Aqaba

Aqaba

door Getaway Travel

Bikini's en niqaabs baden naast elkaar in de Golf van Aqaba. In Jordanië smelten Arabische en westerse gewoonten samen. Je kunt er snorkelen en duiken, maar ook waterpijp roken. Aqaba ligt in het uiterste zuiden van Jordanië aan de Golf van Aqaba. De baai deelt Jordanië met buurland Israël en gaat uiteindelijk over in de Rode Zee.

De meeste reizigers komen naar Aqaba om uit te rusten en te snorkelen na een lange reis door het zanderige Jordanië. Ook de Jordaniërs zelf vieren graag vakantie in Aqaba. De rijken hebben luxe optrekjes vlakbij het strand en genieten van de luxe in verschillende koffiehuizen of restaurantjes.

ZELF NAAR Aqaba?

Bekijk alle 27 reizen naar Aqaba

Bikini of niqaab

Aqaba heeft bijna 100.000 inwoners. De laatste jaren is de stad bezig zichzelf neer te zetten als strandoord. Door sommigen wordt Aqaba in hetzelfde rijtje genoemd als Ibiza, Miama en Dubai. Grote luxe hotels zijn steeds meer in opkomst.

Hoe westers alles ook wordt gepresenteerd, Aqaba blijft een islamitische havenstad. Grote kans dat je vrouwen de zee in ziet gaan met niqaab, terwijl je zelf in bikini ligt.

De inwoners van Aqaba zijn inmiddels wel wat gewend, maar het wordt niet door iedereen gewaardeerd als vrouwen te bloot over het strand lopen. Sommige vrouwen vinden het prettiger om op een privéstrand van één van de hotels te liggen.

Geroosterde koffiebonen

De promenade langs het strand wordt gedomineerd door lokale bevolking, op zoek naar een kraampje om wat vis te scoren. 'Ahlan wa Sahlan' roepen twee mannen terwijl ze elkaar met één zoen op de wang groeten. Dit betekent zoveel als 'wees als een familielid en op je gemak'.

In het centrum bevindt zich aan de drukke Yarmuk straat de Jeruzalem markt. Dit is geen overdekte bazaar, maar een straat vol winkeltjes waar werkelijk alles te koop is.

Overal ruik je de geur van geroosterde koffiebonen. Op de markt drink je de lekkerste traditionele Arabische koffie. Deze dikke koffie wordt vaak gearomatiseerd met kardemomkruid en geserveerd met zoete chocolaatjes.

Duinen

De koffie heeft je nieuwe energie gegeven. Je neemt meteen een duik in de zee. Met je duikbril op en je flippers aan loop je steeds dieper het water in. Rechts van je zie je de rode zandbergen van één van de vele Jordaanse woestijnen. Dat is weer eens wat anders dan de duinen aan de Nederlandse kust.

Het contrast met het golvende blauwe water is groot. Je duikt het warme water in en komt meteen terecht in een andere wereld. Felgekleurde vissen zigzaggen door het koraal en zeeanemonen wiegen zachtjes mee op de stroming.

Waterpijp

Het klimaat in Jordanië is warm en droog. In Aqaba heerst echter een vochtige hitte.Ter afkoeling neem je plaats op een terrasje en bestel je een verfrissend glas limoensap met mint. Dit drankje is favoriet in heel Jordanië.

Om je heen zitten mannen te lurken aan een nargileh, oftwel een waterpijp. Ze spelen een kaartspel. Als de mannen hebben opgemerkt dat je naar ze kijkt, wijzen ze met een uitnodigende glimlach naar een leeg krukje.

Je neemt plaats naast de mannen. De fruitige smaak van de waterpijp bespeelt je tong. Terwijl de rook omhoog kringelt, besef je dat dit je ultieme Jordaanse ervaring is.

Wat is er te doen in Aqaba?

  • De ruïnes van Ayla liggen tussen de hotels van Aqaba verstopt. Hier zie je de overblijfselen van de islamitische stad uit 650 na Christus.
  • Het koraal in het Aqaba Marine park wordt beschermd. Je kan hier op verschillende plekken duiken. De meeste duik- en snorkelplekken liggen ten zuiden van Aqaba.
  • Als je niet van duiken of snorkelen houdt, maar wel graag vissen wilt zien, ga je met een boot de zee op. De boten hebben vaak glazen bodems waardoor je alles wat er onder water gebeurt kunt zien.
  • Drink koffie in één van de vele koffiehuizen. Sommige koffiehuizen zijn alleen bedoeld voor mannen, maar meestal mogen buitenlandse vrouwen wel naar binnen. Waterpijp roken kan meestal ook.
  • Op vijftien kilometer van Aqaba ligt Pharaoh's Island. Dit kleine eiland ligt dichtbij Egypte. Er is een fort op het eiland en je kunt er goed snorkelen.

Reizen Aqaba

Meer Aqaba

Specialisten Jordanië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mongolië kenner
Sponsors