Bhutan
9,2
9,0 Algemene ervaring
9,7 Beziens­waardigheden
9,7 Steden of plaatsen
9,3 Locals
9,7 Veilig
9,3 Natuur
- Stranden
8,0 Klimaat

Bhutan

door Charlotte de Vries & Roos Stuurman

Geen land is vergelijkbaar met magisch en mysterieus Bhutan. Boeddhistische kloosters, dzongs en tempels versieren de reuzen en verticale kliffen van de Himalaya. Haar natuur én cultuur is onaangetast. In het koninkrijk van Bhutan draait de economie namelijk op het Bruto Binnenlands Geluk: een balans tussen materieel en spiritueel geluk.

Om dat geluk te behouden zijn de grenzen van Bhutan streng afgebakend. Pas sinds 1970 zijn toeristen welkom, en alleen via georganiseerde reizen of rondleidingen. Een redelijk budget is daarom vereist om de mystieke bezienswaardigheden van Bhutan te bewonderen.

ZELF NAAR Bhutan?

Bekijk alle 12 reizen naar Bhutan

Waarom Bhutan?

Van ruige bergen tot weelderige valleien: dit Himalaya-koninkrijk heeft landschappen waar je steil van achteroverslaat. Om al die natuurpracht te behouden, heeft Bhutan duurzaam toerisme hoog in het vaandel staan. Ook op cultureel gebied valt er in het land veel te zien. Het land biedt met haar kleurrijke festivals en historische kloosters een inkijkje in de rijke geschiedenis en cultuur.

De mooiste bezienswaardigheden van Bhutan

In Bhutan vind je geen ruïnes, maar een bruisende boeddhistische samenleving. Door de westelijke hoofdstad Thimphu wandelen bijna alle Bhutanezen in traditionele klederdracht langs kloosters, paleizen en cafés. Uit een zeshonderd jaar oude tempel hoor je het geluid van draaiende gebedsrollen. En op het weekendmarktje eet je kaas van yak-melk en haal je gebedskettingen.

Vlakbij ligt ook het charmante stadje Paro. Het kleine centrum is getekend door vrolijk gekleurde winkeltjes en gebedsvlaggen die tussen de gebouwen zijn gespannen. Maar naar Paro reis je voornamelijk om de indrukwekkende houtsnijwerken van de Rinchen Pung Dzong te bezichtigen.

De ongerepte natuur van Bhutan

Na Paro reis je verder naar het binnenland van Bhutan, waar enorme natuurparken domineren. Zoals het wilde Jigme Singye Wangchuk en de ruige Black Mountains. Tussen deze parken ligt de Phobjikha Vallei in een ijzige kom, omringd door besneeuwde bergpieken. Zwartnekkraanvogels, sneeuwluipaarden en zwarte beren komen hier een kijkje nemen.

Het landschap wordt steeds ruiger wanneer je naar het noorden reist. De zware reuzenbergen van de Himalaya doemen op. Samen met een gids kan je een intensieve tocht naar de hoogste bergen ter wereld maken.

Vriendelijk Oost-Bhutan

Je eindigt je reis in de uitlopers van de Himalaya, in Oost-Bhutan. De meest geïsoleerde dorpen ontvangen je met open armen en een glas rijstwijn. Hier zonderen monniken zich jaren af in de mooiste dzongs en weven vrouwen traditionele gewaden. Een perfecte balans van materie en spiritualiteit.

Reizen Bhutan

Meer Bhutan

Reviews Bhutan

Bhutan een land vol tradities (bezocht in april 2015)

Review geschreven door Jan Dirk Veen op 12 november 2017

Bhutan een land gelegen in het oostelijke deel van de Himalaya, ingesloten tussen China (Tibet) en India, de bevolking noemt het eigen land ook wel Druk Yul (land van de draak). De bevolking is een van de gelukkigste volkeren ter wereld. De culturele identiteit wordt in Bhutan in ere gehouden. Mannen en vrouwen dienen in kledingdracht te lopen, tenzij het te warm is. De Bhutanezen doen het graag: ze voelen zich zeer verbonden met hun landgenoten.

Pluspunten Bhutan

  • Erg vriendelijke mensen.
  • Prachtige landschappen
  • Mooie kloosters.

Minpunten Bhutan

  • Lange reistijd tussen de steden.
Ultieme tip: Bezoek het jaarlijkse Tsechu Festival in Paro.
Aangeraden voor: Stellen, Luxe reizigers

Sprookjesachtig mooi Bhutan (bezocht in november 2008)

Review geschreven door Cindy Rodermond-Snabilié op 27 juni 2017

In 1994 maakte ik voor het eerst kennis met Bhutan. We waren er slechts een paar dagen, maar het land was zo indrukwekkend dat ik mezelf beloofde er nog eens terug te keren. En dat was in 2008, toen maakten we een rondreis door het hele land. Opnieuw had ik het gevoel in een soort sprookjeswereld te zijn gekomen. In de 14 jaar die waren verstreken was er natuurlijk wel het een en ander veranderd. Zo zijn er nu veel meer toeristen en lopen de monniken met een mobieltje. Maar de mensen zijn nog steeds even vriendelijk, het land is mooi en schoon, de bouwstijl en klederdracht uniek. Tevens ben ik een groot bewonderaar van het koningshuis daar. Een gezegde van de 4e koning is: bruto nationaal geluk is belangrijker dan bruto nationaal product. Er is dan ook geen echte armoede te zien, mensen zien er goed verzorgd en gevoed uit, de steden en dorpen zijn schoon en mooi. Naar mijn mening een voorbeeld voor ieder land. In 2008 hadden we het geluk dat de 5e koning werd gekroond. Overal feest. We hebben toen heel wat festivals meegemaakt en geweldig leuke foto's kunnen maken.

9,6
9 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: De mensen zijn erg vriendelijk en velen spreken goed Engels (vooral jongeren). Maak contact met de bevolking. Wandel veel, de natuur is er erg mooi.
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bijzonder vriendelijke mensen en schitterende natuur. (bezocht in februari 2012)

Review geschreven door Paula Van Der Post op 06 oktober 2016

Wij hebben in 2012 8 dagen door Bhutan gereisd met een eigen chauffeur en gids. Het toeristenseizoen was nog niet echt geopend en het was op sommige plekken nog flink koud. Voordeel weinig toeristen al betwijfel ik of er uberhaubt veel toeristen naar dit mooie land komen. De cultuur, natuur en de mensen zijn allemaal nog puur, met de bijbehorende in onze ogen erg onschuldige humor. Stel je open voor de mensen want ze zijn ook erg nieuwsgierig naar jou!

9,7
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Bhutan

  • Bijzonder aardige mensen

Minpunten Bhutan

  • Duur
Ultieme tip: Ga soms gewoon even een uur (of langer) zitten in een tempelcomplex en kijk wat er allemaal om je heen gebeurt en de gesprekken komen vanzelf.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Bhutan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Mongolië kenner
Sponsors