Dode Zee (Jordanië)
-
- Algemene ervaring
- Mooi
- Bereikbaarheid
- Wildlife

Dode Zee (Jordanië)

door Yasmin Visser

De Dode Zee is het laagste punt op aarde en daardoor een van de zoutste wateren ter wereld. Pijnlijk als je het in je ogen krijgt. Maar je kunt er wel lekker dobberend je krantje lezen.

Barh Lut, de zee van Lot, is een andere naam voor misschien wel de bekendste zee ter wereld: de Dode Zee. Deze zee is zes keer zouter dan de oceaan en ligt gek genoeg 408 meter onder zeeniveau. Daarmee is het de laagste plek op aarde.

ZELF NAAR Dode Zee (Jordanië)?

Bekijk alle 36 reizen naar Dode Zee (Jordanië)

De Dode Zee is 65 kilometer lang en bevindt zich tussen de Jordaanvallei in het noorden en de Arava-vallei in het zuiden. Aan de westkant van de rivier ligt Israël, de zee vormt een natuurlijk grens tussen Jordanië en haar buurland.

Zout en modder

Zwemmen in de Dode Zee is iets wat veel mensen ooit een keer willen doen. Je stapt in het koele water. Zonder moeite blijf je aan de oppervlakte drijven, zinken is onmogelijk. Wondjes waarvan je niet wist dat je ze had, beginnen te prikken door het zout.

De zwarte modder op de bodem van de zee, heeft een heilzame werking. De modder is rijk aan mineralen die de spijsvertering verbeteren en de vochtbalans herstellen. Heerlijk spul om je hele lijf lekker mee in te smeren.

Mozes

Deze zee is niet alleen bijzonder vanwege het vele zout en haar ligging, maar ook vanwege haar rol in de Bijbel.

Op een kwartier rijden van de Dode Zee ligt de Neboberg. Hier kwam Mozes na een veertig jaar durende tocht uitgeput aan. De taak om zijn volk naar het Beloofde Land te brengen was toen eindelijk volbracht.

Op de Neboberg staat tegenwoordig een groot kruis met daaromheen een kronkelende slang. Dit is de plek waar Mozes gestaan heeft toen hij naar het Beloofde Land keek.

Het is een heldere dag en je ziet zelfs Jeruzalem liggen. Het blauwe water van de Dode Zee ligt ver beneden je. Lang geleden keek Mozes naar hetzelfde panorama.

Sodom en Gormorra

Volgens sommige archeologen liggen de twee zondige steden Sodom en Gomorra ergens ten zuiden van de Dode Zee. Andere archeologen betwijfelen het bestaan van deze Bijbelse steden.

Volgens de Bijbel begingen de inwoners van Sodom en Gomorra vele zondes. Er heerste een vrije seksuele moraal. Zelfs de Engelen die God naar Lot en zijn familie had gezonden, werden door de inwoners van beide steden gezien als lustobject.

God werd zo boos dat hij de twee steden en hun inwoners verwoestte met een regen van zwavel en vuur.

Zoutpilaar

Lot en zijn gezin waren geen slechte mensen en werden door God gespaard. Lot besloot met zijn gezin te vluchten. Zijn vrouw keerde zich echter halverwege de vlucht om, waarop ze meteen in een zoutpilaar veranderde.

Lot trok met zijn twee dochters een nabije grot in. Daar verbleef hij de rest van zijn leven. Beide dochters baarden uiteindelijk kinderen van hun vader.

De grot van Lot ligt bij het dorpje Safi, ten zuiden van de Dode Zee. Hier zijn verschillende aardewerken voorwerpen uit verschillende tijdperken gevonden. Voor de ingang van de grot staat een stenen muurtje met een gat erin, waar je doorheen loopt om de Bijbelse grot te betreden.

Dopen van Jezus

Ten noorden van de Dode Zee liggen de ruïnes van Bethany beyond the Jordan. Dit plaatsje ligt naast de rivier de Jordaan, die uitmondt in de Dode Zee.

In deze rivier werd Jezus gedoopt door Johannes de doper. Elk jaar bezoeken duizenden pelgrims deze plaats om zich te laten dopen en zich te ontdoen van hun zondes.

Maar ook als je niet gelovig bent, zijn de plekken rondom de Dode Zee erg boeiend. Bijna iedere steen heeft zijn eigen verhaal in dit historische gebied.

Wat is er te doen bij de Dode Zee?

 • Ga zwemmen, of eigenlijk dobberen, in de Dode Zee. Een gekke belevenis die wel een beetje kan prikken. Vergeet je niet goed af te spoelen als je uit het water komt, anders droogt je huid uit door het vele zout.
 • Vanaf de Neboberg heb je een prachtig uitzicht over de Dode Zee en de omgeving. Net als Mozes lang geleden het Beloofde Land zag, zie je op heldere dagen Israël liggen.
 • Lot's Cave ligt ten zuiden van de Dode Zee en is volgens archeologen de grot waar Lot en zijn dochters woonden, nadat zij uit Sodom waren gevlucht. De grot is open voor publiek en er is ook een museum bij.
 • Bethany beyond the Jordan is een mooie plaats om naartoe te gaan. Bij deze ruïnes langs de rivier de Jordaan, ten noorden van de Dode Zee, denken archeologen dat Jezus gedoopt is. Vele pelgrims laten zich nu dopen op dezelfde plek.
 • Wil je wat meer betalen en een luxe spa-behandeling? Er zijn genoeg hotels of resorts met privéstranden en een groot aanbod aan massages.

Reizen Dode Zee (Jordanië)

Reviews Dode Zee (Jordanië)

Dode Zee bij zonsondergang (bezocht in maart 2019)

Review geschreven door Yvonne Lahaye-Campman op 16 november 2019

Op doorreis door Jordanië kon een stop bij de Dode Zee niet ontbreken. We verbleven 1 nacht in een hotel aan de Dode Zee, niets bijzonders. We konden lopend of met een busje naar de Dode Zee. De Zee zelf is mooi, leuke ervaring om erop te drijven. Voorbereiding met modder (overal ja..) en daarna het zout van het water, geeft een heel zachte huid. Zeker in de zon wel zaak om direct als je het water uit gaat even alles af te spoelen bij de douches die er gelukkig zijn. Verder waren er echter geen faciliteiten. In het deel direct naast het strand van het hotel lag veel afval, en de stoelen/bedden waren meer kapot dan heel. Het is dus niet echt een strand om lekker een middagje te verblijven, maar voor even is het prima. Beste tip: ga het water in bij zonsondergang. Prachtig!

Pluspunten Dode Zee (Jordanië)

 • Mooie natuur
 • Leuke ervaring
 • Heerlijk zacht huidje na wat modder en zout

Minpunten Dode Zee (Jordanië)

 • Omgeving wordt niet altijd goed schoon gehouden
Ultieme tip: Ga naar de Dode Zee en drijf tot de zon ondergaat. Prachtig uitzicht en het is erg rustig om je heen.
Aangeraden voor: Stellen, Cultuurliefhebbers

Specialisten Jordanië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Israël kenner
Sponsors