Rondreis Zuid-India

Rondreis Zuid-India

door Elsemieke Land

Het minder bekende zuiden van India herbergt een overvloed aan tempels en kleurrijke gebouwen die vrolijk afsteken tegen de lange kustlijn. Een rondreis door Zuid-India belooft dan ook vele tempelsteden in tropische landschappen, afgewisseld met exotische zandstranden om op bij te komen van alle indrukken. 

Deze rondreis door Zuid-India van ruim 1.500 kilometer brengt je vanaf Chennai via kleurrijke tempelsteden als Thanjavur en Madurai, richting het zuidelijkste puntje van India en via tropische stranden en de binnenwateren van Kerala richting je eindbestemming Bangalore.

ZELF NAAR Rondreis Zuid-India?

Bekijk alle 3 reizen naar Rondreis Zuid-India

Waarom Zuid-India?

Zuid-India is de moeite waard om te bezoeken vanwege zijn rijke culturele erfgoed, prachtige landschappen en diverse culinaire tradities. Hier vind je historische tempels zoals de majestueuze Meenakshi-tempel in Madurai en de serene backwaters van Kerala, waar je kunt genieten van een ontspannende vaartocht op traditionele houseboats. De kleurrijke festivals, gastvrije bevolking en een scala aan smaken in de Zuid-Indiase keuken, van pittige curries tot verrukkelijke dosa's en idli's, maken deze regio tot een onvergetelijke bestemming voor cultuur- en natuurliefhebbers.

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Zuid-India?

Kuststad Chennai is het startschot van deze rondreis door Zuid-India. De stad is ook wel bekend onder de Britse naam Madras. Veel reizigers ontvluchten de lawaaiige plek al snel. Zonde, want daardoor missen ze bezienswaardigheden als de beroemde National Art Gallery, het Engelse Fort St. George en de oudste Anglicaanse St. Mary’s Church. Ook de bont versierde, kleurrijke torens van de Kapalishvara-tempel die als piramides boven de reguliere gebouwen uitsteken zijn een bezoek waard in Chennai.

Na deze drukke start van je rondreis door Zuid-India kom je tot rust in het relaxte havenstadje Mahabalipuram. Snuif de frisse lucht op aan het strand, bezoek de Shore-tempel en bewonder Arjuna’s boetedoening, een vijfentwintig meter lang reliëf met afbeeldingen van goden en olifanten. Huur in Mahabalipuram een fiets en rijd langs de kust en rijstvelden naar de Tijgergrot. Maak ook een uitstapje naar de ‘gouden stad met duizend tempels’ Kanchipuram. 

In Puducherry, ook wel bekend als Pondy, waan je je in Franse sferen. De Franse straatnamen, pompeuse katholieke kerken en kleurrijke, geluikte gevels doen je bijna vergeten dat je op rondreis in India bent. De Sri Aurobindo Ashram net buiten Puducherry brengt je weer terug naar spiritueel India. Heb je even genoeg van de Indiase curry’s en andere pittige gerechten? Strijk na je stadstour neer op een terrasje en smul van de Franse keuken. 

Bananen- en rijstplantages en zonnebloemvelden zijn het decor van je reis naar Chidambaram, waar je als niet-hindoe in de Nataraja-tempel die aan Lord Shiva gewijd is, de unieke kans hebt om een glimp van de heilige op te vangen. 

Op naar Thanjavur, het vroegere Tanjore. Hier bezoek je de beroemde 10e-eeuwse Brihadishvara-tempel, die is gewijd aan Shiva. Aan de oevers van de Kaveri-rivier stuit je mogelijk op spirituele rituelen zoals je die aan de Ganges in het noordelijke Varanasi zou zien. De rivier die door het gebied stroomt wordt dan ook als de Ganges van het zuiden beschouwd. 

Maak vanuit Thanjavur een uitstapje naar Tiruchchirappalli en aanschouw Rock Fort-tempel die hoog aan de skyline op een enorme rots prijkt. Vanaf de Ganesha Tempel op de top kijk je uit over de stad. De Sri Ranganathaswamy-tempel op een eiland in de Kaveri-rivier is een stad op zichzelf en is daarom ook een bezoek waard. 

Door smalle straatjes, bedrijvige bazaars, langs fanatieke kleermakers en door chaotisch verkeer baan je je een weg richting de gigantische torens van de Minakshitempel die je verwelkomen op je nieuwe bestemming. De piramidevormige bouwwerken zijn belegd met honderden fel gekleurde sculpturen en vormen het icoon van een van de oudste steden van Zuidoost-Azië: Madurai. Het is een voorproefje van de muurschilderingen en ornamenten die je binnenin de tempel vindt. 

Tijd om tempels te verruilen voor wildlife in het Periyar National Park. Hier kom je voor de verandering olifanten in hun natuurlijke habitat tegen. Tussen de tropische bossen en graslanden vind je Periyar Lake. Maak vroeg in de ochtend een boottocht over het meer en ga op zoek naar neushoornvogels, langoer-apen, bizons en meer. Er is zelfs een kleine kans om tijgers te spotten. 

Hierna reis je door naar Kovalam, gelegen aan de zuidwestkust van India. Spreid je handdoek op een van de stranden en kom bij van alle indrukken tot nu toe. Na een ontspannende yogales of traditionele Aryuveda-behandeling ben je weer fris en fruitig voor het vervolg van je rondreis door Zuid-India. 

Vanaf Alappuzha, beter bekend als Allepy, maak je een boottocht over de binnenwateren van de Kuttanad-regio richting Kottayam. In een traditionele kettu vallam, een handmatig aangedreven rijstboot, vaar je over lagunes, kanalen, rivieren en meren die zijn bespikkeld met groene eilanden met rijstvelden, kleine dorpjes en palmbomen. Terwijl je op zoek gaat naar ijsvogels, aalscholvers, otters en schildpadden, trekt het Indiase plattelandsleven aan je voorbij.

Iets noordelijker vind je in de oude VOC-havenstad Kochi veel Portugese en Nederlandse invloeden terug. Bruggen en veerboten verbinden de eilandjes en schiereilandjes waarover de stad verspreid is. Wandel door het oude havengedeelte, bezoek Fort Cochin, de Joodse Synagoge, het Nederlandse Paleis en de St Francis Kerk, die wordt beschouwd als de eerste Europese kerk die in India is gebouwd. 

Je een-na-laatste stop Mysore tracht naar de titel van meest charmante stad van India. De combinatie van een ontspannen sfeer, aangenaam klimaat, majestueuze paleizen, leuke festivals en een groene omgeving is een verademing in vergelijking met andere Indiase steden. Niet te missen is het Maharaja Palace die de skyline in het zuidoosten van het centrum domineert. Op de Devaraja-markt struin je langs kramen met Mysore’s bekendste producten, zoals sandelhout, traditionele schilderkunst, wierook en zijde. 

Je rondreis door Zuid-India eindigt in het westerse Bangalore, dat in alle opzichten in contrast staat met de plekken die je tijdens je reis hebt bezocht. Je laatste momenten in India beleef je in deze stad, die je langzaam voorbereid op je thuiskomst. 

Beste reistijd in Zuid-India

In het zuiden van India heerst een tropisch klimaat, waardoor het er het hele jaar door rond de 30 graden is. Vind je dat warm genoeg? Vermijd dan de nog warmere maanden mei en juni. Hoewel de moesson die valt van juni tot oktober vaak slechts korte hevige regenbuien veroorzaakt, is tijdens dit seizoen de kans op het spotten van dieren in Periyar National Park vanwege de nog dichtere begroeiing en voldoende waterplassen wel kleiner. 

Trek voor deze exotische rondreis door Zuid-India drie weken uit. De reis zit vol culturele hoogtepunten, waar je zo nu en dan van moet bijkomen. Ook wil je geen tijd tekort komen bij de binnenwateren van Kerala. Veel reizigers worden hier betoverd door de natuur en blijven wat langer hangen. 

Routebeschrijving

Deze reisroute door Zuid-India volgt vanaf Chennai grotendeels de contouren van de zuidelijke punt van India. Langs de kust reis je via Chidambaram, waarna je over het platteland en via Periyar National Park verder reist richting badplaats Kovalam. Een paar honderd kilometer langs de kust brengt je in VOC-havenstad Kochi, waarna je noordoostwaarts naar je eindbestemming Bangalore reist. 

Om te voorkomen dat je onnodig veel tijd verliest aan het openbaar vervoer, adviseren we voor de kleinere afstanden tussen de verschillende stops op deze route via je accommodatie een auto met privéchauffeur te regelen. Zelf bellen is ook een optie en is vaak iets goedkoper. Het kost wat meer, maar scheelt je een hoop stress en lange reistijden en levert  je daarentegen veel comfort en flexibiliteit op. 

Kan jij niet wachten om het zuiden van India te ontdekken? Bekijk hier alle aanbieders van rondreizen door Zuid-India! 

Fotocredits: Richard Mortel | Richard Mortel | Francisco Anzola | Jean-Pierre Dalbéra

Reizen Rondreis Zuid-India

Foto's & video's Rondreis Zuid-India

Specialisten India

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors