Kandy
7,5
7,5 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
7,5 Locals
7,0 Restaurants
7,5 Veiligheid
- Stranden

Kandy

door Maarten van Dun

Kandy is een stad omringd door theeplantages. Veel reizigers komen echter naar Kandy vanwege de Tempel van de Tand, het boeddhistische heiligdom waar een tand van Boeddha wordt bewaard.

Donkergroene plantages zijn gehuld in slierten mist. Ze omringen het dal waar Kandy ligt. De stad had het decor van een Pickwick reclame kunnen zijn. Overal op de hellingen wordt thee geplukt.

ZELF NAAR Kandy?

Bekijk alle 68 reizen naar Kandy

Een tand van Boeddha

Kandy is meer dan thee alleen. Het is ook één van de heiligste plekken in Azië. Elk jaar reizen miljoenen pelgrims af naar Kandy voor een bezoek aan de Sri Dalada Maligawa-tempel. In deze tempel ligt namelijk het relikwie dat boeddhisten beschouwen als het heiligste object ter wereld.

Het is verpakt in zeven gouden kistjes en wordt zorgvuldig bewaard in een aparte kamer. Het wordt dag en nacht bewaakt. In het hart van deze tempel ligt een tand van Boeddha.

De Singhalezen hebben hun uiterste best gedaan om een prachtige tempel te bouwen voor dit bijzondere object. Wanneer je rondkijkt in de met goud en schilderwerk bekleedde tempel wordt duidelijk hoe belangrijk de tand is. Overal in de tempel klinkt muziek. De lucht is gevuld met de geur van wierrook. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat is de stad en het tempelcomplex gevuld met monniken.

Esala Perehera festival

Als je toevallig in juli of augustus de stad bezoekt, kun je zomaar midden in een spectaculair festival terechtkomen. Tijdens het Esala Perehera festival is de tempel van de tand het toneel van een tien dagen durend feest.

De eerste vijf dagen speelt het festival zich in de tempel zelf af. Daarna verplaatst het feest zich richting de straat. Optochten van drummers, dansers, acrobaten, monniken en schitterend versierde olifanten trekken door de stad.

De tand van Boeddha wordt tijdens het festival aan het publiek getoond. Er komen honderdduizenden Singhalezen op dit volksfeest af.

Botanische tuinen

Iedereen met een interesse in oosterse cultuur zal zich in Kandy meteen thuis voelen. Er zijn nog meer tempels de moeite waard om te bezoeken.

Een aantal kilometer buiten de stad liggen de prachtige botanische tuinen. Deze tuinen waren ooit een hobby van een vroegere koning, maar tegenwoordig is iedereen welkom. Niet alleen reizigers, maar ook de lokale bevolking vindt hier rust. Natuurliefhebbers zullen genieten van de prachtige orchideeën.

En ben je toe aan een middagdutje? Sluit dan je ogen in de schaduw van een van de vele palmbomen.

Thee drinken

Terug naar de thee. Tijdens je verblijf in Kandy mag een bezoek aan één van de vele theeplantages in de omgeving niet ontbreken. Je proeft er echte Ceylon thee. Zo lekker als hij hier smaakt, vers geplukt, zal hij nergens smaken.

Hoe bijzonder Kandy ook is, de mistige donkergroene heuvels die de stad omarmen zorgen voor dat echte Sri Lanka gevoel. Je drinkt in het zonnetje een kopje versgeplukte thee. De rust en koelte die de theeplantages met zich meebrengen zijn typerend voor dit prachtige land.

Wat is er te doen in Kandy?

 • Bekijk de tand van Boeddha in de Sri Dalada Maligwawa tempel. Dit is een van de heiligste voorwerpen op aarde voor boeddhisten.
 • Wil je theeplantages, regenwoud en traditionele dorpen van dichtbij bekijken? Maak dan een wandeling over de Portuguese War Route.
 • Race per tuk tuk door Kandy langs UNESCO werelderfgoed.
 • Relax in de mooiste botanische tuin van Sri Lanka, de Royal Botanical Garden in Peradeniya.
 • Sri Lankanen zijn dol op cricket. Woon een wedstrijd bij in het Asgiriya stadion.

Reizen Kandy

Meer Kandy

Reviews Kandy

Peraherafestival Kandy (bezocht in augustus 2019)

Review geschreven door Mirjam Willems op 17 november 2019

Indrukwekkend Peraherafestival in Kandy! Elke avond trekken er dansers, versierde olifanten, muzikanten vanuit de tempel van de tand door de straten van Kandy. Het is een prachtig verlicht en schitterend festival!
Kom wel op tijd zodat je een prachtig plaatsje kunt bemachtigen vanwaar je alles kunt bekijken!! Een dure zitplaats bemachtigen is niet nodig, gewoon tussen de locals gaan staan aan de rand van het meer, net zo gezellig!

Pluspunten Kandy

 • tempel of de tand
 • mooie omgeving met diverse excusiemogelijkheden
 • leuke lokale markt
Ultieme tip: Probeer aanwezig te zijn bij Peraherafestival in Kandy!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Kandy (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Jessica Theissling op 07 juni 2017

Kandy is een ontzettend drukke stad. Wij hebben hier de tempel van de tand en de botanic gardens. Ondanks dat dit ontzettend bijzonder was, vond ik Kandy de minst leuke stad in onze reis door Sri Lanka. Het is ontzettend druk, chaotisch en ten opzichte van andere steden weinig te beleven.

Pluspunten Kandy

 • uitstapjes

Minpunten Kandy

 • druk
 • verkeer
 • stank
 • chaos
Ultieme tip: Blijf niet te lang en bereid je voor op veel uitlaatgassen.
Aangeraden voor: Vriendengroep

Treinreis (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Isabel Gulden op 22 januari 2017

Om van Ella naar Colombo te reizen heb ik er voor gekozen om dit met de trein te doen. De rit van Ella naar Kandy staat bekend als één van de mooiste treinreizen van de wereld. Dit wilde ik natuurlijk met eigen ogen zien. Niks is minder waar!!! Ik heb 7 uur lang in de deuropening van de trein gezeten en alleen maar genoten van het uitzicht. De theevelden zijn eindeloos en de bergen en wolken zullen niet gaan vervelen.

Pluspunten Kandy

 • goedkoop
 • mooi

Minpunten Kandy

 • druk
Ultieme tip: De treinrit van Kandy naar Ella.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Avontuurlijk backpacken door Sri Lanka (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Iris van Dijk op 15 januari 2017

Kandy, een plek waar je geweest MOET zijn als je een reis maakt door het prachtige Sri Lanka. Hoewel een bezoek aan de Temple of Tooth best een toeristische aangelegenheid is, is het zeker de moeite waard. Wacht vooral tot de offerceremonie die elke avond plaatsvindt! Hierin meng je je tussen de lokale bevolking en wordt je meegenomen in de boeddhistische cultuur. Stoor je vooral niet aan de enorme drukte maar geniet van alle culturen en religies die hier samenkomen, en offer zelf een bloem aan Boeddha.

7,4
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Locals
7 Restaurants
6 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Kandy

 • Iedereen is welkom

Minpunten Kandy

 • Minder tuktuks in de avonduren
Ultieme tip: Zorg dat je bij de Temple of Tooth een lange broek draagt, je schouders bedekt zijn en je je schoenen uitdoet, anders kom je de tempel niet binnen.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

De culturele hoofdstad van Sri Lanka (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Koen de Bruijn op 03 mei 2016

Wanneer je Sri Lanka bezoekt, moet je zeker een bezoekje brengen aan Kandy. Wat meteen opvalt aan Kandy is het grote kunstmatige meer dat de toenmalige koning liet aanleggen. Een klein eilandje herinnert nog aan de tijd dat de koning daar zijn harem had gehuisvest.

Persoonlijk vond ik het erg leuk om een rondje om het meer te lopen, dit is te doen in een paar uur en door de bomen rondom het meer heb je genoeg schaduw van de zon. Als je ook maar een beetje oplet zie je watervaranen zonnen en grote vleermuizen ('vliegende honden) met tientallen tegelijk aan de bomen hangen die het meer omringen.

Natuurlijk staat Kandy het meest bekend om de tempel die een tand van boeddha herbergt. Deze tempel is dan ook drukbezocht en prijzig in vergelijking met andere tempels die minder 'high profile' zijn. Ook krijg je de tand niet eens te zien, wat een aardige teleurstelling kan zijn. Wel is het interessant om de biddende mensen te observeren in de tempel en ook de mystieke sfeer die er hangt maakt veel goed.

De aanwezigheid van deze tempel maakt Kandy een diepreligieuze stad. De inwoners zijn net een tikkeltje conservatiever en net iets spiritueler dan in andere delen van Sri Lanka.

7,6
7 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Locals
7 Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Kandy

 • Kandy meer
 • Dieren rondom het meer
 • Tempel van de tand
 • Elke volle maan religieuze parades

Minpunten Kandy

 • Erg religieus
 • toeristisch
Ultieme tip: Na een lange dag genieten van een mooi uitzicht onder het genot van een cocktail? Bezoek de 'Slightly chilled lounge bar'. Mooi uitzicht op het meer en zonsondergang gegarandeerd!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Sri Lanka

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Dubai kenner
Sponsors