Petra
9,0
9,3 Algemene ervaring
9,3 Schoonheid
9,0 Interessant
9,1 Authenticiteit
8,5 Bereikbaarheid

Petra

door Willeke van Doorn

Midden in de woestijn van Jordanië loop je door de best verborgen stad van het Midden-Oosten: Petra. Hier bewonder je de Al-Khazneh, de beroemde schatkist van de vergeten stad, en klim je naar de top van de ruïnes waar het prachtige klooster Al Deir staat.

De Nabateeërs bouwden de stad Rakeem rond 600 voor Christus in het huidige Jordanië. Nooit hadden zij kunnen vermoeden dat deze 'roze stad' later wereldberoemd zou worden, onder de Griekse naam Petra, wat rots betekent. Petra ligt verscholen in de bergen tussen de Dode Zee en de Golf van Aqaba. De stad ligt op drie uur rijden van hoofdstad Amman. Het enige dorpje in de buurt is Wadi Musa.

ZELF NAAR Petra?

Bekijk alle 39 reizen naar Petra

Van vergeten stad tot publiekslieveling

In de eerste eeuwen van het bestaan van de stad vormde Petra een belangrijk handelscentrum voor de Nabateeërs. Het nomadische volk was in het bezit van veel karavaanroutes en vroegen geld voor de goederen die verhandeld werden, zoals wierook en zijde.

In de tweede eeuw na Christus namen de Romeinen het stokje over tot de moslims vijfhonderd jaar later Jordanië veroverden. Vanaf toen raakte Petra in de vergetelheid.

Honderden jaren bleef Petra onbewoond en vergeten. Alleen lokale bedoeïenen woonden in de tombes van Petra. Zij wilden de stad voor zichzelf houden en probeerden het bestaan van Petra verborgen te houden voor buitenstaanders.

Dat plan viel in duigen toen de Zwitser Johann Ludwig in 1812, vermomd als een moslimman, de stad introk. Met zijn reisverhalen maakte hij de indrukwekkende verborgen stad Petra bekend bij het grote publiek. Vandaag de dag is Petra een geliefde reisbestemming en behoort de oude stad tot één van de zeven wereldwonderen.

Al-Khazneh

Begin je reis door Petra bij haar belangrijkste bezienswaardigheid: de Al-Khazneh. Het is donker. Een beetje gespannen loop je door de Siq. Deze kloof leidt naar Al-Khazneh, oftewel de beroemde schatkist van Petra. Dit is geen echte schatkist, maar een graftempel.

De voorgevel is 43 meter hoog en 20 meter breed. De graftempel is door de Nabateeërs in 85 voor Christus uit de enorme stenen wand gehakt. Een man met een lang donker gewaad probeert je een paardrijdtochtje te verkopen, maar het is niet zo heet dus je loopt de laatste twee kilometer.

Langs je rijzen reusachtige rode wanden omhoog. Op sommige plekken is de kloof maar twee meter breed. Het licht van de brandende kaarsjes op de grond schijnt op de stenen muren en leidt je richting de verborgen stad.

Er lijkt geen einde te komen aan de wandeling, tot je in de verte oosterse muziek hoort. Dan zie je de schatkist opdoemen in het flikkerende licht van honderden kaarsjes. De graffaçade heeft een oranje-roze gloed over zich. De kleine details van de façade vormen een groot contrast met de ruwe rots waar hij uitgehakt is. De afbeeldingen lijken door de kaarsjes tot leven te komen.

De gids brengt je ondertussen een kopje thee. Drink je hete drankje en neem de magische omgeving in alle rust in je op.

Al-Deir

Zodra de bodem van je theekopje in zicht is, is het tijd om de rest van Petra te ontdekken. Slechts vijf procent van de hele stad Petra is uitgegraven. Het grootste deel is dus nog bedekt met steen en gruis.

Helemaal in het noordwesten van het enorme ruïnecomplex staat het klooster Al-Deir bovenop een berg. Een steil pad van achthonderd treden leidt naar boven. Ezeltjes staan klaar om je te dragen. Je kan hun ribben tellen en besluit zelf te lopen. Na drie kwartier kom je bezweet boven en zie je het enorme rode klooster.

Al-Deir is door de Nabateeërs in de derde eeuw voor Christus gebouwd als graf, net als de beroemde schatkist van Petra. Al-Deir is echter nog groter. Het lijk net of het gebouw door iemand uit het steen naar voren wordt gedrukt. Gek om te bedenken dat al dit moois zo lang verstopt lag onder het roze gesteente.

Wat is er te doen rond Petra?

 • Drink thee in een wel heel gekke bar. De Cave bar in Wadi Musa is gebouwd in één van de Nabateense grotten.
 • Bekijk ook de koninklijke graven van Petra ten noorden van het theater. Zowel de Uneishu Tombe als de Urn Tombe zijn een bezoekje waard.
 • Overdag is de schatkist Al-Khazneh ook heel mooi. Vooral in het volle zonlicht tussen 9 en 11 uur 's ochtends zijn de rozerode kleuren goed waar te nemen.
 • In het Nabateense museum wordt de geschiedenis van Petra duidelijk uitgelegd. Ook zijn er enkele voorwerpen te zien die gevonden zijn in de graven.
 • Er zijn verschillende trektochten van een dag te maken door Petra. Op deze manier ontvlucht je de hordes toeristen die op sommige dagen de stad overspoelen. Ook kun je zo bij afgelegen plekken komen die net zo mooi zijn als de beter bereikbare plaatsen.

Reizen Petra

Meer Petra

Reviews Petra

Jordanie (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Jessie van den Akker op 24 november 2019

Een ultieme ervaring om een kijkje te mogen nemen in de grotten waar de bedoeïen leven. Een unieke wereld die je zal verwonderen. Bij zijn is meemaken, dat geldt ook hier. De gastvrijheid van de mensen is ook onbeschrijfelijk en fascinerend. Zo lang je dit niet meegemaakt hebt, weet je ook niet wat er bedoeld wordt. Drink een kopje thee welke op een kampvuurtje bereidt is, geniet van het geluid van blakende ezels en kijk vooral veel om je heen. Het is prachtig.

9,0
9 Algemene ervaring
9 Schoonheid
9 Interessant
9 Authenticiteit
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Petra

 • uniek
 • gastvrij
 • verwondering
 • ervaring
 • cultuur
 • beleving

Minpunten Petra

 • veel toeristen
Ultieme tip: Bezoek een cave om een kijkje te nemen in het leven van de bedoeïen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het lieve kleine stadje Petra (bezocht in augustus 2019)

Review geschreven door Kelly Van de Steeg op 22 november 2019

Petra is een heel klein knus stadje aan de oceaan. Het is er erg gezellig en altijd lekker druk. Je kan lekker langs het strand wandelen of lekker op een terrasje zitten. Ook zijn er genoeg kleine winkeltjes om een leuk souveniertje mee te nemen voor je familie. Als je dan lekker op zo’n terrasje zit kan je heerlijk geniet van de zonsondergangen

7,2
7 Algemene ervaring
9 Schoonheid
6 Interessant
7 Authenticiteit
7 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Ga vooral op de terrasje zitten met uitzicht over de Ocean. Zo kan je elke avond genieten van de mooie zonsondergangen !
Aangeraden voor: Gezinnen, Stellen, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Magical City (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Romy Ponsen op 21 november 2019

Jordanië is een te gekke bestemming voor een korte en avontuurlijk reis. De stad Petra is een eeuwenoude stad die midden in de woestijn is gebouwd. Meer dan 2000 jaar geleden leefde hier de Nabateeërs. Zij hakten massaal huizen, tombes en tempels uit de rotsen en omdat Petra het knooppunt was voor verschillende handelsroutes, was de stad steenrijk. Petra is een adembenemend mooie plek en hoogstwaarschijnlijk hét hoogtepunt van je reis door Jordanië. Het beste is om circa. 2 dagen in Petra te zijn, zo kun je op je gemak alles zien.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Schoonheid
10 Interessant
10 Authenticiteit
10 Bereikbaarheid

Pluspunten Petra

 • locals
 • cultuur

Minpunten Petra

 • veel toeristen
Ultieme tip: Zorg dat je er vroeg heen gaat, hierdoor ben je de meeste mensen voor waardoor je als je geluk heb the treasury niet met al te veel mensen hoeft te delen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Bezoek petra (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Mariska Ruiter op 19 november 2019

Om nooit te vergeten! Deze plek mag je niet vergeten wanneer je in Jordanië bent. De uitzichten zijn adembenemend wanneer je het aandurft om de rotsen te beklimmen. Er zijn ook niet te veel toeristen wat het prettig maakt.

Ultieme tip: Klimmen en klauteren
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Petra (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Elkie Reinders op 18 november 2019

Ga je naar Jordanië, dan mag een bezoek de oude stad Petra natuurlijk niet ontbreken. Ben je niet slecht ter been? Zorg dan dat je ook een bezoek aan de Monastry brengt, welke via een flinke partij trappen te bereiken is.

Pluspunten Petra

 • goed onderhouden

Minpunten Petra

 • niet voor de niet mobiele toerist
Ultieme tip: Denk niet na over de eventuele hitte, zorg dat je elke hoek van het terrein ontdekt.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Wereldwonder Petra (bezocht in december 2010)

Review geschreven door Tineke van der Gaast op 18 november 2019

Eén van de recent gekozen Zeven Wereldwonderen.
Wandel door een smal, kronkelend pad van acht kilometer dwars door een smalle kloof en plotseling zie je de schatkamer van de Farao. Deze in rode stenen uitgehouwen tempel in klassiek Griekse stijl is maar liefst 39,5 meter hoog, 28 meter breed en gemaakt in 56 v. Chr. Het door Nabateeërs gemaakte bouwwerk vermengd verschillende culturen en is geïnspireerd door de Griekse bouwstijl (later ook door de Romeinse en Egyptische). Kenmerkend is de rode kleur van de rotsen. Petra betekent in het Grieks ‘steen’ of ‘rots’.

9,6
10 Algemene ervaring
10 Schoonheid
10 Interessant
10 Authenticiteit
8 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Ga paardrijden bij Petra
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Petra (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Romy Ponsen op 17 november 2019

Petra is het hoogtepunt van Jordanië. De meest indrukwekkende plekken zijn de Siq, de Treasury, het viewpoint op de Treasury, de Royal Tombs en de Monastery. De viewpoint op de Treasury, is absoluut de hike waard. Trek minimaal twee dagen uit voor Petra. Er worden in Petra overal veel dierenritjes aangeboden op kamelen, ezels en paarden. Wij raden dit af want de dieren worden vaak niet goed behandeld.. Een bezoek aan Petra is zeker de moeite waard!

9,6
9 Algemene ervaring
10 Schoonheid
10 Interessant
10 Authenticiteit
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Petra

 • cultuur
 • bezienswaardigheden
 • aardige locals

Minpunten Petra

 • veel toeristen
 • prijs
 • dieren
Ultieme tip: Petra trekt elke dag duizenden bezoekers. Bezoek Petra super vroeg of juist einde van de middag, dan zijn de meeste toeristen vertrokken en kun je prachtige foto’s maken!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Great & Little Petra (bezocht in november 2018)

Review geschreven door Harold Heutink op 30 november 2018

Petra is toch wel een bijzondere plek. Op lijst van Unesco Wereld erfgoed. Ben nog steeds verbaasd wat de Nabateeërs 2200 jaar terug hebben gedaan.
Jordanie is een machtig en prachtig land en voor een bezoeker zeer goed te bereizen. Bevolking is uitermate vriendelijk en klimaat is perfect.

9,0
9 Algemene ervaring
9 Schoonheid
9 Interessant
9 Authenticiteit
9 Bereikbaarheid

Minpunten Petra

 • In het begin wel veel toeristen (kom vroeg). Meeste toeristen gaan na het zien van de Schatkamer weer terug.
Ultieme tip: Bekijk de 'Schatkamer" van bovenaf. Er is een route door de bergen waarna het einde een geweldig uitzicht biedt op de 'Scahtkamer'
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Petra (bezocht in november 2018)

Review geschreven door Silvie Timmers op 13 november 2018

Petra is natuurlijk het hoogtepunt van Jordanië. Een must-see. Iets wat je ook nergens anders ter wereld kan bewonderen. Onze tip is om vroeg op te staan en er voor te zorgen dat je nog voor 8 uur bij de ingang bent. Zo heb je meer tijd om ook extra routes te lopen - die zeker zo mooi zijn - en het is dan nog lekker rustig. Zeker aan te raden is de wandeling naar The Monastery, die zeker zo indrukwekkend is als de bekende Treasury waar iedereen naar toe gaat. De wandeling is goed te doen. Het zijn voornamelijk trappen, die overigens wel ongelijk zijn. De wandeling vanaf het startpunt is ongeveer 30 minuten. Het uitzicht en de Monastery maken de inspanning meer dan waard. Adembenemend. Het moet wel droog zijn anders wordt het erg glad. Geef ook net dat beetje extra uit aan een gids. Deze kost zo'n 50 JOD en loopt twee uur met je mee. Vaak tref je andere mensen waarmee je eventueel de kosten samen kan delen. De uitleg van zo'n gids is zeer waardevol. Hij laat je dingen zien die je anders zeker had gemist. Ook een stukje extra uitleg is natuurlijk altijd leuk. Ook geeft hij je tips over de eventuele andere routes die je kan nemen.

9,8
10 Algemene ervaring
10 Schoonheid
10 Interessant
10 Authenticiteit
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Petra

 • Monastery
 • Treasury
 • mooie vergezichten
 • heerlijk wandelen

Minpunten Petra

 • entreegeld is vrij hoog
 • 's middags kan het erg druk zijn
Ultieme tip: Zorg dat je op tijd bij de ingang bent, dan is het lekker rustig en heb je meer tijd voor extra routes. De route naar de Monastery is een echte aanrader!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Is zeker de moeite waard! (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Thijs Huisman op 12 november 2018

Super mooie stad. Zelf de reis geland met drie andere vrienden vanuit Israël, dus zonder een tour. Unieke ervaring. Het geeft ons veel geld bespaard door zelf de grens over te gaan. Dit koste echter wel veel tijd om voor te bereiden. Des al niet te min was Petra alle tijd en geld meer dan waard.

Pluspunten Petra

 • Mooi

Minpunten Petra

 • duur
Ultieme tip: Ga zelfstandig naar Petra vanuit Israël i.p.v. met een tour. Bespaart veel geld.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onvergetelijk (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Yvonne Alves de Paiva op 27 december 2017

Petra, klein plaatsje op Lesbos. Zon, zee en rust met adembenemende zonsondergang.
Het is een klein stadje met paar souvenirwinkeltjes en goede restaurantjes met name de vrouwen coöperatie is super. Beklim de berg van de kerk! Van daarboven heb je prachtig uitzicht.

Pluspunten Petra

 • knus
Ultieme tip: ga eten bij de vrouwencoöperatie, geweldig!
Aangeraden voor: Stellen

Petra (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Lonneke Holling op 10 december 2017

November is een hele goede maand om naar Petra te gaan. Heel warm, maar niet té. Ik had een gids, die mij de eerste dag niet heeft meegenomen door de siq. In plaats daarvan zijn we via een wandelroute van een uur begonnen bij de Monastery. Een heel goed idee, want om 8:30 's ochtends waren we daar de allereerste. Verder heb ik vrij alle standaard bezienswaardigheden gezien in twee dagen, waaronder ook de high place of sacrifice en de treasury van boven. Maar de Monastery was toch wel favoriet!

8,4
9 Algemene ervaring
8 Schoonheid
9 Interessant
8 Authenticiteit
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Petra

 • Aardige locals
 • prachtige bezienswaardigheden

Minpunten Petra

 • veel toeristen
 • erg duur
 • te veel verkopers
Ultieme tip: Slaap in een Airbnb in Umm Sayhoun
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Indrukwekkend (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Myrthe Vermeij op 04 december 2017

Perta is een must-see. Er zijn natuurlijk super veel toeristen, maar gelukkig is Petra groot! Wanneer je van het hoofdpad afwijkt vind je de rust en de prachtige uitzichten voor perfecte plaatjes (zonder toeristen). Entree voor 2 dagen is een aanrader! Kijk van te voren wat je graag wilt zien, zo haal je het meeste uit je bezoek aan deze indrukwekkend bijzondere plek!

9,4
10 Algemene ervaring
10 Schoonheid
10 Interessant
10 Authenticiteit
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Petra

 • indrukwekkend
 • bijzonder
 • mooie wandelingen

Minpunten Petra

 • bussen met toeristen
Ultieme tip: Kijk van te voren wat je graag wilt zien, zo haal je het meeste uit je bezoek aan deze indrukwekkend bijzondere plek!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Eeuwen oud Petra (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Jelmer Laernoes op 15 november 2017

Klein Petra, wat vrij dicht bij het echt Petra ligt, is een geweldige voorbereiding naar Petra toe waar je een eerste indruk krijgt hoe dit geweest zal zijn. Overal waar je kijkt zie je trappen omhoog gaan de bergen in, wat je doet afvragen hoe het leven hier eeuwen geleden geweest zal zijn! En hoe imposant en intimiderend het geweest moet zijn voor de handelaars toen. Een prachtige ervaring!

9,0
9 Algemene ervaring
10 Schoonheid
9 Interessant
9 Authenticiteit
8 Bereikbaarheid

Pluspunten Petra

 • Betaalbaar
 • Imposant!

Minpunten Petra

 • Het is kleiner dan groot petra
Ultieme tip: Loop helemaal door tot het einde, klim de trap op en daar aan het einde vind je nog een prachtig uitzichtpunt over de geweldige natuur waar Petra in is gebouwd.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het mooie Petra (bezocht in december 2013)

Review geschreven door Inez van der Zee op 13 mei 2016

Petra is een bijzondere stad die gedeeltelijk uit de rotsen is gehakt. Het is zeker het bezoeken en het geld waard! Ik ben er 1 dag geweest maar heb niet alles kunnen zien. Het gehele gebied is zo groot dat je het ook in meerdere dagen kunt bezoeken. Ga vroeg naar binnen en kijk je ogen uit met de vele opgravingen en uitkepingen in de rotsen.
Als je naar binnen loopt, loop je eerst door verschillende rotswanden en uiteindelijk kom je uit waar het allemaal begint. Als je door de rotswand komt zie je voor je de eerste uitgraving van de stad. Vanaf daar kan je alle kanten uitlopen.
Beklim zeker de uitgehakte 1.000 trappen (?) voor een adembenemend uitzicht. Onderweg tijdens je klim kom je verschillende souvenirkraampjes tegen en hutjes waar je wat kunt drinken en uitrusten.
Als je in de middag terug komt van de klim, merk je meteen dat het drukker is. In de middag wordt je overspoeld door toeristen.

8,6
10 Algemene ervaring
9 Schoonheid
7 Interessant
8 Authenticiteit
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Petra

 • Mooi
 • wereldwonder
 • once in a life time

Minpunten Petra

 • Touristen
 • Drukte
Ultieme tip: Ga zo vroeg mogelijk naar binnen! In de ochtend zijn er namelijk nog niet heel veel toeristen te vinden.. Neem genoeg water mee en trek goede schoenen aan.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Cultuurliefhebbers

Vooral de tempeldeur overdondert je (bezocht in april 2015)

Review geschreven door Marleen de Keyzer op 10 maart 2016

De weg naar de oude schatten van Petra toe is al indrukwekkend. Je loopt door een enorme kloof met roodoranje wanden die meters de lucht in reiken. Vreemde rotsformaties en schilderingen sieren de muren. Een gids kan je veel vertellen over de historie die hier overduidelijk aanwezig is. Mijn tip is dan ook met een gids Petra in te lopen en te leren van zijn meer dan interessante verhalen.

Het is een aardig stuk lopen naar Petra toe, dus als je wilt kan je ook op een kameel erheen. Ik raad dit echter af. De lokale inwoners die dit aanbieden zijn wat opdringerig, behandelen die dieren niet altijd even goed en vragen te veel geld.

Na een goed half uur lopen zie je schimmen van de tempeldeur opdoemen tussen kieren van de kloof door. De spanning neemt toe, want die tempeldeur is toch wel wat je wilt zien. En ze stelt je niet teleur. Nog bijna helemaal intact is ze het pronkstuk van Petra. Goudgele pilaren, rode traptreden en sierlijk beeldhouwwerk maken de tempeldeur indrukwekkend. En dan is ze ook nog eens zo groot dat ze bijna niet op je camera past.

In de vroege ochtend schijnt de zon op de deur wat zorgt voor prachtige foto’s, maar ook veel toeristen. Mijn tip: loop eerst even de rest van de authentieke stad in en kom in de namiddag terug voor de tempeldeur. De zon staat dan weliswaar achter de deur, maar dit maakt het plaatje niet minder mooi. De rode kleur van de rotsen komt dan juist beter tot zijn recht. En vooral belangrijk, je hebt niet duizenden mensen voor je foto, maar slechts een paar kamelen.

De stad achter de tempeldeur is grotendeels vervaagd, wat erg jammer is. Wat nog wel leuk is om te doen is naar de 5 royal tombes lopen. Dit zijn vijf belangrijke tombes bovenop de berg. Vanaf hier heb je uitzicht over heel Petra.

8,6
9 Algemene ervaring
7 Schoonheid
9 Interessant
9 Authenticiteit
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Petra

 • Indrukwekkend
 • Goed bereikbaar

Minpunten Petra

 • Vrij toeristisch
 • Opdringerige locals
Ultieme tip: Loop eerst even door Petra heen en kom in de namiddag terug naar de tempeldeur. De kleur van de rotsen komt dan beter tot zijn recht en het is veel minder druk!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Cultuurliefhebbers

Specialisten Jordanië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors