muziek (tabla, sitar en zang) vanaf 19.30 uur. De plaatselijke topkok Sajeer Khan geeft cursussen Indiaas koken in een keurig keukentje achter het Chill Out Café op North Cliff (veg. INR 500, niet-veg. INR 600).

Reizen India

Meer Varkala

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mongolië kenner
Sponsors