Malé
7,5
7,0 Algemene ervaring
7,0 Beziens­waardigheden
9,0 Locals
7,0 Restaurants
8,0 Veiligheid
7,0 Stranden

Malé

door Niels Posthumus

Malé is de hoofdstad van de Malediven. Het volgepakte eiland wordt vaak vergeten door toeristen. Maar dat is niet terecht. Een dagje Malé is een zeer welkome afwisseling tussen al het duiken door.

Malé is niet meteen de grootste toeristische trekpleister in de eilandenarchipel, die toch voornamelijk om zonnebaden en duiken draait. De meeste bezoekers aan de Malediven zien de stad niet eens. Zij worden meteen van het vliegveld op het eiland Hulhule naar hun resort eiland vervoerd. Malé zelf heeft geen strand, en ook geen hotels.

ZELF NAAR Malé?

Bekijk alle 7 reizen naar Malé

Stadseiland

Malé is het enige eiland van de Malediven dat je een stadseiland kunt noemen. Het is echt zeer de moeite waard om er een dag voor uit te trekken en je er per bootje heen te laten voeren.

Je moet dan natuurlijk wel een beetje in de buurt zitten. De Malediven omvatten namelijk een gebied van 100.000 vierkante kilometer. De meeste resorteilanden bevinden zich echter dichtbij het vliegveld en dus ook bij Malé.

Gestapelde stad

Malé is enorm dichtbevolkt. Het eiland meet slechts één bij een kleine twee kilometer. De totale eilandoppervlakte is dus minder dan twee vierkante kilometer. Toch wonen er bijna 100.000 mensen.

Het leven is in Malé daarom vaak letterlijk gestapeld. Veel marktjes en winkeltjes zijn te vinden op hoger gelegen verdiepingen. De ruimte op de begane grond is beperkt.

De vismarkt

Het voordeel van het beperkte oppervlak, is ook dat je de stad van noord tot zuid en van oost naar west gemakkelijk in een uurtje doorwandelt. De twee grote blikvangers zijn de vismarkt en het islamitisch centrum.

Vooral 's middags is het op de vismarkt een drukte van belang. Tonijnvissers brengen dan hun vangst van die dag binnen. De stapel honderden loodzware tonijnen vormen een imposante aanblik. De hectische bedrijvigheid is erg vermakelijk.

Masjid-al-Sultan Mohammed Thakurufaanu al A'z'm moskee

Het islamitisch centrum is nagenoeg niet te missen. Nou ja, de Masjid-al-Sultan Mohammed Thakurufaanu al A'z'm moskee eigenlijk. De moskee is onderdeel van het centrum, dat verder ook bijvoorbeeld een islamitische bibliotheek herbergt.

De moskee is zo opvallend door zijn veertig meter hoge minaret met gouden koepel. Je ziet die vanaf elke hoek van het eiland. Geen enkel gebouw op het eiland mag hoger zijn.

Kolonie van Groot-Brittannië

De bevolking van de Malediven werden in de twaalfde eeuw bekeerd tot de islam. Het land is vandaag de dag nog altijd officieel een islamitische republiek.

Tot 1965 waren de Malediven een kolonie van Groot-Brittannië. Na de onafhankelijkheid nam het leger de macht al snel over onder druk van de Tamil tijgers uit buurland Sri Lanka.

Vanaf de jaren negentig wordt het land langzaam aan, stapje voor stapje, democratischer. Onder invloed van het toerisme is ook de infrastructuur stevig verbeterd.

Wat is er te doen in Malé?

  • Ook Malé heeft een nationaal museum. Het gebouw is het oude paleis van de sultan. Op niet veel andere plekken op de Malediven zijn musea.
  • Sultan park is het park rondom het nationale museum. Dit was het zuidelijke gedeelte van de paleistuin. Tegenwoordig is het een publieke tuin waar men vele exotische bloemen kweekt.
  • Dichtbij de vismarkt ligt het Independence Square. Dit is het toeristische centrum van de stad.
  • De Jumhooree Maidan is het groene plein van de Malediven. Aan de waterkant ligt dit park waar veel mensen samenkomen.
  • Ook op het eiland Malé is uiteraard strand. Met alles erop en eraan.

Reizen Malé

Meer Malé

Reviews Malé

Kleine drukke wereld, leuk voor 2 nachten (bezocht in juni 2016)

Review geschreven door Gerard Koenraadt op 03 juli 2016

Het eiland is klein en heel druk. Het leuke daaraan is dat je alle scooters voorbij ziet vliegen. Alles doet men met een scooter. Het heeft enkele moskeeën die de moeite waard zijn, en de vismarkt is oké. We zaten er ten tijde van de ramadan. Er is dan nergens alcohol te verkrijgen.

7,5
7 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
9 Locals
7 Restaurants
8 Veiligheid
7 Stranden
Ultieme tip: Sala Boutique Thai Restaurant
Aangeraden voor: Stellen

Specialisten Malediven

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors