Jerash

Jerash

door Yasmin Visser

Waan je een Romein in het Jordaanse Jerash. Met Romeinse gladiatoren en strijdwagens getrokken door snelle paarden duik je ook in het heden gemakkelijk tweeduizend jaar terug in het verleden.

Je loopt onder de Boog van Hadrianus door richting de ruïnes. De poort werd gemaakt voor het bezoek van keizer Hadrianus aan de stad Jerash in 129 na Christus. De boog was toen nog twee keer zo groot als hij nu is met dertien meter.

ZELF NAAR Jerash?

Bekijk alle 29 reizen naar Jerash

Verderop ligt het Forum, of de Ovale Plaza. Dit ovale plein is negentig meter lang en tachtig meter breed en wordt omgeven door 56 Ionische zuilen. In Romeinse tijden stond het plein vol marktkraampjes waar de inwoners van het toenmalige Jerash hun boodschappen deden.

Tien steden van Decapolis

In het Romeinse tijdperk, bijna tweeduizend jaar geleden, heette Jerash nog Gerasa en vormde het één van de steden van de Decapolis. Dit was een groep van tien steden die bijna allemaal te vinden waren in het huidige Jordanië.

Jerash ligt vijftig kilometer van Amman in het noorden van Jordanië. De grootste reden om de Jerash te bezoeken, zijn de goed bewaard gebleven ruïnes van de oude Romeinse stad. De ruïnes liggen ten westen van de stad Jerash.

Tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse tijdperk in de derde eeuw na Christus, woonden er bijna twintigduizend mensen in het oude Jerash. Onder andere door de handel met de Nabateeërs in Petra groeide de stad uit tot een welvarende stad.

Zeus

Ten zuiden van de Ovale Plaza ligt de Tempel van Zeus. Deze tempel werd gebouwd bovenop een andere Romeinse tempel. In gedachtes visualiseer je hoe de afgebrokkelde tempel er toen uitgezien moet hebben.

Druppels zweet gutsen van je voorhoofd. De hitte is bijna ondraaglijk en er zijn nauwelijks bomen die schaduw bieden.

Zuilenstraat

Je loopt rechtdoor en komt bij de Cardo Maximus, de hoofdstraat van het Romeinse Jerash. Ooit werd deze 800 meter lange betegelde straat versierd met aan weerskanten honderden Korinthische zuilen. De straat stond vol met winkeltjes.

Tegenwoordig zijn de winkeltjes verdwenen, maar de zuilen en tegels zijn bewaard gebleven. In de schaduw van deze zuilen blijf je even staan om uit te rusten.

Hippodroom

Vlakbij de ingang van het ruïnecomplex ligt het Hippodroom. Er konden in het Romeinse tijdperk wel 15.000 mensen zitten rond het sportveld. De bezoekers keken naar wagenraces of atletiekwedstrijden.

Tegenwoordig passen er vijfhonderd mensen in het Hippodroom en sinds 2005 worden er weer wagenraces georganiseerd.

Ben Hur

Je neemt plaats op één van de stoelen waar 1.500 jaar geleden een Romeinse burger gezeten moet hebben. Veertig mannen, verkleed als Romeinse militairen, lopen door het Hippodroom. Ondertussen vechten gladiatoren tegen elkaar met zwaarden en netten. En dan begint het echt.

Vier strijdwagens met elk twee trekpaarden komen het veld oprijden. Even moet je denken aan de film Ben Hur. Alle wagens moeten zeven rondjes rijden en de eerste die over de streep komt mag zich de winnaar noemen.

Satellietschotel

Net wanneer je het gevoel hebt terug te zijn in de oudheid, kijk je omhoog. De heuvels achter de ruïnes zijn volgestampt met huizen en satellietschotels uit de 21e eeuw.

Je beseft dat de tijden van Ben Hur en de gladiatoren echt voorbij zijn.

Wat is er te doen in De gladiatoren in de arena van Jerash ?

  • Elke zomer vindt het Jerash festival plaats. Dit festival duur 17 dagen. Theatergezelschappen, dichters en muzikanten treden op in de oude theaters van Gerasa.
  • Elke dag worden er wagenraces georganiseerd in het Hippodroom. Laat je meevoeren naar de Oudheid en voel je als een Romein terwijl je kijkt naar gladiatoren en paardenraces.
  • Ten oosten van de Ovale Plaza is een klein museum. Hier vind je objecten van glas, mozaïek en goud die zijn gevonden tijdens opgravingen in Jerash.
  • Als je de smaak te pakken hebt gekregen na Jerash en nog meer Romeinse ruïnes wilt zien, ga je naar Umm Qais. Dit dorp ligt ten noorden van Jerash.
  • Aljun licht dichtbij Jerash. Dit dorpje heeft een moskee met een minaret van 600 jaar oud. Ook is er een oud islamitisch kasteel: Qala Atar-Rabad. Het kasteel staat bovenop een berg, waar je een mooi uitzicht hebt over de Jordaanvallei.

Reizen Jerash

Specialisten Jordanië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Japan kenner
Sponsors