Madaba Jouw vakantie naar Azië begint hier!

Madaba

door Getaway Travel

De stad werd beroemd vanwege haar meesterlijke mozaïeken. In het Jordaanse Madaba vind je deze kunstwerken in het museum, de kerk en de school waar de kunstenaars worden opgeleid.

Op vrijdag klinkt de oproep tot gebed uit de moskee en op zondag hoor je de klokken luiden in de kerk. Eén derde van de inwoners van Madaba is christen; een unicum voor het islamitische Jordanië. Christenen en moslims leven hier in harmonie met elkaar samen.

ZELF NAAR Madaba?

Bekijk alle 34 reizen naar Madaba

Bijbelse trekpleister

Madaba ligt op dertig kilometer van hoofdstad Amman in het noordwesten van Jordanië. De stad telt ongeveer zestigduizend inwoners.

De Jordaanse stad is een goede uitvalsbasis om de omliggende Bijbelse plekken te bezoeken, zoals Bethany-Beyond-the-Jordan, waar Jezus gedoopt is, en de Neboberg waarvan Mozes het Beloofde Land zag.

Madaba zelf is vooral bekend vanwege het oude mozaïek van het Heilige Land dat gevonden is in de St. George Kerk. Deze kerk staat ten noordwesten van het centrum van Madaba en is in de negentiende eeuw gebouwd op de fundering van een oude kerk.

Heilige kaart

Het mozaïek werd vermoedelijk 560 na Christus door een onbekende kunstenaar gemaakt. In 1884 werden de mozaïeken in Madaba per ongeluk ontdekt tijdens de bouw van nieuwe huizen.

Het mozaïek in de St. George Kerk vormt een plattegrond waarop alle bekende Bijbelse plaatsen in het Midden-Oosten zijn afgebeeld. Waarschijnlijk is de kaart gemaakt om pelgrims te helpen bij hun zoektocht naar heilige plaatsen.

Meteen als je de kerk binnengaat zie je het mozaïek op de grond liggen. Ooit was de kaart zes bij zestien meter. Een derde van de twee miljoen gekleurde steentjes die het mozaïek vormen, heeft het al die eeuwen overleefd.

Mona Lisa

Op een halve kilometer ten zuiden van de St. George Kerk staat de kerk van de apostelen. In deze kerk vind je een bijzonder mozaïek dat in de zesde eeuw is opgedragen aan de twaalf apostelen.

In het midden van het mozaïek zie je een Mona Lisa-achtige vrouw. Ze stelt de Griekse oergod Thalassa voor: de moeder van de zee. Op het mozaïek wordt Thalassa omgeven met vissen en andere zeedieren. Op andere delen van het mozaïek staan bloemen, vogels en fruit afgebeeld.

Mozaïekschool

Om te zien hoe een mozaïek wordt gemaakt bezoek je de Madaba mozaïekschool. In 1992 is deze school opgericht door de overheid. Jonge Jordaanse kunstenaars leren hier de fijne kneepjes van het mozaïek maken. Ook leren ze om de oude mozaïeken te restaureren.

In het atelier zitten mannen en vrouwen op hun hurken. Ze zijn druk met het restaureren van de kaart uit de St. George Kerk of met het maken van een eigen werk.

Raden naar restauratie

Je loopt het atelier uit en voelt de zon branden. Verkoeling vind je in het Madaba Museum. Dit museum is gevestigd in verschillende aaneengeschakelde huizen. Je vindt hier nog meer mozaïeken. Bijvoorbeeld van de Griekse wijngod Bacchus en van Ariadne, de dochter van koning Minos in Griekenland.

Tegenover de St George's Kerk is een cafeetje waar je een broodje hummus besteld. Het is jammer dat veel van het archeologische complex in Madaba nog gerestaureerd moet worden. Het blijft dus gissen hoe deze stad er uit heeft gezien tijdens haar bloeiperiode.

Wat is er te doen in Madaba?

  • Net buiten Madaba ligt het Janna Spa & Resort. Hier bubbel je in warm water baden tussen kunstmatige watervallen.
  • Bekijk het museum van Madaba. Hier vind je veel mozaïeken die ooit gevonden zijn onder huizen en kerken. Veel daarvan zijn in goede staat.
  • In St. George kerk is de beroemde mozaïek van de plattegrond van het Heilige Land te vinden. Alle belangrijke Bijbelse plaatsen in het Midden-Oosten zijn hierop afgebeeld.
  • In de Kerk van de twaalf apostelen is het mozaïek van de personificatie van de zee te zien. De Griekse oergodin Thalassa is afgebeeld met vissen en andere zeedieren eromheen.
  • Vlakbij Madaba vind je de Neboberg. Vanaf deze bergtop heeft Mozes het Beloofde Land gezien. Hier eindigde reis waarbij hij zijn volk leidde door de droge woestijn.

Reizen Madaba

Meer Madaba

Specialisten Jordanië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

China kenner
Sponsors