Natuur, cultuur en heerlijke stranden: Sri Lanka heeft alles!

Natuur, cultuur en heerlijke stranden: Sri Lanka heeft alles!

door Kristianne Lie Kwie

Sri Lanka is zo groot als Nederland en België bij elkaar. Maar hoeveel tijd heb je nou nodig om het land te zien? Sommige mensen gaan er heen voor twee weken en dat is waarschijnlijk een prima periode, maar in die tijd kun je lang niet alles zien! Zelf ben ik samen met mijn vriend bijna vier weken in het land geweest en dat hadden er best nog vier meer mogen en kunnen zijn. Let wel even op het weer. Sri Lanka heeft twee regenseizoenen en het zou jammer zijn als je precies op het verkeerde moment op de verkeerde plek bent.

ZELF NAAR Sri Lanka?

Bekijk alle 79 reizen naar Sri Lanka

Sri Lanka is een heel erg veelzijdig land én ook (nog) niet zo toeristisch. Wij zijn zelf heel erg fan van hiken in de bergen en de natuur, maar houden er ook écht wel van om af en toe even uit te rusten of te surfen aan het strand. Dit heeft Sri Lanka, en meer...

Tegen de algemene reisroute (en tegen de klok) in, zijn wij onze reis gestart aan het strand in het westen (Bentota) en zakten we verder af naar het Zuiden. Dit omdat we aan het eind van de trip nog 5 dagen zouden overbruggen op de Malediven voor we naar huis gingen en het daarom een goed idee vonden om onze vakantie te beginnen aan het strand. Wij zijn onder andere gestopt bij:

Al deze stranden hebben ieder hun eigen charme en uitstraling. Als je iedereen die ooit in Sri Lanka is geweest zou vragen welk strandje favoriet was, zou je misschien wel 20 keer een ander antwoord krijgen. Zelf waren we erg fan van Mirissa. Er hangt een relaxte sfeer, er zijn meer dan voldoende gezellige, lekkere én gezonde eettentjes en er is ook nog van alles te doen. Leuke wandelingen langs het strand, naar secret beach, surfen of een kookworkshop (aanrader). Maar ondanks dat we een viertal strandjes hebben gezien, hebben we er nog veel meer NIET gezien. Zo hebben we de stranden aan het noord-oosten niet bezocht vanwege het regenseizoen. Een goede reden om nog eens terug te gaan toch?

Na een volle week aan het strand te hebben vertoefd besloten wij de bergen in te trekken. Omdat wij op andere plekken al een safari hebben gedaan, hebben wij de national parken Yala en Udawalawe overgeslagen, maar van horen zeggen blijken beide parken een aanrader te zijn. Wij zijn met een privéchauffeur naar Ella afgereisd waar we de Nine Arch Bridge, Little Adams Peak en Ella’s Rock hebben bezocht. Lekker voor de beentjes en de billen! Nog lekkerder voor de prachtige uitzichten. Als je het goed uitrekent, ben je bij de Nine Arch Bridge op het moment dat er een trein passeert. Heel leuke ervaring!

Van Ella kun je naar Kandy met de trein en zie je zo één van ’s werelds mooiste treinroutes. Spoiler, boek wel je kaartje op tijd, anders kan het voorkomen (yes, meegemaakt) dat je 5,5 uur lang moet staan, opgepropt in een gangpad en dat je niet eens de mogelijkheid krijgt om naar buiten te kijken. Deze enorme drukte weerhoudt de verkopers van nootjes, ananas met chili en andere lekkernijen er niet van om met enorme manden (al dan niet op hun hoofd) langs te lopen, keer op keer schreeuwend wat ze in de aanbieding hebben. De treinreis is hoe dan ook een hele beleving! Zelf hebben wij de reis naar Kandy onderbroken door in Nuwara Eliya uit te stappen voor een tripje over de theevelden en langs de theefabriek (een aanrader) en door te reizen naar Worlds End (ook een aanrader). Mocht je in de trein eenmaal een goed plekje hebben, kijk dan je ogen uit!

Kandy is een stad waarbij geldt: you love it or you hate it. Ik ben van de love-kant. Vanuit Kandy hebben wij ook een dagtrip geboekt naar Knuckles Range. Daar krijg je speciale sokken en een gids met een spuitbus met daarin zeepsop tegen… bloedzuigers. Die akelige kronkelige wormpjes proberen via je schoenen omhoog te kruipen op zoek naar een lekker plekje. Gelukkig zie je ze redelijk goed en laten ze zich direct vallen als ze een dosis zeepsop in hun gezicht gespoten krijgen. Die ervaring maakt de wandeling door de bergen éxtra uitdagend!

Voor wie cultuur wil snuiven heeft Sri Lanka ook meer dan voldoende te bieden. Zo heb je de culturele driehoek (Dambulla, Polonaruwa en Anuradhapura), waar je je kunt vergapen aan tempels (sla de cave temple zeker niet over), stoepa’s en oude steden en ruïnes. En voor één van mijn mooiste uitzichten in Sri Lanka verwijs ik je door naar Sigiriya. Je hebt daar twee grote bergen ‘Lion’s Rock’ en ‘Pidirungala’. Voor die eerste moet je wel flink betalen (ik dacht +/- 25 dollar) en die laatste is (volgens mij?) gratis. Maar beide wandelingen zijn het geld, de tijd en de energie meer dan waard. Je hebt namelijk een prachtig uitzicht (op elkaar)! Wie een beetje conditie heeft, kan beide tochten op één dag doen. Let er dan wel op dat je begint bij Lion’s Rock en als eerste naar boven gaat. Op deze manier heb je soms nog het idee dat je ‘alleen’ bent en niet de hele route en de rots hoeft te delen met hordes toeristen (of dat je bijvoorbeeld dertig minuten moet wachten voor je naar boven kunt op de trap).

En toen was mijn Sri Lanka-reis helaas alweer bijna voorbij. De laatste dagen hebben we doorgebracht aan het strand van Negombo, alvorens we naar de Malediven vlogen. Misschien niet zo mooi als de stranden in het zuiden, maar de zon is er net zo lekker warm en het eten en drinken minstens net zo lekker. Voor wie nog even lekker ontspannen de vakantie wil afsluiten (of beginnen) is Negombo een fijne plek. Van horen zeggen fijner dan de chaos van Colombo. Ben je van plan om naar Sri Lanka te gaan? Zeker doen! Ik ben nu al jaloers!

Over Kristianne

Even over mijzelf: ik ben Kristianne Lie Kwie, 31 jaar en een van mijn grootste hobby's is reizen. Maar juist ook mensen - vaak vrienden - helpen met het uitzoeken van mooie reisbestemmingen. Of het in mijn bloed zit, of dat het aan Azië ligt weet ik niet, maar ik ben er een stukje van mijn hart verloren. Vol verwondering heb ik enorm genoten van verschillende plekken in Azië en dat enthousiasme wil ik graag met jullie delen.

Naast dat ik werkzaam ben bij een digitaal bureau, werk ik ook een aantal uren in de week als zzp'er en ben ik altijd wel ergens mee bezig. Is het niet met leuke dingen doen met mijn vriend of vrienden, sporten of lunchen, dan is het wel met schrijven, schilderen of wegdromen bij mooie toekomstige reisbestemmingen.

Reizen Sri Lanka

Specialisten Sri Lanka

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bhutan kenner
Sponsors