Ze is de bekendste koningin van het Midden-Oosten: Koningin Noor van Jordanië. Haar toekomst in een Amerikaanse droom ruilde ze in voor een leven in een sprookje uit duizend-en-een-nacht.
Haar jeugd was zorgeloos, in de gegoede kringen van Washington D.C. Na jaren op een privéschool, ging Lisa Najeeb Halaby naar de prestigieuze Princeton Universiteit. Ze was cheerleader en leek aan het begin te staan van een All American dream. Ze werd echter Koningin Noor van Jordanië.
Na haar studie architectuur en stadsplanning vertrekt Lisa Halaby naar Australië. Via haar werk als stadsplanner kwam ze voor het eerst in het Midden-Oosten. Als afstammeling van Syrische migranten raakte ze gefascineerd door het Arabische schiereiland.
Romance met de koning
Noors vader, Najeeb Halaby, luchtvaartondernemer en diplomaat in het Witte Huis, vroeg haar voor zijn bedrijf te komen werken. Hoewel ze journalistiek wilde studeren, accepteerde ze de baan om de Jordaanse staatsluchtvaartmaatschappij te hervormen.
In 1977 werkt ze regelmatig in Amman op het Queen Alia International Airport. De luchthaven is vernoemd naar de vrouw van Koning Hussein, die kort daarvoor tijdens een helikopterongeluk is omgekomen. Lisa Halaby raakt bevriend met de rouwende Koning Hussein. Een romance ontstaat.
Flirten op de motor
Later zei Koningin Noor daarover: 'We flirtten op de motor, dat was de enige plek waar we alleen konden zijn.' Ook een uitvoering van de koning van het nummer Take a chance on me van ABBA maakt indruk op Halaby. Na zes maanden trouwt Koning Hussein en noemt zijn bruid Noor al-Hussein: het Licht van Hussein.
Koningin Noor bekeert zich tot de islam zodat haar kinderen recht op de troon krijgen. Ze moet afstand doen van haar Amerikaanse nationaliteit. Het Jordaanse volk heeft het aanvankelijk moeilijk met de keuze van hun koning. Maar Noor is betrokken bij het land en zet zich met tomeloze energie in voor de Jordaanse cultuur.
Grote invloed in Midden-Oosten
Ze krijgt vier kinderen met Koning Hussein. Verder krijgt Koningin Noor de zorg op zich voor drie kinderen van Hussein uit zijn eerdere huwelijken. Achter de schermen oefent Noor politieke invloed uit op haar man. Het komt haar op veel kritiek te staan. Vooral van moslimfundamentalisten die menen dat zij zich moet beperken tot een ceremoniële taak, maar ook kritiek van haar vaderland Amerika.
Washington is woedend als zij publiekelijk verkondigt dat de Verenigde Staten niet langer enkel Israël moeten steunen in de politieke arena van het Midden-Oosten. Ze roept op te onderhandelen met Saddam Hussein en steunt de Palestijnse zaak.
Icoon van rouwende natie
In 1998 overlijdt Koning Hussein. Koningin Noor wordt het icoon van de rouw van een natie. Lange tijd draagt ze de sluier die haar verdriet aan de wereld toont. Hoewel haar banden met Jordanië beperkt zijn tot haar vier kinderen, blijft ze toch in Amman wonen. Ze wil haar werk voor vrouwenrechten, beter onderwijs en culturele rijkdom voortzetten.
Ze wordt president van het Koning Hussein Fonds en de Noor al-Hussein-stichting. Ze is een veelgevraagde gast op universiteiten en bij belangrijke vergaderingen van de Verenigde Naties. Ze is commissielid van het Comité voor Vermiste Personen in voormalig Joegoslavië.
Arabische Prinses Diana
Voor velen is Koningin Noor de Arabische Prinses Diana: opgenomen in een turbulent koningshuis waar ze zichzelf niet alleen staande wist te houden, maar bovendien een grote bijdrage leverde aan de vooruitgang van Jordanië. Net als Diana, gebruikt Noor haar ervaring en opgebouwde goodwill nu om de wereld te verbeteren. Getuige haar grote aantal onderscheidingen en eredoctoraten doet Koningin Noor goede zaken.