Phobjikha Valley

Phobjikha Valley

door Maarten van Dun

Phobjikha Valley ligt op meer dan drieduizend meter hoogte in het hart van Bhutan. Het smeltwater van de Himalaya stroomt vanaf de bergtoppen naar beneden. In de uitlopers van het hooggebergte vormden de rivieren het dal van Phobjikha. Het is een van de belangrijkste wildparken van Bhutan.

Sneeuwluipaard

In dit vruchtbare gebied overwinteren de zeldzame zwartnek kraanvogels. De kraanvogel is een vaste gast, die door de monniken en boeren van de Phobjikha Vallei al honderden jaren wordt verwelkomd.

ZELF NAAR Phobjikha Valley?

Bekijk alle 7 reizen naar Phobjikha Valley

Behalve de kraanvogel leven er nog meer bijzondere dieren in de afgesloten vallei. Wilde zwijnen, herten, beren en luipaarden bevolken het gebied. De koning van deze dieren is het ongrijpbare sneeuwluipaard.

Het ernstig bedreigde roofdier daalt slechts af en toe vanaf de hoogste toppen van de Himalaya naar lager gelegen gebieden. De lokale bewoners aanbidden het dier met de schitterende zilvergrijze vacht.

Geïsoleerd bestaan

Het solitaire dier staat symbool voor het geïsoleerde leven van de mens in de Phobjikha Vallei. De kleine gemeenschappen zijn op elkaar aangewezen. Ze delen gemeenschappelijke kuddes vee, die vrij in de vallei grazen.

De boeren spreken een bijna uitgestorven taal, genaamd Henke. Ze behoren tot een klein volk, de Gangteps. Er wordt bovendien gefluisterd dat in de vallei nog aanhangers van het Bon-geloof leven. Bon is een oeroude voorganger van het boeddhisme, dat lange tijd streng verboden was in Bhutan.

Grootste gebedsruimte

De monniken in het klooster op de heuvel in het midden van de vallei wijden hun leven aan spirituele groei. In de Gangte Goemba, zoals het klooster heet, leven ongeveer honderd monniken. De tempeltuin biedt een weids uitzicht over de vruchtbare vallei. Vanuit de grootste gebedsruimte van Bhutan stijgt dagelijks het geluid van biddende monniken op.

Dat geluid is ook te horen in het kleine witte gebouwtje dat even verderop op een heuvel staat. Dit is een drubdey, een plaats waar monniken komen om te mediteren. Hier zitten monniken lange tijd helemaal alleen te mediteren. Hun eten wordt gebracht door een andere monnik.

Dit is het enige contact wat de mediterende monnik met de buitenwereld mag hebben. Na drie jaar, drie maanden, drie weken en drie dagen is zijn eenzame bestaan voorbij en mag hij van de heuvel af komen.

Dwergbamboe

De Phobjikha Vallei is omringd door besneeuwde bergtoppen. Het dal is echter redelijk vlak en dat is uniek in Bhutan. De wandelpaden die door de vallei slingeren brengen je door dichte rododendronbossen en langs beekjes en vijvers. Dwergbamboe schiet overal uit de grond. Af en toe stuit je op een kudde koeien, die jou langzaam kauwend gade slaat.

Boven dit alles zweeft de kraanvogel. Ieder jaar keert het majestueuze dier terug naar Phobjikha. Naar de vallei waar mens en natuur in perfecte harmonie samenleven.

Wat is er te doen in Phobjikha Valley?

  • Kijk uit over de besneeuwde bergtoppen vanaf het Gangte Goemba-klooster in het midden van de vallei. Hier mediteren monniken soms jarenlang in algehele afzondering.
  • Speur de lucht af naar de kraanvogels of zoek op de bergwanden naar het solitaire sneeuwluipaard. De Phobjikha vallei is het beste natuurpark van Bhutan.
  • Luister naar het zangerige Henke van de lokale boeren. De taal wordt alleen in deze vallei gesproken.
  • Een van de voorlopers van het boeddhisme wordt volgens de geruchten nog steeds gepraktiseerd in de Phobjikha vallei. In het geheim leeft de Bon-religie voort.
  • Wandel over de paden door de vallei. Er zijn dagtochten uitgezet die je langs afgelegen dorpjes en door dichte bossen leiden.

Reizen Phobjikha Valley

Meer Phobjikha Valley

Specialisten Bhutan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors