Jordanië
8,3
8,5 Algemene ervaring
9,1 Beziens­waardigheden
7,5 Steden of plaatsen
8,6 Locals
8,1 Veilig
8,8 Natuur
7,0 Stranden
8,4 Klimaat

Jordanië

door Charlotte de Vries

Jordanië ademt een zeldzame gastvriendelijkheid uit. De bewoners nemen je graag mee naar de mooiste bezienswaardigheden van Jordanië. Laat je op een dromedaris begeleiden door de enorme woestijn Wadi Rum, vind de verborgen stad Petra en dobber op het zoute water van de Dode Zee. Bereid je voor op een vriendelijke reis langs de schatten van Jordanië.

Jordanië bestaat voor bijna negentig procent uit woestijn. Talloze handelaars, legers en kruisvaarders hebben daar een barre tocht doorheen gemaakt en hun schatten achtergelaten. Romeinse amfitheaters, kleurige moskeeën en de christelijke mozaïeken van Madaba zijn daar een paar van. Ontdek hier de mooiste bezienswaardigheden van Jordanië.

ZELF NAAR Jordanië?

Bekijk alle 45 reizen naar Jordanië

De mooiste bezienswaardigheden in Jordanië

Op een dromedaris rijd je traag door een donkere kloof. Aan het einde van de smalle spleet verschijnen langzamerhand de roze pilaren van een tempelachtig gebouw. Je hebt Petra bereikt, een verborgen stad die door Nabateense nomaden is gehouwen in een bergrots. Nu is het de grootste trekpleister van Jordanië. Iets verderop ligt Little Petra, eenzelfde soort stad waar minder toeristen op afkomen.

Naast de Nabateeërs hebben de Romeinen hun sporen achtergelaten. In een heuvel van de hoofdstad Amman is een amfitheater gehakt met maar liefst 6000 zitplaatsen. In Jerash liggen de ruïnes van een ovalen plein met 56 zuilen waar gladiatoren vochten.

Weleens aan Zuid-Afrika gedacht?

Bekijk alle bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

De natuur van Jordanië

Een reis door Jordanië is niet compleet zonder een tocht door de woestijn. En wel door Wadi Rum, een gebied van 130 kilometer in het zuiden van Jordanië. Samen met de bedoeïenen bezichtig je rotstekeningen die er eeuwen geleden zijn gemaakt.

Als de hitte je te veel wordt, reis dan door naar het Dana Nature Reserve, een groene oasis middenin de woestijn. Of neem een plons in de Dode Zee, die je met haar zoute water direct naar boven duwt.

Badplaats in Jordanië

Een perfecte plek om bij te komen van een lange tocht door de woestijn is de badplaats Aqaba. Ga met een boek achterover liggen op haar rode stranden, drink Arabische koffie in een koffiehuisje of duik naar het kleurrijke koraal.

Jordanië zelf zien? Vraag onafhankelijk advies over je reis

De reisspecialisten van de Azië Desk geven jou onafhankelijk en persoonlijk advies over jouw droomreis naar Jordanië. Laat gepassioneerde experts voor je zoeken. Meer weten? Bekijk alle voordelen van de Azië Desk!

Like deze pagina

Reizen Jordanië

Meer Jordanië

Reviews Jordanië

Historische Reis Jordanië (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Coosje Hammink op 28 december 2018

Een fantastisch land om te bezoeken, we waren en buiten het hoogseizoen en hadden een chauffeur die ons van plek naar plek reed. Je kan de dode zee en petra echt niet overslaan, fantastisch! Je moet wel houden van bepaald soort eten (humus, lamsvlees, kebab en kip), maar ook in februari is het goed te doen qua weer en lekker rustig overal. Je betaalt wel overal toeristenprijzen, maar dat is vergelijkbaar met in NL.

7,9
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
7 Locals
6 Veilig
8 Natuur
8 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Jordanië

 • lekker weer
 • historisch
 • mooi
 • avontuurlijk

Minpunten Jordanië

 • toeristenprijzen
Ultieme tip: Je moet echt naar petra, met name als het niet zo druk is! Ook een chauffeur zodat je niet door het verkeer daar hoeft is aan te raden!
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Voel je als de bedoeïen of als Indiana Jones in het prachtige Jordanië. (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Marjolein Smit op 08 december 2017

Welke plekken MOET je gezien hebben in Jordanië? Op 1 staat natuurlijk Petra. Je start met het lopen door een lange kloof van golvend gekleurd steen. De spanning bouwt zich op, want je weet dat aan het einde Petra zal zijn. Zodra je een stukje van het wereldberoemde gebouw ziet, wat ook in de Indiana Jones film te zien was, gaat je hart sneller kloppen. Als je dan verder loopt toont het zich steeds meer totdat het zich in al zijn glorie aan je laat zien. En dat is maar 1 gebouw! Petra is gigantisch. Er is een offersteen, een kerk, een obelisk tombe en nog veel meer. Alles ligt uit elkaar en staat op bergen, dus het is belangrijk om van te voren te bedenken wat je echt wilt zien en wat mogelijk is om te zien binnen de tijd die je hebt. Dan weet je dat de gehele reis het nu al waard is geweest. In een jeep door de Wadi Rum woestijn rijden en in een bedoeïen tent lunchen of even in de woestijn op een kameel rijden zijn ook een echte must. Bij de citadel in Amman kun je de hand van het Hercules beeld vasthouden, ruïnes bekijken en een museumpje bezoeken. Of vanuit het amfitheater even genieten van het uitzicht over de stad. Bezoek de dode zee en lees een boek terwijl je zonder moeite drijft. Kijk net als Moses vanaf de Neboberg naar het beloofde land. Jordanië heeft dit alles en nog veel meer. Zet het land op de bucketlist. Je krijgt er geen spijt van!

8,9
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Jordanië

 • Alles is heel betaalbaar
 • Oude cultuurgeschiedenis
 • Religieuze belangrijke locaties
 • Prachtige natuur
 • Behulpzame vriendelijke mensen

Minpunten Jordanië

 • Zwerfhondjes en katjes
 • Soms opdringerige verkopers
 • Het kan koud zijn in januari
Ultieme tip: Spreek bij Petra een punt en tijd af waar je de gids en groep weer zult ontmoeten. Zo kun je op jouw tempo genieten. Dagje rotweer? Probeer eens een hamam!
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cultureel Jordanië (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Lilian Buhler op 16 november 2017

Must see / do:
- De oude stad Petra verkennen. Bekijk de stad ook vanaf de heuvels voor een panoramisch uitzicht
- Dobberen in de dode zee
- Jeeptocht of overnachten in de woestijn Wadi Rum
- Hoofdstad Amman
- Oude steden Jerash en Um Qais

Pluspunten Jordanië

 • Uitzonderlijk mooie plekken
 • betaalbaar

Minpunten Jordanië

 • Geen
Ultieme tip: Houd rekening met de juiste reistijd. In de zomer te warm om alle mooie plekken te bezichtigen
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Rondreis Jordanie (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Corrie Nieuwendijk-Weber op 13 mei 2017

Prachtig land met vriendelijke mensen. Afwisselend met als absolute hoogtepunten Petra en een overnachting in de woestijn van Wadi Rum onder de sterrenhemel. Ook het drijven in de Dode Zee was een bijzondere ervaring. Ook leuk om te ervaren is het dagelijks leven in bijvoorbeeld Madaba. Authentiek en vermakelijk. Er gebeurt altijd wel iets op straat.

8,4
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
9 Natuur
8 Stranden
9 Klimaat
Ultieme tip: Restaurant Floko in Aqaba.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldig (bezocht in september 2011)

Review geschreven door Annelies Brassé op 07 december 2016

Wij hebben al veel rondgereisd. Dit was onze mooiste ervaring, de cultuur, de mensen, het eten, noem maar op. Deze rondreis is de mooiste, als je van cultuur houdt moet je naar Jordanië. Voor ons was het te kort en zullen zeer zeker nog eens teruggaan, maar dan op eigen houtje, wat goed te doen is daar. Ik als vrouw heb me er altijd veilig gevoeld, wat in andere moslimlanden niet altijd zo was.

Pluspunten Jordanië

 • Rijke cultuur
 • goed behouden bouwwerken
 • mooie natuur
 • Fijne bevolking
 • Lekker eten

Minpunten Jordanië

 • wij hebben niks ervaren
 • miscchien dat er geen alcohol in hotels geschonken werd
Ultieme tip: Ga naar Petra, maar voor meerdere dagen, als je goed kunt lopen en van cultuur, natuur en oude bouwwerken houdt.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een wandeling door het betoverende Petra (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Esther Gathier op 10 oktober 2016

Een land is pas echt leuk om te bezoeken als de bevolking je welkom doet voelen. De Jordaniërs zijn ontzettend vriendelijk, behulpzaam en gastvrij. Tijdens mijn reis werd ik vrijwel altijd hartelijk begroet, op weg geholpen of kreeg ik thee aangeboden (zonder dat zij daarvoor iets terug verwachtten). Dit maakt Jordanië een heel prettig land om doorheen te reizen.
Daarnaast is Jordanië landschappelijk enorm interessant. In het middenwesten van het land vind je Dana, het grootste en meest gevarieerde natuurreservaat van het land. De Wadi al-Mujib is een canyon die spectaculaire uitzichten biedt. In het zuiden vind je de prachtige woestijn Wadi Rum, een landschap van hoge rotsen en zandduinen. Hier kan je een jeepsafari doen of kameel-rijden. Aan de westkant vind je de Dode Zee waar je in blijft drijven. Jordanië heeft zelfs een hele kleine kuststrook aan de Rode Zee, waar een prachtige onderwaterwereld is. Kortom, een veelzijdig land.

8,0
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
8 Natuur
4 Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Bezoek Petra vanaf boven. Er is een wandeling waarbij je een prachtig uitzicht hebt op de schatkamer van bovenaf. En dat uitzicht heb je helemaal voor jezelf!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers

Privé strand aan de rode zee (bezocht in februari 2015)

Review geschreven door Carolyn Schijvenaars op 06 oktober 2016

Jordanië? Wie zou daar nou naar toe willen? Nee, het zou een-twee-drie niet in mij opgekomen zijn, maar ik kreeg dit snoepreisje aangeboden en ach waarom niet!? Het is zeker de moeite waard. Hoogtepunt: Petra! Ik heb daar maar een dag een excursie gedaan, maar wil je alles zien, dan ben je vier dagen of langer onderweg. Helaas had ik daar niet de tijd voor. Wel een nadeel, ze proberen je met een paardenkar terug naar de uitgang te loodsen en roepen free ride! Maar puntje bij paaltje kun je dus mooi een te hoog bedrag afrekenen. Ik heb niet meegereden maar kreeg daar wel mee dat het niet pluis is. Bijna overal rijden trouwens shuttle busjes, super handig! In Jordanië zijn de mensen hartstikke vriendelijk, je wordt aangesproken met mr. of miss. Respectvol ook en trekken je niet in een winkel naar binnen, maar laten je lekker in je doen en laten. Geen kijken-kijken-niet-kopen mentaliteit gelukkig. Kan menig mens nog van leren. Bij aankomst zaten we in een heel mooi resort met uitzicht op de rode zee. Heel netjes en schoon. Aqaba: leuk stadje, wel erg druk. Jordanië is zeker de moeite waard!

7,9
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
6 Natuur
9 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Jordanië

 • aardig
 • vriendelijk
 • gastvrijheid

Minpunten Jordanië

 • zwerfdieren
 • niet goedkoop
Ultieme tip: Bezoek petra ! Zeker de moeite waard! Neem een excursie leider mee, scheelt in kosten.
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Op excursie in het midden-oosten (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Nathalie van Dijk op 04 oktober 2016

Ik ben op excursie geweest naar de Wadi Rum, Jerash, de Petra en de Dode zee. De petra en de Wadi Rum zijn een must see, en Aqaba schijnt ook de moeite waard te zijn.. Het was genieten en de reisgidsen vertellen hele mooie verhalen over de oude plekken. Ze laten je ook de mooiste plekken zien. Pas op dat ze je niet teveel geld aftroggelen;) De mooie oude bergen, met oude graven en monumenten en de Benoïden stam die nog steeds in de Petra wonen is heel gaaf om te zien. Die mensen leven van wat de aarde ze te bieden heeft, heel gaaf. In de Wadi Rum is een jeep tocht een aanrader, met kamelen is echt veel te warm. Het windje doet je heerlijk afkoelen. Het is aan te raden om met een groep te gaan, zeker als vrouw, ga niet alleen;) Ga ook niet overal op kamelen en ezels zitten, je moet altijd betalen;).

Pluspunten Jordanië

 • betaalbaar
 • mooi
 • historisch
 • aardige mensen
 • warm

Minpunten Jordanië

 • bevooroordeeld over westerse vrouwen
Ultieme tip: Neem met 2 vrouwen altijd een man mee;)
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Jordanië (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Angèle Selhorst op 04 oktober 2016

Er is zoveel moois in Jordanië. Sta heel vroeg op en wees de eerste in Petra. Maak vrienden met de locals en kom op magische plekken en geniet van de gezelligheid. Slapen in de Wadi Rum, onder de sterren, is een prachtige ervaring. De mensen zijn ontzettend gastvrij en aardig! Een erg veilig land.

9,5
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
6 Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Jordanië

 • historisch
 • aardige locals

Minpunten Jordanië

 • wat duur
Ultieme tip: Ga een nieuwe vriendschap aan met locals!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Jordanië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Maleisië kenner
Sponsors