Paro

Paro

door Maarten van Dun

Zodra het vliegtuig afdaalt in de Paro-vallei in Bhutan, verdwijnt de westerse beschaving achter de hoge bergen die Bhutan afsluiten van de rest van de wereld. Welkom in het koninkrijk van mystiek, traditie en boeddhisme.

Voor veel reizigers is de stad Paro de eerste kennismaking met Bhutan. Het land wordt ook wel 'Het Koninkrijk van de Draak van de Donder' genoemd. De naam stamt uit de tijd van krijgers, monniken, koningen en profeten. Vanaf je eerste stappen in Bhutan vraag je je af of die tijd eigenlijk wel voorbij is in Bhutan.

ZELF NAAR Paro?

Bekijk alle 19 reizen naar Paro

Nationaal Geluk

De Bhutanese samenleving is gebaseerd op het behalen van Nationaal Geluk. Het Bruto Nationaal Geluk is in Bhutan belangrijker dan de economische voorspoed die wij kennen als Bruto Nationaal Product. De koning van Bhutan bekijkt of wetten, ontwikkelingen en ondernemingen bijdragen aan het geluk van zijn volk.

Zo dragen bijna alle Bhutanezen in het openbaar de nationale klederdracht. De kleding herinnert de Bhutanezen aan hun rijke cultuur vol tradities en eeuwenoude gebruiken. Bhutan is trots op haar geschiedenis van onafhankelijkheid. In de straten van Paro lopen de mannen in de dikke Gho, een lang gewaad dat strak om het middel wordt gesnoerd.

Rode rijst en yak kaas

Het is een karakteristiek straatbeeld in Paro: onder de duizenden gebedsvlaggen die tussen de houten huizen gespannen zijn, zitten de stadsbewoners in de schaduw. Paro ligt in een vruchtbare vallei en de meeste bewoners komen aan de kost op de vruchtbare akkers in de heuvels rondom de stad.

Daar verbouwen de boeren de zeldzame rode rijst. De rijstterrassen worden omringd door de dichte bossen die de glooiende heuvels van de Paro-vallei begroeien. Het maakt het gebied rond Paro tot een van de mooiste valleien van Bhutan.

In het stadje verkopen de boeren op zondag hun waren. Populair is de kaas gemaakt van melk van de Yak, het langharige rund uit de Himalaya. Een andere delicatesse op de markt van Paro is gedroogde koeienhuid. Een heerlijke snack tijdens lange wandelingen, volgens de altijd glimlachende marktkooplieden.

Nest van de tijger

Met vers eten op zak begin je de volgende dag aan de tocht naar een van de beroemdste boeddhistische tempels ter wereld. Even buiten Paro ligt Taktshang Goemba: het Tiger's Nest. Volgens de legende vloog de bouwer van de tempel op een tijger naar de smalle richel waarop het klooster verrijst.

Als je de heuvels intrekt, zie je de zonnestralen af en toe al weerkaatsen op de witte gebouwen in de verte. Op een smalle richel in een diep ravijn, negenhonderd meter boven de vallei van Paro, balanceert Taktshang Goemba. Het klooster steekt af tegen de steile rotswand. Onder het voormalige fort van oude krijgsheren opent zich een peilloze diepte.

Mediterende monniken

Halverwege de tocht naar Tiger's Nest kom je bij een klein theehuis. Vanaf hier zie je hoe onbereikbaar het klooster is. Al sinds de zestiende eeuw mediteren de monniken ver van de inwoners van Paro.

Hier hoor je slechts de wind langs de rotswand en de waterval onder het klooster. Af en toe dringt het geluid van de draaiende gebedsrollen tot je door. Het zachte geluid van een biddende monnik zweeft op een windvlaag mee langs de bergwanden.

Pas sinds een paar jaar is het klooster toegankelijk voor reizigers. Na een lange weg over een smal pad kom je bij de poort van het klooster. Alleen met speciale toestemming mag je de vertrekken van de monniken betreden. Het isolement en de toewijding van de monniken is duidelijk wanneer je over de vallei uitkijkt.

Wat is er te doen in Paro ?

  • Maak de voettocht naar het Tiger's Nest en hoor het geluid van mediterende monniken in het klooster boven een diep ravijn.
  • Loop door de straten van Paro en geniet van de ontelbare lachende gezichten op straat. Hier zie je waarom Bhutan het land van Bruto Binnenlands Geluk is.
  • Trek door de vallei rond de stad en zie hoe hier tussen dichte bossen op traditionele manier rijst verbouwd wordt.
  • Bezoek de Paro Dzong, een van Bhutan´s meest indrukwekkende tempels en een schitterend staaltje Bhutanese architectuur.
  • Ga op jacht naar prachtige kunstvoorwerpen in de hoofdstraat van Paro, waar traditionele houten huizen het straatbeeld bepalen.

Reizen Paro

Meer Paro

Specialisten Bhutan

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Israël kenner
Sponsors