Wadi Rum
8,8
9,5 Algemene ervaring
9,5 Mooi
8,0 Bereikbaarheid
7,3 Wildlife

Wadi Rum

door Yasmin Visser

Slaap onder de sterren en eet kip uit de grond. Leef als de bedoeïnenen van Jordanië en trek dagen door de woestijn van Wadi Rum.

Je schommelt langzaam van links naar rechts. Rijden op een dromedaris is toch heel anders dan rijden op een paard. De trage stappen van dit woestijndier leiden je door het droge gebied van Wadi Rum.

ZELF NAAR Wadi Rum?

Bekijk alle 39 reizen naar Wadi Rum

Wadi Rum ligt in het zuiden van Jordanië, vlakbij Aqaba. Het gebied strekt zich uit over een lengte van 130 kilometer en is sinds 1998 beschermd gebied. Het plaatsje Rum is het enige dorpje dat je aantreft in deze zandmassa.

De Britse militair Thomas Edward Lawrence zette Wadi Rum voor Europa op de kaart. Begin twintigste eeuw veroverde hij met de Arabieren vanuit deze woestijn de stad Aqaba. Lawrence schreef over Wadi Rum in zijn boek 'Seven Pillars of Wisdom'. Ook werd zijn leven in het Midden-Oosten verfilmd in 'Lawrence of Arabia'.

Rotstekeningen

Lange tijd woonden er verschillende stammen in de wadi, oftewel droge rivierbedding. De Nabateeërs, de nomaden, die ook de stad Petra hebben gebouwd, woonden tijdens de vierde eeuw in Wadi Rum en hebben verschillende rotstekeningen achtergelaten.

Tegenwoordig wordt Wadi Rum bewoond door de bedoeïenen. Deze Arabische nomaden leven in tentenkampen in de woestijn. Naar schatting wonen er vijfduizend nomaden in het gebied van Wadi Rum.

Natuurlijke brug

Het beste vervoermiddel in een woestijn als Wadi Rum, is de dromedaris. Deze 'schepen van de woestijn' zijn eigenwijze dieren en kunnen uitstekend tegen de hitte. Met hun sterke poten zakken ze niet weg in het mulle zand.

De eerste stop van de tweedaagse dromedaristocht is bij de hoge brugformatie van Jebel Burdah. Op twintig kilometer van het dorpje Rum staat deze natuurlijk gevormde brug, driehonderd meter boven de grond.

Knielende dromedaris

De dromedaris knielt op de grond. Je grijpt je vast aan het zadel om niet te vallen. Als het dier eenmaal stil ligt, stap je eraf. Met een gids begin je aan de tocht naar de top van Jebel Burdah.

Na een vermoeiende wandeling kom je boven en zie je hoe weids Wadi Rum eigenlijk is. Overal waar je kijkt ligt zand. Op sommige plekken steken vreemde zandstenen rotsformaties uit de roodbruine korrels omhoog. De droge wind doet dienst als gratis airconditioning in de verzengende hitte.

Rennen van de duinen

De tocht gaat verder langs Jebel Khazali, een grote rode rots die door midden is gespleten. In de kloof zijn verschillende rotstekeningen gevonden van de Nabateeërs. De afbeeldingen stellen mensen, paarden en voetafdrukken voor.

Vanaf Khazali is het nog een klein stukje naar de voet van Jebel Umm Ulaydiyya, waar je de hoge rode duintoppen beklimt. De tocht naar boven is vermoeiend. Het zweet druipt van je voorhoofd. Maar dan komt de beloning: zo hard als je kan ren je naar beneden door het stoffige rode zand.

Slapen onder de sterren

Uitgeput kom je aan bij de tenten van de bedoeïenen. Dit kamp is speciaal voor reizigers die willen overnachten in de woestijn. In de verre uithoeken van Wadi Rum zijn nog authentieke tentenkampen te vinden.

Hierin wonen de bedoeïenen en zetten zij hun traditionele nomadische bestaan voort. De tenten zijn gemaakt van geitenharen. De bedoeïenen zijn zeer vriendelijk en bieden je thee en koffie aan.

Kip uit de grond

Het eten is klaargemaakt naar een traditioneel woestijnrecept. Het vlees wordt overdag onder de grond gestopt met een paar kooltjes erbij. De hitte van het zand gaart langzaam het vlees. Kip heeft je nog nooit zo goed gesmaakt.

Terwijl de avond valt maken de bedoeïenen muziek en dans je samen met hen onder de steeds helder wordende sterren. Als het te koud wordt, stap je tevreden in je slaapzak en met de sterren nog op je netvlies val je in slaap.

Wat is er te doen in De schepen van de woestijn door Wadi Rum ?

 • Heb je geen zin in een dromedaris? Dan kies je voor een tocht met een luchtballon. Deze vliegen niet over Wadi Rum zelf, want dat is gevaarlijk vanwege de luchtstromingen. Maar vanaf Shakriya zie je het woestijngebied goed.
 • Maak naast een dromedaristocht een tocht met een four-wheel drive. Met zo'n auto kom je op plekken die veel verder weg liggen van het dorpje Rum, zoals Jebel Umm Adaami. Dit is de hoogste berg van Jordanië met een hoogte van 1.832 meter.
 • Verschillende rotsformaties zijn geschikt om te beklimmen. De ene is moeilijke dan de andere. Voor sommige heb je touwen nodig, anderen beklim je gewoon.
 • In de hete zomermaanden wordt sinds 2003 in Wadi Rum het Distant Heat festival georganiseerd. Op dit feest komen bekende en onbekende dj's draaien en dans je de hele nacht door op fijne electrobeats in een spectaculaire omgeving van de woestijn.
 • De dromedaristocht is ook te maken tot aan Aqaba. Deze tocht duurt minstens drie dagen. Het laatste stuk is wel per taxi, maar een mooie vervoersmiddel is bijna niet te bedenken.

Reizen Wadi Rum

Meer Wadi Rum

Reviews Wadi Rum

Jeepsafari en overnachten in Wadi Rum (bezocht in mei 2018)

Review geschreven door Anno van der Hoek op 09 december 2019

Wadi Rum is het mooiste gebied waar ik ooit ben geweest. Een geweldig mooie woestijn met rood zand en bergen. Het overnachten in de woestijn onder de sterrenhemel is toch wel het meest speciale. Wat een rust! Een hele bijzondere ervaring, ik had er graag langer willen blijven.

Pluspunten Wadi Rum

 • Aardige locals
 • Mooie natuur
 • Rust

Minpunten Wadi Rum

 • Geen
Ultieme tip: Kies voor de jeepsafari, op deze manier kun je het meeste zien.
Aangeraden voor: Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Rode leegte (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Jurriaan Freutel op 25 november 2018

Er zijn weinig plekken die buitenaardser aan doen dan Wadi Rum. Het rode zand en de vreemde rotsformaties zijn adembenemend. Het is dan ook niet gek dat veel Hollywood-films die zich op Mars afspelen hier gefilmd worden.
Hoewel de bedouinen hier compleet zijn ingespeeld op het toerisme (met wifi, smartphones en uitstekend Engels), weten zij meer over de regio dan wie dan ook. Ze jagen er op wild en kunnen je de mooiste plekken laten zien. Mis dus vooral niet de kans om in één van hun tentenkampen te slapen en de zon zien ondergaan en weer opkomen.

Pluspunten Wadi Rum

 • Relatief betaalbaar
 • Veel te doen
 • Schiitterende natuur

Minpunten Wadi Rum

 • Niet langer authentiek
Ultieme tip: Als je verblijft in een bedouinenkamp, kies er dan een die ver van het dorpje ligt. Hoe verder, hoe rustiger en hoe ongerepter het uitzicht.
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Wadi Rum overnachting (bezocht in april 2018)

Review geschreven door Yvette Hogenelst op 18 november 2018

Mooie, uitgestrekte woenstijn. We verbleven in een beduin kamp waar we 2 nachten in een ‘tent’ sliepen. Overdag deden we een jeep tour door de woestijn. Er waren weinig andere toeristen en de woestijn is met zijn rode zand echt een plaatje.

Pluspunten Wadi Rum

 • Rustig

Minpunten Wadi Rum

 • lastig bereikbaar met openbaar vervoer
Ultieme tip: Ga sandboarden!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Wadi Rum (bezocht in november 2018)

Review geschreven door Silvie Timmers op 12 november 2018

Indien je op vakantie bent in Jordanie mag een bezoek aan Wadi Rum niet ontbreken. We kozen voor een 4WD inclusief zonsondergang en bedoeïen thee onder de sterrenhemel. We hadden een hele goede chauffeur die ons de mooiste plekken in de woestijn liet zien en een prachtige plek om de zonsondergang te bewonderen. Kom helemaal tot rust onder het genot van een knetterend vuurtje onder de prachtige sterrenhemel.

9,7
10 Algemene ervaring
10 Mooi
9 Bereikbaarheid
nvt Wildlife

Pluspunten Wadi Rum

 • prachtige omgevening

Minpunten Wadi Rum

 • geen
Ultieme tip: Doe een uitgebreidere mininaal 3 uur durende 4WD met zonsondergang... adembenemend.
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Een fantastische plek in Jordanië (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Laura Oude Vrielink op 30 november 2017

Wadi Rum is een fantastische woestijn in Jordanië! Ga voor een jeepsafari en laat je meeslepen door de prachtige natuur en geniet van alles wat je tegenkomt. Heb je keus? Ga dan zeker rond zonsondergang, de kleuren in de woestijn zijn dan prachtig.

Pluspunten Wadi Rum

 • Fantastische natuur
 • woestijn
 • lokale bevolking

Minpunten Wadi Rum

 • warm
Ultieme tip: Ga rond zonsondergang en zorg voor een mooi plekje op een heuvel, wanneer de zon echt onder gaat.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Onvergetelijke ervaring, Wadi Rum (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Heidi Vermeer op 24 november 2017

Vanuit Aqaba een taxi gehuurd voor een dag Petra en Wadi Rum. Een heerlijke dag vol hoogtepunten. Super leuke tocht door Wadi Rum per jeep en kameel. Daarna naar een tentenkamp geweest middenin de woestijn voor een heerlijke lunch. Top ervaring!

8,3
9 Algemene ervaring
9 Mooi
9 Bereikbaarheid
6 Wildlife

Pluspunten Wadi Rum

 • geschiedenis
 • natuur
 • kamelen

Minpunten Wadi Rum

 • geen
Ultieme tip: Een overnachting in 1 van de mooie tentenkampen. Heerlijk kamperen in de woestijn met 's avonds alleen de stilte en de mooie sterrenhemel.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Overnachting in de woestijn (bezocht in juli 2006)

Review geschreven door Nena van Bakel op 03 juli 2017

Een overnachting in de Wadi Rum-woestijn is één grote magische ervaring. Na een heerlijk maal te hebben gegeten bij een lokale nederzetting midden in de woestijn, sleepten we met z'n allen onze bedden onder de tenten vandaan en plaatsten deze onder de uitgestrekte sterrenhemel. On-ge-lo-fe-lijk hoe veel sterren je kon zien. Je bleef er uren naar kijken.
Na een hele avond over het heelal gepraat te hebben, viel iedereen één voor één in slaap om slechts een paar uur later alweer gewekt te worden door het overweldigende licht. We lagen ten slotte midden in een woestijn... Aangezien we met een grote groep reisden en nog niet iedereen wakker was, klom ik de bergwand in/op om daar rustig in de opkomende zon een boekje te lezen. Een onvergetelijke ervaring en een must-do voor iedereen die Jordanië bezoekt.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Mooi
10 Bereikbaarheid
nvt Wildlife

Pluspunten Wadi Rum

 • prachtig
Ultieme tip: Overnacht in de woestijn!

The pearl of Jordan (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Elisabeth Clevis op 08 mei 2017

De parel van Jordanië, de Wadi Rum, is echt adembenemend mooi. De rode rotsen die uitreiken in het rode zand maken een diepe indruk. Met een jeep of met de kameel kun je onder begeleiding rondtoeren in dit prachtige landschap en een echte aanrader is hier overnachten onder de sterrenhemel!

8,5
10 Algemene ervaring
10 Mooi
8 Bereikbaarheid
6 Wildlife
Ultieme tip: Overnachten in de Wadi Rum onder een prachtige sterrenhemel.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Geweldig (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Sanne van den Brink op 07 mei 2017

Een trip door deze woestijn was ontzettend bijzonder. Ik wist niet wat ik moest verwachten van een dag en nacht in de woestijn maar het is een geweldige ervaring, die eigenlijk onbeschrijfbaar is en die je zelf moet ervaren.

9,0
10 Algemene ervaring
10 Mooi
6 Bereikbaarheid
10 Wildlife
Ultieme tip: Geniet van de eeuwige rust van deze adembenemende natuur.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

De uitzichten in de woestijn zijn spectaculair (bezocht in april 2015)

Review geschreven door Marleen de Keyzer op 10 maart 2016

Vooral de uitzichten in de Wadi Rum overdonderen je. Het roze-achtige zand strekt voor kilometers eenzaam voor je uit en steekt schitterend af tegen de roodbruine rotsformaties op de achtergrond. Geen wonder dat bepaalde delen van de woestijn gebruikt zijn in films.

Je kan de woestijn ontdekken te voet, per kameel of achterin een jeep. Omdat het vrij warm is in de Wadi Rum en omdat het gebied nogal groot is, is mijn tip de 4WD te nemen. Zo zie je meer van de woestijn en zit je lekker in de schaduw.

Onderweg vertelt je gids je van alles over de geschiedenis en het leven in de woestijn. Als je een cultuurliefhebber bent, is het interessant om meer te weten te komen over verschillende stammen, de nomaden en muurschilderingen.

Ik raad aan tussendoor te stoppen bij een van de stammen en daar een kopje thee te drinken. Zo krijg je een kijkje in hun tentenkamp en proef je van lokale lekkernijen. Ook kom je meer te weten over de kruiden uit de woestijn, die veel Jordaniërs prefereren over reguliere geneesmiddelen.

Geniet verder achterin de jeep van de spectaculaire uitzichten en stap af en toe uit om foto’s te maken en rotsschilderingen te bekijken.

Pluspunten Wadi Rum

 • Schitterende uitzichten
 • Interessante cultuur en geschiedenis

Minpunten Wadi Rum

 • Kan erg heet zijn
Ultieme tip: Ga in de achterbak van een 4WD zitten en geniet simpelweg van de omgeving, het is er schitterend!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Jordanië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors