Galle
9,4
9,0 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
10,0 Locals
9,0 Restaurants
9,5 Veiligheid
- Stranden

Galle

door Lana Leach

Galle ademt een Nederlandse sfeer. Lang zwaaide ons land hier de scepter. De Britten die de macht overnamen lieten het zo. De ommuurde stad is in grootte de vierde stad van Sri Lanka.

Leynbaanstraat, Utrecht Bastion, Zeeberg Straat en de Groote kerk. De oude VOC-vestiging van Galle is eigenlijk gewoon een oud-Hollands dorp in Sri Lanka. Je proeft er het verleden. Je voelt je er als Nederlander na een lange reis heel even weer een klein beetje thuis.

ZELF NAAR Galle?

Bekijk alle 30 reizen naar Galle

Het fort van Galle

Galle ligt op het zuidwestelijke puntje van Sri Lanka. Het is de vierde stad van het land en herbergt het grootste Europese fort van Zuid- en Zuidoost-Azië. Galle grenst voor driekwart aan zee. Sinds 1988 staat de ommuurde stad op de Werelderfgoedlijst.

Een metersdikke vestigingsmuur omringt het stadje. In een uur kun je over de muur het centrum rond wandelen. Aan de ene kant kijk je uit over de smalle straatjes aan de andere kant over de oceaan.

Buiten het fort tref je een heel andere wereld. De havenstad telt bijna 100.000 inwoners. Het is de hoofdstad van de zuidelijke provincie van Sri Lanka.

Belangrijkste haven

Hoewel Colombo tegenwoordig de belangrijkste havenstad is, speelt Galle nog steeds een grote rol. Vooral voor de thee- en tonijnhandel is haar haven belangrijk.

Galle was lang voor de komst van de Europeanen al een aanzienlijke havenstad. Perzen, Arabieren, Romeinen, Grieken, Indiërs, Chinezen en Maleisiërs handelden er. Het was eeuwenlang de belangrijkste haven van Sri Lanka.

In 1663 bouwde de VOC het fort nadat ze de Portugezen uit het gebied hadden verdreven. Galle was vier eeuwen lang het administratieve centrum van verschillende koloniale machthebbers in het gebied.

Nederlandse overwinning op de Portugezen

De Portugezen hadden eerder ook al een fort gebouwd om zich te wapenen tegen aanvallen van de Sri Lankese koningrijken uit het noorden.

De Nederlanders meerden in 1640 echter aan met twaalf schepen en 2000 man onder leiding van Wilhelm Jacobsz Coster. In vier dagen wisten de Nederlanders de Portugezen te overmeesteren.

De Nederlanders verbeterden de verdediging. Zo werd onder meer de muur wijder en steviger.

VOC-sfeer behouden

De Nederlanders moesten Galle op hun beurt weer afstaan aan Groot-Brittannië. De stad bleef tijdens de Britse overheersing echter vrijwel intact.

De Britten richtten zich meer op de stad Colombo. De Nederlandse sfeer in Galle bleef behouden. Boven één van de toegangspoorten hangt het wapen van de VOC met het jaartal 1669.

De Nederlands Hervormde Kerk werd in 1754 gebouwd in opdracht van een Nederlandse officier. In de kerk vind je eeuwenoude huwelijksarchieven en doopsels vanaf 1678.

Nederlands Museum

Het koloniale Hotel New Oriental is de afgelopen paar honderd jaar nauwelijks veranderd. In de zeventiende eeuw was het hotel de plek waar de gouverneur, de VOC ambtenaren en legerofficieren verbleven.

Het Nederlands Museum mag je als Nederlander natuurlijk niet missen. In het koloniale gebouw vind je schilderijen, documenten, meubels en keramiek uit onze koloniale tijd.

Tsunami

Spiek ook even naar binnen bij één van de kleine huisjes. De traditionele gebouwen zijn koel en vrij ruim. Ze hebben schattige deuren en ramen, oer-Hollandse binnentuintjes en veranda's met witte pilaren.

Galle heeft ernstige schade geleden door de tsunami van 2004. Veel inwoners van de stad hebben een familielid verloren. De stad was ernstig verwoest en toeristen bleven weg.

Inmiddels krabbelt Galle er weer bovenop. Zo is het cricket stadion Galle International weer opgebouwd. Het gebouw staat voor veel inwoners symbool voor een nieuwe start.

Wat is er te doen in Galle?

 • Bekijk de Hollandse huisjes, de Nederlands hervormde kerk en andere Nederlandse architectuur in Galle.
 • Tussen de palmbomen en met uitzicht op de turkooizen zee ontspan je een middag op Ununatuna Beach.
 • In het Nederlands Museum leer je alles over de VOC.
 • Wandel 's avonds over de oude fort muren. Met zonsondergang is het silhouettenspel prachtig.
 • Bezoek de Kalutara tempel , waar je alles leert over het levensverhaal van Boeddha.

Reizen Galle

Meer Galle

Reviews Galle

Galle, mooie stad en zeer mooie uitzichten (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door Mayke Vermulst op 17 november 2019

Galle is een stadje in het zuiden van Sri Lanka waar veel Nederlandse invloeden merkbaar zijn. Grappig is, dat bij veel gebouwen de toeristeninformatie in het Nederlands is terwijl je aan de andere kant van de wereldbol bent. Mooie rotsformaties met geweldige uitzichten over de zee.

9,5
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Locals
nvt Restaurants
10 Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: Bezoek de crazy jumpers, die dus van de rotsen afduiken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Bijzonder westerse stad in Sri Lanka (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Liza Kroes op 02 mei 2016

Deze stad aan de westkust van Sri Lanka oogt - in tegenstelling tot alle andere steden in het land - heel westers. Toen ik hier binnenliep was het echt even alsof ik niet meer in Azië was. Prachtige kleding- sieraden- en designwinkels, luxe en hippe restaurants met uiteenlopende keukens én uitzonderlijk voor een stad in Sri Lanka: terrasjes!

Keerzijde van dat 'westerse' is dat Galle redelijk toeristisch is en daardoor ook een stuk duurder dan andere plaatsen in Sri Lanka. Let ook op met tuktuk's en mensen die je - zogenaamd vrijwillig - op sleeptouw nemen naar een theehuis of sieradenwinkel. Vaak krijgen ze hier commissie voor. Geen ramp hoor, als je het eenmaal door hebt zijn de vele aanbiedingen die je krijgt ook gemakkelijk af te wimpelen!

Laat je vooral niet te veel afleiden tijdens een wandeling door de stad want de prachtige (gerenoveerde) monumenten vliegen je hier om de oren. Niet zo gek als je je bedenkt dat Galle ten tijde van de VOC een belangrijke vestigingsstad was. Het absolute hoogtepunt is dan ook een bezoek aan het Nederlandse fort. Als je voor het imposante gebouw staat is het toch even gek om je te bedenken dat de Nederlanders hier in de 17e eeuw al overheerste!

9,2
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Locals
9 Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Galle

 • Luxe uitstraling
 • sfeervol
 • vriendelijke inwoners
 • historisch

Minpunten Galle

 • toeristisch
 • prijzig
Ultieme tip: Eet absoluut een ijsje bij het kleurrijke ijswinkeltje Dairy King. De supervriendelijke eigenaar maakt al zijn ijs zelf. Van passievrucht tot toffee!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Sri Lanka

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors