Little Petra Jouw vakantie naar Azië begint hier!

Little Petra

door Marleen de Keyzer

Ze lijkt op haar grote broer, maar er lopen minder kamelen en je ziet er minder monumentale creaties. De rotsen bevatten meer geeltinten en het gebied is compacter. Little Petra wordt door veel toeristen vaak overgeslagen, maar juist dit voormalig agrarische centrum maakt je beeld van Petra compleet.

Little Petra is slechts de naam die reisgidsen aan het stadje hebben toegekend. Siq al-Barid is hoe de locals haar noemen, wat 'cold canyon' betekent. Ze dankt haar naam aan de ingesloten ligging tussen enorme kliffen, waardoor de zon de binnenplaats moeilijk kan bereiken. En waardoor ze perfect fungeerde als handelspost.

ZELF NAAR Little Petra?

Bekijk alle 11 reizen naar Little Petra

De tijd van de Nabateeërs

Little Petra was een bloeiende gemeenschap in de tijd van de Nabateeërs, zo'n 600 voor Christus. Voor dit volk vormde het stadje een belangrijk handelscentrum, vanwege de beschutte ligging en de smalle ingangen aan beide kanten.

In ongeveer elke rotsinkeping is de Nabatese stijl zichtbaar. Eetzalen, uitgesneden huizen, tempels met sierlijke pilaren en ander beeldhouwwerk verfraaien de binnenplaats. Opvallend zijn de in rots uitgehouwen trappen die langs de bergwanden naar boven leiden. Deze stralen het leven uit dat er ooit volop was.

Eeuwenoude monumenten

Little Petra ligt net als Petra verscholen in de bergen tussen de Dode Zee en de Golf van Aqaba, maar heeft een aparte ingang iets verder naar het noorden. Deze ingang wordt gevormd door een 350 meter lange kloof tussen de bergwanden, ook wel een siq genoemd.

Drie kleine binnenplaatsen tekenen Little Petra. In de eerste open ruimte staat een monument dat ooit waarschijnlijk een tempel is geweest. Een kleine stenen trap vormt de portiek.

Het tweede deel bevat vier grote eetzalen en het Painted House, de eetzaal waar Nabatese muurschilderingen nog deels intact zijn. Hoewel de muren wel wat zwart zijn geschroeid door kampvuren van de woestijnbewoners, zie je hier levendige tekeningen van wijnstokken, bloemen en vogels.

In het laatste gebied versieren de in rots uitgehouwen trappen de omgeving, die leiden naar een schitterend uitzichtpunt over het gebied.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Azie.nl maakte samen met Jordan Tourism Board een rondreis door Jordanië en bracht daarbij een bezoek aan Little Petra.

Wat is er te doen in Little Petra?

  • Neem een kijkje in het Painted House. Dit is een ruimte die de Nabateeërs gebruikten als eetkamer om hongerige handelaren en reizigers te voeden. Je ziet er nog een aantal vervaagde muurschilderingen uit die tijd.
  • Beklim de stenen trappen achterin Little Petra. Op de top heb je een prachtig uitzicht over het gebied. Ook vind je hier een aantal picknickplekken.
  • Maak in de avond een uitstapje naar Petra. Een keer in de zoveel tijd is deze historische stad als het donker wordt versierd met kaarsen die je leiden naar de beroemde graftempel.

Reizen Little Petra

Specialisten Jordanië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors