Trekkings in de Himalaya

Trekkings in de Himalaya

door Getaway Travel

De natuur is er onaangetast. De mensen zijn er op zichzelf aangewezen. En jij kunt er alleen te voet komen. In de Himalaya van Bhutan ben je weg van de rest van de wereld.

Het gesnuif van de yak brengt je terug naar de werkelijkheid. De laatste uren heb je zonder erbij na te denken gelopen. Nu kijk je om je heen en ben je omringt door de hoogste bergen ter wereld.

ZELF NAAR Bhutan?

Bekijk alle 12 reizen naar Bhutan

De kale rotswanden lopen omhoog tot aan de met sneeuw bedekte toppen. Daarboven de strakblauwe lucht. Dit is het dak van de wereld, de oostelijke Himalaya in Bhutan.

Bergen als godenhuizen

De wekenlange treks door de bergen van Bhutan behoren tot de zwaarste ter wereld. De Snowman Trek duurt vijfentwintig dagen. Iedere dag loop je meer dan zeven uur, op grote hoogte. Zelden is het pad vlak, vaak beklim je bergwanden die bijna verticaal zijn.

Hier zijn geen wegen. In de strakblauwe lucht boven je vliegen geen vliegtuigen en op de steile wanden wonen nauwelijks mensen. Behalve de commando's van de gidsen die de pakpaarden over de rotsachtige paden sturen, komen er geen geluiden boven de wind uit.

Het is de ultieme uitdaging: op grote hoogte trek je langs bergen waar nog nooit een mensenvoet zijn afdruk achterliet. De inwoners van Bhutan geloven dat de bergen de huizen van de goden zijn. Daarom mag je niet hoger dan zesduizend meter klimmen.

Yak als reisgenoot

Als de gidsen het kamp opgeslagen hebben, heb je even tijd om uit te rusten. De spullen worden van de lastdieren gehaald. Meestal zijn dat paarden, maar op de allerhoogste routes kunnen alleen yaks zoveel gewicht meetorsen. De enorme langharige runderen lijken sloom en onhandig, maar zijn wel degelijk betrouwbare reisgenoten.

Al snel leer je om de yaks altijd te laten passeren op de smalle bergpaden. Ze gaan voor niemand aan de kant en hun horens zijn scherp. Denk er wel aan om aan de bergkant van het pad te gaan staan: de beesten duwen je zonder pardon aan de kant.

Afgelegen dorpjes in het ravijn

In korte tijd stijg je soms wel duizend meter. Aan het begin van de tocht kom je nog families tegen die op deze grote hoogte wonen. Kleine kinderen rennen vrolijk met je mee, verbaasd over de vreemde gasten. Hoe hoger je komt, hoe stiller het wordt. Soms zie je in de verte nog een klein dorpje in een onmetelijk diep ravijn.

Zelfs de tochten van slechts een paar dagen brengen je al snel ver van de bewoonde wereld. Het vergt een goede conditie en bovenal doorzettingsvermogen. Een voettocht door de bergen is bovendien de beste manier om de oude cultuur van Bhutan te zien. Ver weg van de buitenlandse invloeden die slechts langzaam het land binnen sijpelen.

Tijd staat stil in Bhutan

De Jhomolhari trek brengt je langs 's werelds meest afgelegen dorpen langs de grens met Tibet. Je wandelt door rijstvelden en langs kloosters, voordat het klimmen begint. Tijdens de Bumthang Cultural trek, een populaire route door centraal Bhutan, kom je in contact met de geïsoleerde gemeenschappen van de Himalaya.

De trektochten door de bergen van Bhutan brengen je langs plekken die verschillen van de rest van de wereld. Waar de mensen nog een traditioneel leven leiden. Waar de natuur nog onaangetast, woest en oppermachtig is. Waar je enkel te voet kunt komen en vooruitgang nog niet is doorgedrongen. In de bergen van de Himalaya ontdek je het Bhutan dat al duizenden jaren niet is veranderd.

Reizen Bhutan

Specialisten Bhutan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors