Filipijnen
8,5
8,7 Algemene ervaring
8,4 Beziens­waardigheden
7,4 Steden of plaatsen
8,7 Locals
7,6 Veilig
9,4 Natuur
9,5 Stranden
8,5 Klimaat

Filipijnen

door Charlotte de Vries

Van de 7100 eilanden die de Filipijnen rijk is, is maar een kwart bewoond. De oerwouden zijn nog ongerept, de zandstranden schoonwit en de onderwaterwereld is wonderbaarlijk. Op het grootste eiland van de Filipijnen, Luzon, duik je langs kleurige koraalriffen mee met walvishaaien en reuzenmanta's. Maar in de Filipijnen is nog veel meer te verkennen.

Op het eiland Bohol vormen de honderden Chocolate Hills van bijna gelijke hoogte een bubbelend landschap. De maagdelijke jungle van Palawan is zo ruig dat er nog steeds delen zijn op het eiland waar geen mens voet heeft gezet. Een reis door de Filipijnen is een ontdekkingsreis.

De mooiste bezienswaardigheden van de Filipijnen

Tekenend voor de Filipijnen zijn de felgroene rijstterrassen. In de provincie Ifugao op Luzon liggen de 2000 jaar oude rijstterrassen verspreid over 6400 vierkante kilometer. Geheel terecht worden de begroeide trappen het achtste wereldwonder genoemd.

Ongeveer driehonderd kilometer ten zuiden van Ifugao ligt de hoofdstad Manilla. Ooit was Manilla het Parijs van Azië, maar sinds het bombardement in de Tweede Wereldoorlog is ze gevuld met moderne gebouwen en monumenten. Verderop ligt Vigan, waar de Spaanse koloniale geschiedenis in de prachtige architectuur weerspiegelt.

De schitterende natuur van de Filipijnen

Je reis door de Filipijnen stopt zeker niet in Luzon. Op Bohol bewonder je niet alleen de Chocolate Hills, maar ook rustgevende stranden, vele koloniale kerken en maar liefst 1400 grotten. En hoewel Palawan erg moeilijk te bereiken is, vergeet je de barre tocht wanneer je oog in oog staat met verborgen watervallen middenin het ongerepte oerwoud.

De mooiste duikplekken van de Filipijnen

Ten noordoosten van Palawan liggen de Calamian Eilanden. Hier duik je naar gezonken onderzeeërs uit de Tweede Wereldoorlog, zwem je mee met tamme schildpadden en zie je een regenboog aan koraal. Vanaf Donsol, op Luzon, vertrekken boten naar de diepe zee om walvishaaien en door het water vliegende reuzenmanta's te spotten.

Vergeet ook het eiland Boracay niet, waar White Beach haar naam eer aan doet. Met je boek en snorkelspullen kom je bij van je ontdekkingsreis door de Filipijnen.

Like deze pagina

Reizen Filipijnen

Meer Filipijnen

Reviews Filipijnen

exploring Panay island (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Jozef Poortmans op 10 december 2017

Eindelijk,na 14 jaar nog eens naar het mooie land van mijn vrouw.Eerste stop,bezoek aan haar broer,in de provincie Bulacan.Pakweg een 20-tal km ten noorden van de hoofdstad Manila.Enkele dagen later op naar de domestic airport te Manila voor onze vlucht naar Iloilo op Panay.Na een nachtje overnachten in het Injap hotel,rechtover het grote winkelcentrum "SM City Iloilo branch,nemen we de volgende dag de bus naar Anini-y in de provincie Antique.Enkele dagen later op naar het mooie tropische eiland Boracay.Oh,wat is het hier veranderd sinds pakweg een 20 jaar terug.Vroeger was het veel mooier,de eerste keer dat ik hier was,toen was er nog geen elektriciteit,de restaurants werkten allemaal met een generator.Nu heeft men kabels getrokken in de zee van Panay naar Boracay.Op Panay staan een aantal windmolens en deze leveren elektriciteit voor Boracay.s'Avonds stond er steevast een petroleum lamp klaar aan de deur van de cottage waar we verbleven.Ondertussen is dit allemaal verleden tijd en is de schoonheid en de authenciteit van Boracay weg.Jammer.Veel te veel toeristen,op dan maar terug naar Anini-y.Hier vind je slechts met mondjesmaat toeristen.Na nog een aantal bezoeken aan de Siraan hotspring en het strand,terug naar Iloilo voor onze vlucht naar Manila.Na nog een stop bij haar broer op naar het vliegtuig(Cathay Pacific via Hongkong),terug naar huis en naar de winter.

Pluspunten Filipijnen

 • betaalbaar
 • mooie stranden
 • mooie mensen
 • klimaat
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Mijn Tweede Thuis (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Jake Raaijmakers op 10 december 2017

Ieder jaar ga ik naar mijn geboorteland mijn familie en vrienden bezoeken! Geweldig om elke keer ook nieuwe plekken te ontdekken. Filipino’s zijn gastvrij! Er is genoeg te beleven. Er zijn watervallen, mooie stranden, rijstterrassen enz.

Pluspunten Filipijnen

 • Altijd tropisch warm
 • Filipino’s zijn gastvrij
 • Redelijk goedkoop
 • Voertaal is Engels

Minpunten Filipijnen

 • In maand september kan er tropische storm ontstaan
Ultieme tip: Boek je reis naar Cebu en ga richting het Zuiden. Verblijf bij Mangrove Inn Talaga Argao en ga zwemmen met de Walvishaaien in Oslob!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Wat een heerlijk land (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Marie-Louise Van Rhee op 06 december 2017

De Filippijnen een land met vele mogelijkheden. Meestal ga ik er naar toe om te duiken wat daar fantastisch kan. Ook kun je het regenwoud in dat geweldig mooi is. De mensen zijn super aardig en behulpzaam. Al met al een heerlijk land om te vertoeven

Pluspunten Filipijnen

 • Aardige mensen
Ultieme tip: Geniet van de heerlijke natuur
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Natuurliefhebbers

Ik heb eindelijk mijn thuis gevonden (bezocht in juli 2014)

Review geschreven door Lotte Leers op 06 december 2017

De Filipijnen is een fantastisch mooi land. Ik zette voet op land en voelde me.... vreemd. Ik was nog nooit alleen (met een vriendin) in zo'n ver land geweest. Ik vond alles spannend en ook wel een beetje eng. Familie van mijn tante stond ons al op te wachten op het vliegveld en ook dit was vreemd. We zouden bij deze familie blijven logeren, maar kende hen totaal niet. Na een halve dag durfde ik deze mensen al mijn eigen familie te noemen. En zo gaat dat in de Filipijnen. De mensen zijn zo vriendelijk, zo liefhebbend, dat je je meteen thuis voelt. Toen we in een dorp aankwamen, ergens in the middle of nowhere, waar de kinderen nog nooit blanken gezien hadden en waar de helft van de inwoners van het dorp op het strand moest slapen, veranderde mijn hele blik op de wereld. Deze mensen waren erg arm, zij hadden niks, maar toch alles. De mensen met wat ''meer'' geld kochten 's avonds wat drank en deelde dit uit. In een huis stond een tv met karaoke en hier kwam het hele drop bij elkaar. Er werd gezongen, gedanst en gelachen tot in de laatste uurtjes. Deze mensen weten wat leven is.

Maar niet alleen de mensen in de Filipijnen zijn fantastisch. Oh nee! De natuur.... is daadwerkelijk onbeschrijfelijk mooi. Witte stranden, lichtblauw water, palmbomen, lagunes, hot springs, cols springs, watervallen, noem maar op. De Filipijnen heeft het allemaal. Waar je ook bent in de Filipijnen, overal is er wel een verborgen parel te vinden. Een stukje strand waar je helemaal alleen bent of een waterval die enkel bij de locals bekend is. En deze parels, die benemen je de adem. Ik kan eeuwig door blijven praten over hoe mooi dit land is, maar je moet het zelf beleven. Je zult er geen spijt van hebben.

8,6
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Filipijnen

 • Vriendelijke locals
 • natuur
Ultieme tip: Mantayupan Falls op het eiland Cebu. En vervolgens in een klein dorpje in the middle of nowhere met de locals karaoke doen. Iedereen heet je van harte welkom!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Beautiful nature (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Annelou van den Biggelaar op 05 december 2017

De filipijnen was een van mijn mooiste vakanties die ik heb mogen mee maken. Veel reizen maar veel zien en wat een mooie natuur zeker een aanrader! Het us veel reizen maar je krijgt er zeker wat voor terug.

Pluspunten Filipijnen

 • de nature

Minpunten Filipijnen

 • veel reizen
Ultieme tip: Vooral veel genieten
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Rondreis Filipijnen 2017 (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Shirley Peperkamp-van IJzendoorn op 05 december 2017

Dit was onze tweede keer in de Filipijnen. Prachtig land, rijke natuur en cultuur. Beide keren eerst naar familie geweest in Iloilo en daarna rondreizen op steeds andere plaatsen. Soms dure en luxe hotels en soms voor bijna niets midden in de natuur, het kan daar allemaal. Inmiddels veel mensen leren kennen daar en wij willen graag volgend jaar rond de kerst weer terug.

Pluspunten Filipijnen

 • betaalbaar
 • lieve mensen
 • mooie natuur

Minpunten Filipijnen

 • arm land
 • soms niet hygienisch
Ultieme tip: Het snorkelen is echt fantastisch, zeker rond El Nido en Cebu. Mocht je daar zijn... doe dan de whaleshark encounter.. echt geweldig!!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig stukje Azië (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Hanneke van Elten op 04 december 2017

Prachtig land met geweldige eilanden. 4 weken in de Filipijnen waren wat mij betreft te kort. Van Manila tot Palawan ik vond het allemaal een grote ontdekkingsreis! Duiken met whale sharks was mijn enige min punt, diervriendelijkheid stond hier niet bij voorop

8,3
9 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
7 Locals
6 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Filipijnen

 • natuur
 • diversiteit
 • excursies

Minpunten Filipijnen

 • reizen per boot tussen de eilanden kost veel tijd
 • weinig cultuur
Ultieme tip: Ga je naar Palawan(ondanks dat het toeristisch is toch een aanrader), huur zelf een bootje voor het island hoppen. Je zit niet in een bomvolle boot en houdt je eigen tijdschema aan
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Filipijnen (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Yvette Gommans op 04 december 2017

Wil je een land bezoeken waar het niet stikt van de toeristen! De lokale bevolking onwijs vriendelijk is en de onderwater adembenemend mooi is! Ook voor snorkelen dus PADI heb je niet persee nodig! Ik vond dit de beste bestemming in al m'n reizen!

Pluspunten Filipijnen

 • goedkoop
 • gezellig
 • onderwaterwereld
Ultieme tip: Port Barton, stadje in de buurt van EL Nido! Veel prive eilandjes voor een leuke prijs..
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Kort maar krachtig (bezocht in december 2014)

Review geschreven door Mirthe Timmerman op 04 december 2017

De Filipijnen voegden we spontaan toe aan onze grote bezochte landenlijst tijdens onze wereldreis. De tickets naar Nederland waren al geboekt en we wilden een laatste poging wagen om walvishaaien te zien. We hadden erg veel geluk, we zagen ze tijdens een snorkeltocht, maar konden helaas niet verder van de eilanden genieten omdat er een grote orkaan aankwam. We boekten zsm onze tickets om en verlieten de Filipijnen veel te vroeg. Gedurende de krappe week dat we er waren hebben we de mensen leren kennen als erg vriendelijk en het voorproefje van de natuur die we hebben gezien smaakte naar meer. We komen zeker terug om de rest te ontdekken!

8,0
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
6 Klimaat

Pluspunten Filipijnen

 • locals
 • vervoer
 • natuur
 • onderwaterwereld

Minpunten Filipijnen

 • orkaanseizoen
Ultieme tip: Ga snorkelen en duiken!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Adembenemend mooi land!! (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Sas Kemper op 03 december 2017

Adembenemend mooi land! De boottours die je kunt doen in El Nido zijn zo mooi! Verder zou ik zeker gaan eilandhoppen van el nido naar coron. De natuur is op die eilanden uiteraard ongerept. Als je van duiken houdt is dit de perfecte bestemming.

8,6
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
5 Steden of plaatsen
9 Locals
7 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
10 Klimaat
Ultieme tip: Zorg dat je in manilla dicht bij het vliegveld in een goed hotel overnacht (ivm veiligheid). In palawan ben je weer 100% safe.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Backpacken in de Filipijnen (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Jorieke Anne op 03 december 2017

By far het mooiste Aziatische land waar ik ben geweest. Na Maleisië, Indonesië en drie keer Thailand waren de Filipijnen het vierde land wat ik in Azië heb bezocht en daar heb ik zeker geen spijt van.

Lieve mensen, lekker eten, betaalbaar en prachtige stranden en omgevingen kan je hier zeker vinden. Er zijn super veel variërende dingen te doen. 'Manilla snel uit en gelijk door naar Palawan', is wat wij overal lazen. Na een korte nacht in Manilla vlogen we direct door naar Palawan-het mooiste eiland van de wereld.

Wij kozen voor een 3 daagse tour op een boot. Een soort Expeditie Robinson tour, zeiden ze. Helaas viel dat expeditie gedeelte een beetje tegen. Geen vissen vangen en zelf vuur maken. Wel drie dagen op een boot, snorkelen op de mooiste plekjes en overnachten in kleine hutjes op het strand. De crew maakte heerlijk eten klaar elke dag, je was echt even afgesloten van de buitenwereld. De locale rum smaakte erg goed trouwens.

Boracay is een prachtig eiland waar je niet voor je rust moet komen. Er is veel te doen en het staat bekend als het Ibiza van Azië. Deze titel vond ik persoonlijk een beetje overdreven want er zijn lang niet zoveel clubs, maar wel pubcrawls en veel chille hangouts op het strand. Deze gaan rond 01.00 uur al dicht, niet echt Ibiza tijden. Vanaf Boracay kan je de tricycle pakken naar Puka Beach. Een relaxt strand waar je een prachtige sunset kan zien.

De whaleshark tour is een aanrader. Oslob is een klein stadje op het eiland Cebu en leeft vooral van het walvishaaitoerisme. In Oslob hadden wij een hotel tussen de locals. En dat hebben we geweten. We hebben de hele avond karaoke gezongen met een super lieve familie. Een avond om nooit te vergeten.

De volgende dag verder met de locale bus naar de Kawansan watervallen die ook zeker een aanrader zijn. Ga vroeg en met eigen vervoer want alle georganiseerde tourtjes komen rond het middaguur.

De Filipijnen bestaan uit meer dan 7000 eilanden dus nog genoeg te ontdekken.

Pluspunten Filipijnen

 • locals
 • betaalbaar
 • variatie
 • prachtig
 • eten
 • stranden
 • snorkelen

Minpunten Filipijnen

 • politiek
Ultieme tip: El Nido/ Palawan- mooiste eiland El Nido/ Palawan -Buhay Isla tour Oslob/ Cebu -whale Shark tour Kawansan Falls/Cebu-watervallen Boracay -Puka Beach -sunset
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers

Backpacken in de Filipijnen (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Jorieke Anne op 03 december 2017

By far het mooiste Aziatische land waar ik ben geweest. Na Maleisië, Indonesië en drie keer Thailand waren de Filipijnen het vierde land wat ik in Azië heb bezocht en daar heb ik zeker geen spijt van.

Lieve mensen, lekker eten, betaalbaar en prachtige stranden en omgevingen kan je hier zeker vinden. Er zijn super veel variërende dingen te doen. 'Manilla snel uit en gelijk door naar Palawan', is wat wij overal lazen. Na een korte nacht in Manilla vlogen we direct door naar Palawan-het mooiste eiland van de wereld.

Wij kozen voor een 3 daagse tour op een boot. Een soort Expeditie Robinson tour, zeiden ze. Helaas viel dat expeditie gedeelte een beetje tegen. Geen vissen vangen en zelf vuur maken. Wel drie dagen op een boot, snorkelen op de mooiste plekjes en overnachten in kleine hutjes op het strand. De crew maakte heerlijk eten klaar elke dag, je was echt even afgesloten van de buitenwereld. De locale rum smaakte erg goed trouwens.

Boracay is een prachtig eiland waar je niet voor je rust moet komen. Er is veel te doen en het staat bekend als het Ibiza van Azië. Deze titel vond ik persoonlijk een beetje overdreven want er zijn lang niet zoveel clubs, maar wel pubcrawls en veel chille hangouts op het strand. Deze gaan rond 01.00 uur al dicht, niet echt Ibiza tijden. Vanaf Boracay kan je de tricycle pakken naar Puka Beach. Een relaxt strand waar je een prachtige sunset kan zien.

De whaleshark tour is een aanrader. Oslob is een klein stadje op het eiland Cebu en leeft vooral van het walvishaaitoerisme. In Oslob hadden wij een hotel tussen de locals. En dat hebben we geweten. We hebben de hele avond karaoke gezongen met een super lieve familie. Een avond om nooit te vergeten.

De volgende dag verder met de locale bus naar de Kawansan watervallen die ook zeker een aanrader zijn. Ga vroeg en met eigen vervoer want alle georganiseerde tourtjes komen rond het middaguur.

De Filipijnen bestaan uit meer dan 7000 eilanden dus nog genoeg te ontdekken.

Pluspunten Filipijnen

 • locals
 • betaalbaar
 • variatie
 • prachtig
 • eten
 • stranden
 • snorkelen

Minpunten Filipijnen

 • politiek
Ultieme tip: El Nido/ Palawan- mooiste eiland El Nido/ Palawan -Buhay Isla tour Oslob/ Cebu -whale Shark tour Kawansan Falls/Cebu-watervallen Boracay -Puka Beach -sunset
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers

Een waar paradijs op aarde (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Joey Vonk op 24 november 2017

De reis naar de Filipijnen was 3 weken maar eindelijk te kort om alle highlights te kunnen zien maar daarom zeker weer een reden om terug te gaan. In deze weken heb ik gereisd van eiland naar eiland en alle plekken hebben iets bijzonders van een tour langs onbewoonde eilanden naar mooie watervallen en eten bij de locals.

Pluspunten Filipijnen

 • Het warme weer
 • De mooie stranden en helderblauwe zee
 • Hele mooie natuurgebieden
 • Gastvrijheid

Minpunten Filipijnen

 • Op sommige plekken veel toeristen
 • Dieren worden slecht behandeld
Ultieme tip: Neem er de tijd voor want er is zoveel te zien en te beleven. Plan niet alles van tevoren maar ontmoet andere reizigers die je weer de leukste tips kunnen geven.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Veel afkoeling in het water. (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Michel Hulshof op 22 november 2017

Een mooi land. Ook een schitterende natuur. De ervaring met het zwemmen in de rivier waren geweldig. Verder waren de mensen zeer vriendelijk en behulpzaam. Jammer genoeg is er ook veel armoede in het land. Wel een hele mooie ervaring.

Pluspunten Filipijnen

 • Aardige en behulpzame mensen
 • zeer betaalbaar
 • goed klimaat
 • veel mogelijkheden

Minpunten Filipijnen

 • Het wegennet is niet altijd even best
 • Het verkeer is er soms erg gevaarlijk
Ultieme tip: Onderwaterwereld is er erg mooi.
Aangeraden voor: Avonturiers

Een aanrader voor iedereen (bezocht in februari 2015)

Review geschreven door Loes Verhoeven op 20 november 2017

De Filipijnen is een absolute aanrader voor reisliefhebber. Het land is erg in opkomst als vakantiebestemming, maar dat is niet vreemd. Ik ben hier geweest voor mijn stage, maar heb zeker ook een hoop van het land gezien. De Filipijnen kent veel verschillende kanten. Zo heb je fantastisch mooie rijstvelden, lange, witte stranden met prachtig blauw water, maar op de Filipijnen kenen ze ook het drukke stadleven met de ene jeepney na de andere en de tricycles die om je heen racen. Het eilandhoppen is een aanrader op iedere plek, ik heb het meerdere keren gedaan en iedere keer de moeite waard. Ga zwemmen met walvishaaien en laat je vol lopen met alcohol op partyeiland Boracay. Probeer adobo chicken, een typisch Filipijns gerecht of waag je aan Halohalo, een drankje met van alles en nog wat erin. Kortom de Filipijnen is een land met voor ieder wat wils, ga erheen en .. GENIET!

8,9
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
10 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Filipijnen

 • vriendelijke locals
 • betaalbaar
 • nog niet zo toeristsich

Minpunten Filipijnen

 • bepaalde activiteiten zijn duurder voor toeristen
 • let op de rebellen
Ultieme tip: Verblijf in Coco Farm op Bohol en ga zwemmen met walvishaaien in Cebu.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Zeker de moeite waard om naar de Filipijnen te gaan.

Review geschreven door Shira Konst op 15 november 2017

Filipijnen bestaat uit eilandjes. Heb de eilanden: Manilla, Boracay, Cebu, Palawan gehad. Hier kort samengevat:
Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen. Zeker leuk om de markten op te gaan en de grote winkelcentrums. De grootste staat ook in Manilla: SM. Daaronder valt de Robinsons.
Boracay, verkozen is tot mooiste eiland ter wereld 2016. Wat ik ook snap, parel witte stranden en azuur blauw water. Kilometers lang strand en een boulevard met veel verschillende restaurants, winkels, bars en veel uitgaansgelegenheid. Restaurant where you most go: Hobbit house. Je wordt bediend door kleine Hobbits. Wat je ook zeker moet gaan doen is Helmet diving, iets voor op je bucketlist.
Cebu, staat bekend om de Chocolate Hills, ga niet in de zomer periode, want dan zijn ze groen. Niet meer zo chocolate-achtig :P. Wij hebben gezwommen met walvishaaien, dat was wel een hoogtepunt. Ook zeker bucket-list-waardig!
Palawan, als het aan mijn ligt, is dat het aller, aller, allermooiste eiland van de wereld. Wij hebben een nacht geslapen op een onbewoond eiland in een tentje. Een dag island-hopping, met een privé bootje (kan je alles rustig op eigen tempo bekijken, zoals grotten) en kajakken. En nog veel meer hoor in de Filipijnen!!

8,4
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
9 Natuur
10 Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Filipijnen

 • azuurblauw water en hagelwit zand
 • exotische vissen
 • behulpzame locals
 • kleurrijke koralen
 • elk eiland heeft zijn eigen waarde
 • betaalbaar
 • veel bezienswaardigheden
 • meeste locals kunnen engels
 • super lekker eten
 • "nog niet" super toeristisch

Minpunten Filipijnen

 • kans op tyfoons
 • de armoede
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Filipijnen

Review geschreven door GRETINA BAKKER op 13 november 2017

In de Filipijnen heb je nog geen massa toerisme, daardoor is de bevolking nog niet verpest door het toerisme, de mensen zijn aardig en veel mensen spreken goed Engels.
Reizen is hier wel wat duurder dan in andere landen in Zuidoost-Azië, maar het is nog altijd goedkoop.
De Filipijnen behoort tot de beste landen ter wereld om te duiken, maar ook snorkelen is zeker de moeite waard.
De belangrijkste reden om de Filipijnen te bezoeken zijn de prachtige stranden en de schitterende eilandjes.

Pluspunten Filipijnen

 • aardige locals
Ultieme tip: Heel verrassend is het eiland Siargao. Een geweldig surf spot
Aangeraden voor: Backpackers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Rondreizen is een must! (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Kim Rewijk op 06 november 2017

Wij hebben een aardige route gedaan in 3 weken over een klein gedeelte van de eilanden. Met in het begin een grote storm waardoor we meer dan een dag in een bus hebben gezeten!!
Bewoners zonder huis werden opgevangen in de hotels waardoor er voor ons geen plek meer was en wij door moesten reizen, met de nachtbus over ondergelopen wegen. Zelfs op een gegeven moment moeten helpen om de elektra leidingen omhoog te houden, zodat de bus er onder door kon.

8,3
7 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
7 Veilig
10 Natuur
9 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Filipijnen

 • Super aardige locals
 • Eten is goed te doen
 • Super gave onderwaterwereld
 • Heerlijke stranden

Minpunten Filipijnen

 • Wachten is onderdeel van de reis
 • Veel geduld nodig
 • afstand is groot van plek naar plek
 • Weinig verschillende manier om te reizen
Ultieme tip: Ga naar meerdere plekken, ook al zijn de bekende plekken erg toeristisch. Wij vonden ze zeker de moeite waard om gezien te hebben.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Eilanden paradijs! (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Teske Idzenga op 05 november 2017

De Filipijnen kent duizenden eilanden. Wij zijn op de volgende eilanden geweest.
Boracay: Dit is een heel toeristisch eiland. Het is piepklein en bomvol met restaurants, hotels en vooral toeristen. Ooit is white beach een strand gelegen op Boracay uitgeroepen tot mooiste strand van de wereld en dat heeft heel wat toeristen (vooral uit Azie) opgeleverd. Dat moet je leuk vinden en daar moet je tegen kunnen, wil je dit eiland gaan bezoeken.
Wij waren hier vooral om te kitesurfen. Dat kan hier namelijk, in bepaalde maanden, erg goed.
Een aanrader is dan Freestyle Academy. Hier werken hele lieve en veel lokale mensen.
Een goed en low budget restaurant is Smoke.
Siquijor: Dit is een heel relaxt eiland. Het is niet zo groot en je kan er goed een scooter huren en zelf het eiland verkennen. Het heeft mooie stranden, leuke snorkel plekken en watervallen in het midden van het eiland.
U Story is een leuke plek om een middag te zijn. Je kan er lekker relaxen aan het strand, je mag gebruik maken van de snorkel spullen die er hangen (schildpadden te zien) en je kan er goed eten.
Cebu: Wij hebben hier in Oslob gezwommen met walvishaaien. De beesten zelf zijn prachtig maar het is super toeristisch en zielig voor de beesten. Ik zou dit dus toch afraden.
In Moalboal kan je met miljoenen sardientjes zwemmen dit is heel bizar om te zien. Ook een canyonering is ook een aanrader. Wel wat toeristisch maar geweldig om van rotsen af te springen in prachtige omgeving en te eindigen is heel mooi blauw water. Je voelt je weer even helemaal kind. Vind je bepaalde sprongen eng, kan je er altijd omheen.
Negros: Dit eiland is nog niet zo toeristisch en dat is leuk om te zien. je krijgt een beter beeld van het lokale leven.

Pluspunten Filipijnen

 • - De prachtige stranden
 • - De vriendelijke bevolking.

Minpunten Filipijnen

 • - Het reizen kost veel tijd. Het zijn allemaal verschillende eilanden waardoor je regelmatig een boot of vliegtuig moet pakken.
 • - Er zijn plekken die erg mooi maar ook erg toeristisch zijn geworden.
Ultieme tip: Ga een keer een vismarkt op. Daar zijn altijd een aantal restaurantjes in de buurt waar je, je vers gekochte vis kan brengen. Zij maken het dan heerlijk voor je klaar.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers

Siquijor Filipijnen (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Eva Nuwenhoud op 04 augustus 2017

Geweldig eiland met fantastische stranden. Zeker de moeite waard! Het eten is superlekker en er hangt een goede sfeer. Met de scooter kun je rustig het hele eiland bezoeken. Stukje natuur en leuke mensen.

Pluspunten Filipijnen

 • locals
 • strand
 • eten
 • mooi weer

Minpunten Filipijnen

 • veel tijd nodig om rond te reizen
Ultieme tip: Siquijor bezoeken
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Filipijnen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Vietnam kenner
Sponsors