Sigiriya
8,6
8,3 Algemene ervaring
9,0 Schoonheid
9,0 Interessant
8,3 Authenticiteit
8,3 Bereikbaarheid

Sigiriya

door Lana Leach

De ruïnes van Sigiriya kunnen met gemak de vergelijking doorstaan met een plek als de Peruaanse Inca stad Machu Picchu. Al is het een hele klim naar de top, 1.860 treden om precies te zijn. Maar de tocht wordt bovenop beloond. Op de top vind je de contouren van wat ooit één van de mooist gelegen paleizen of heiligdommen ter wereld moet zijn geweest.

Een rots in de jungle

Wat een plek om te bouwen. De granieten rots die dient als fundament is meer dan 200 meter hoog en wordt omringd door felgroene jungle. De top van de rots is op de meeste plekken iets breder dan aan de basis. Het geheel loopt dus meer dan loodrecht naar beneden. Het is een surrealistisch beeld.

ZELF NAAR Sri Lanka?

Bekijk alle 82 reizen naar Sri Lanka

Sigiriya ligt in het centrum van Sri Lanka. Een lang pad leidt vanuit de jungle naar de rots. Symmetrische tuinen en grachten sieren de weg ernaartoe. Het is de oudste tuin van Azië.

Kasyapa I en de boeddhisten

Volgens een eeuwenoude legende was het de boeddhistische koning Kasyapa I die de rots wel als een mooi paleis zag zitten. Tussen 477 en 495 na Christus zou hij zijn broer en zijn vader, die koning was van Anuradhapura, hebben vermoord om de macht te krijgen.

Onderzoek heeft echter aangetoond dat de rots al veel eerder in gebruik was. Boeddhisten zouden al een paar eeuwen voor Christus op de rots een klooster hebben gebouwd. Rond de tiende eeuw was het een belangrijk centrum voor het Theravada en Mahayana boeddhisme.

Tekeningen van wulpse vrouwen

Of het nou het idee van een koning of een groep boeddhistische monniken was, de overblijfselen zijn indrukwekkend. De vindplaats is één grote kunstgalerie. De fresco's op de rots zijn goed bewaard gebleven. Halverwege de klim kun je eeuwenoude muurschilderingen zien.

Het zijn afbeeldingen van schaars geklede vrouwen. Er wordt gezegd dat ooit de hele westelijke kant van de muur eens bedekt was met tekeningen van 500 wulpse vrouwen. Een cadeautje voor de koning? Of stellen de afbeeldingen Tara Devi voor, een belangrijke boeddhistische godin? Niemand weet het.

De klim is vrij zwaar. De treden zijn ongelijk en lopen stijl omhoog langs rotswanden. Het zijn niet de ideale omstandigheden voor wie hoogtevrees heeft. Bedenk je vooral ook dat er in vroeger tijden helemaal geen relingen en veiligheidsmaatregelen waren.

Leeuw

De naam Sigiriya komt van het woord leeuw. Ooit moet er een grote stenen leeuw op de rots hebben gestaan. Tegenwoordig is er niet meer over dan twee grote leeuwenklauwen. Ze vormen de poort naar de top. Een steile ijzeren ladder leidt je naar de fundamenten.

De hele top moet vol gebouwd zijn geweest. Je ziet duidelijk een bad van 27 bij 21 meter. Het is uit de rots gehouwen. Het geheel doet denken aan een penthouse uit het jaar nul.

Sigiriya vanuit de lucht

Stel je voor hoe je iedere avond de zonsondergang vanuit het zwembad zou zien, uitkijkend over de perfecte tuinen met de geluiden van de jungle op de achtergrond.

Mocht je de kans hebben een vlucht boven te maken boven de rots, dan moet je dat zeker doen. De grootsheid van Sigiriya wordt vanuit de lucht haast nog duidelijker. Een typisch geval van: je moet het zien om te geloven.

Wat is er te doen in Sigiriya?

 • Maak een helikoptervlucht of of zweef in een luchtballon over de jungle, met als kers op de taart de Sigiriyarots
 • Beklim de Sigiriya rots met op de top ruines van wat een van de mooiste paleizen ter wereld
 • Wandel door de eeuwenoude watertuinen, een van de oudste tuinen van Azië.
 • Ga Cobra Hood Cave binnen, met een rots in de vorm van een cobra bij de ingang. Op het plafond van de grot zie je prachtige rotsschilderingen.

Reizen Sri Lanka

Meer Sigiriya

Reviews Sigiriya

Indrukwekkende flora en fauna (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door adriana janssen-poppe op 16 november 2017

Bezoek zeker een lokaal gezin die op het gebruik van de natuur aangewezen is! Wij hebben een schooltje bezocht en pennen en schriften meegenomen waar de kinderen zo blij mee waren.
Maak een wandeling in de omgeving om spontaan apen, olifanten en varanen tegen te komen, en niet te vergeten de geweldige soorten planten en bloemen.

Pluspunten Sigiriya

 • gastvrij

Minpunten Sigiriya

 • heel warm en vochtig
Ultieme tip: Olifantensafari en lokale restaurantjes bezoeken, want daar eet je toch echt het lekkerst
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Sigiriya, Leeuwenrots (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Henriette Verspuij op 16 november 2017

Prachtige locatie. Zowel de rots als de omliggende tuinen, staat op de Werelderfgoedlijst. Zeker de moeite waard om te bezoeken ondanks de vele toeristen, de enorme hoeveelheid trappen, de bijen en de hitte. Wie de top bereikt wordt getrakteerd op een prachtig uitzicht. De gids die wij hadden kon smakelijk vertellen over de overdaad in het paleis waar de koning leefde.

Pluspunten Sigiriya

 • natuur
 • cultuur
 • leuke aapjes

Minpunten Sigiriya

 • niet geschikt voor mensen slecht ter been
 • fysieke uitdaging
Ultieme tip: Goede schoenen, veel water en vochtregulerende kleding, hoofdbedekking (maar dat geldt voor ieder warm land).
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Adembenemend (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Esther Bax op 10 november 2017

Prachtige plaats, met schitterende natuur en de geweldige leeuwenrots. Geniet van de groene omgeving en van het prachtige uitzicht vanaf de rots.
Overigens is het uitzicht vanaf beneden op de rots ook geweldig.

8,6
9 Algemene ervaring
10 Schoonheid
9 Interessant
8 Authenticiteit
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Sigiriya

 • Prachtige omgeving
 • Mooie natuur
 • En cultuur

Minpunten Sigiriya

 • Toeristen
Ultieme tip: De leeuwenrots beklimmen tot de top. Ga begin van de ochtend beginnen zodat je de drukte voor bent
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Sigirya Rock (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Jessica Theissling op 07 juni 2017

Vanuit Dambulla simpel met de bus naar Sigirya getrokken (half uurtje), om daar de rots te beklimmen. Ondanks de hoge entreeprijs (28 euro pp) is het absoluut de moeite waard. Wij zaten eerste te twijfelen om een goedkopere berg ernaast te beklimmen, maar zijn blij dat we het niet hebben gedaan. De klim en het uitzicht zijn een unieke en adembenemende ervaring! Zeker een aanrader.

9,2
9 Algemene ervaring
9 Schoonheid
9 Interessant
9 Authenticiteit
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Sigiriya

 • Goed te bereiken
 • aardig mensen
 • heerlijk weer

Minpunten Sigiriya

 • toerisme
Ultieme tip: Klim vroeg in de ochtend, want anders wordt de hoge temperatuur je al snel teveel.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Pidurangala Rock in Sigiriya (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Rieneke Elzerman op 09 mei 2017

De meeste mensen gaan naar Sigiriya om de Lion's Rock te bezichtigen en te beklimmen. Maar wist je dat er naast deze Lion's Rock nog een grote rots ligt die je net zo goed kunt beklimmen? De naam is Pidurangala Rock en hij is tien keer goedkoper. Daarnaast is het hier veel rustiger en kun je op je gemak naar boven klimmen. Het laatste stukje is wel echt klimmen en klauteren, maar met een beetje hulp moet het lukken. Het uitzicht wat je vervolgens hebt is zo de moeite waard!

Pluspunten Sigiriya

 • aardige locals
 • goedkoop
 • lekker eten

Minpunten Sigiriya

 • niet heel bekend
 • weinig bezienswaardigheden
Ultieme tip: Ga per tuk-tuk naar Pidurangala Rock en niet op de fiets. It's all uphill en dan moet je nog beginnen aan de echte klim.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Toeristisch, maar het waard (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Koen de Bruijn op 18 april 2016

Als één van de grootste attracties van Sri Lanka is dit een erg toeristische plek. Dit merk je direct aan de grote hoeveelheid selfie-sticks en de hoge entree prijs: €30(!). Voor Sri Lanka is dit een klein fortuin. De klim valt nog best tegen, maar in 30-60 minuten heb je zeker de top gehaald. Pas ook op voor de zogenaamde 'killer bees'. Deze uit de kluiten gewassen bijen zijn bijzonder agressief en houden niet van lawaai (geen lawaai maken dus!). Eenmaal op de top heb je een uitzicht over de groene jungle die het monument omringt. Er zijn verschillende verhalen over Sigiriya, het zou een paleis of een klooster zijn geweest. Niemand weet echter het echte verhaal. Dit maakt deze plek natuurlijk extra mysterieus. Neem stevige schoenen mee en genoeg water! Extra tip: bezoek naast Sigiriya ook Pidurangala Rock. Kleiner, goedkoper en je voelt je een ware Indiana Jones. Voornamelijk omdat de kans groot is dat je deze rots selfie-stick-loos kunt ervaren!

8,0
7 Algemene ervaring
8 Schoonheid
9 Interessant
8 Authenticiteit
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Sigiriya

 • indrukwekkend complex
 • interessante historie
 • mooi uitzicht vanaf de rots

Minpunten Sigiriya

 • buitenproportioneel duur (€30)
 • de klim naar boven is zwaar
 • pas op voor killer bees
Ultieme tip: Beklim Sigiriya vroeg. Vroeg als in: 7 uur 's ochtends. De temperatuur ligt dan nog een stuk lager, waardoor de uitdagende klim wat minder zwaar is.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Sri Lanka

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

China kenner
Sponsors