Thimphu

Thimphu

door Maarten van Dun

Pas veertig jaar geleden reed de eerste auto door de straten van Thimphu, de hoofdstad van Bhutan. Nog steeds heeft de stad geen stoplichten. En toch passeert het verkeer elkaar harmonieus en vreedzaam.

Het uniform van de verkeersagent op het kruispunt is smetteloos. Zelfs in de stoffige straten van Thimphu, weet hij gracieus het verkeer te regelen. Met witte handschoenen en soepele armbewegingen zorgt hij dat de automobilisten de juiste kant op gaan.

ZELF NAAR Thimphu?

Bekijk alle 5 reizen naar Thimphu

Bruto Binnenlands Geluk

Haast is de Bhutanezen vreemd. De koning van Bhutan bepaalde in de jaren negentig dat zijn land niet moest streven naar een hoog Bruto Binnenlands Product. Veel belangrijker is het Bruto Binnenlands Geluk.

Voor het eerst in de geschiedenis van het land werd uitgesproken wat al eeuwenlang het geheim van de samenleving van Bhutan is: de bewoners streven in alles wat ze doen naar collectief geluk.

Het land is door de geografische ligging eeuwenlang afgesloten van de buitenwereld. Steeds vaker dringen invloeden van buitenaf door tot het koninkrijk. Maar Bhutanezen zijn trots op hun cultuur en laten zich niet van de wijs brengen door moderne ontwikkelingen als televisie en internet.

Rituelen en tradities

Dus lopen in de straten van Thimphu de mannen en vrouwen in klederdracht. Groepjes vrouwen weven de traditionele gewaden in de schaduw van houten huizen, terwijl kinderen in rode monnikspijen naar de kloosters rennen. Het land is overwegend boeddhistisch. De Bhutaanse cultuur is doordrenkt van boeddhistische rituelen en tradities.

In het National Folk Museum in Thimphu zie je hoe de tradities van Bhutan het dagelijks leven al honderden jaren bepalen. In het museum is een levensgroot huis nagebouwd, waarin het leven van een eeuw geleden in Bhutan wordt uitgebeeld. Al verschilt het huidige leven in het afgelegen Oost-Bhutan niet veel van deze expositie.

Gebedsrollen

Terwijl de wolken samentrekken boven Thimphu, klinkt er gerommel uit de stad. Monniken draaien de gebedsrollen in de vele tempels van de stad. Het karakteristieke geluid van de ronddraaiende stenen weerkaatst tegen de rotswanden die de stad omringen.

Op een richel net buiten de stad staat de grootste tempel van Thimphu, de Changangkha Lhakhang. De tempel is meer dan zeshonderd jaar oud. Vanuit de gebedszalen kijk je uit over de vallei van Thimphu.

Gekozen koning

Aan de rivier ligt het parlementsgebouw, verborgen achter de paarse rododendrons. In het sprookjesachtige gebouw met de rijk gedecoreerde daken huist de regering van Bhutan. Tot een paar jaar geleden kende Bhutan geen democratie.

Maar de koning besloot op te stappen, zodat zijn volk een democratische regering kon kiezen. De Bhutanezen wilden echter niets anders en kozen de koning gelijk terug op de troon. Samen met een parlement regeert de koning sinds 2006 over Bhutan.

Eeuwenlang geluk

In de straten ontmoet je de nieuwsgierige blikken van de inwoners van Thimphu. De mannen en vrouwen in hun prachtige klederdracht, de monniken in hun donkerrode gewaden en de kinderen die in de straten spelen. Ze zijn nieuwsgierig naar de buitenwereld, maar bovenal trots op hun eigen cultuur.

Nu tracht de koning zijn land langzaam aansluiting te laten vinden bij de rest van de wereld. Maar snel hoeft dat niet te gaan. Het doel van de vooruitgang is immers geen economische voorspoed, maar geluk voor alle Bhutanezen. En Bhutan is al eeuwenlang gelukkig.

Wat is er te doen in Thimphu ?

  • Proef de delicatessen uit de omgeving op de weekend markt van Thimphu. Kaas van Yak-melk, vlees en exotische groenten en fruit brengen alle zintuigen in vervoering.
  • Laat je overweldigen door het zware geluid van draaiende gebedsrollen in de Trasho Chhoe Dzong, net buiten de stad. Vanaf een richel in de bergwand kijkt het klooster uit over Thimphu
  • Bezoek een paar van de musea in Thimphu, waar je een goed beeld krijgt van het traditionele leven in Bhutan. De collecties bestaat vaak uit schitterende kunstvoorwerpen uit het hele land.
  • Zie de opwinding die een wedstrijd boogschieten veroorzaakt. Boogschieten is de nationale obsessie in Bhutan en in Thimphu worden regelmatig wedstrijden gehouden.
  • Ga naar het drukste kruispunt van de stad en zie hoe een verkeersagent het chaotische verkeer in goede banen leidt, zonder ooit zijn tegenwoordigheid van geest te verliezen.

Reizen Thimphu

Meer Thimphu

Specialisten Bhutan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors