Vigan

Vigan

door Lana Leach

Vigan is de best bewaarde Spaanse koloniale stad van de Filipijnen en zelfs van heel Azië. Het is alsof je terug gaat in de tijd. De bewoners zijn trots op hun bijzondere geschiedenis en cultuur.

Eigenlijk had de koloniale binnenstad van Vigan niet meer moeten bestaan. Het is op miraculeuze ontsnapt aan verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Japanse troepen ontvluchtten de stad vlak voordat Amerikanen Vigan met een bommendeken wilden bedekken. De geallieerden braken de missie daarom op het laatste moment af. Gelukkig maar.

ZELF NAAR Vigan?

Bekijk alle 1 reizen naar Vigan

Spaanse koloniale stad

De zestiende-eeuwse Spaanse koloniale binnenstad van Vigan staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. De gebouwen zijn een mix van Filipijnse, Chinese en Europese architectuur.

In Mestizo District, het hart van de stad, ligt de straat Calle Grisologo. De straat heeft een lengte van een halve kilometer. Er staan honderden koloniale huizen.

Laat je rondrijden in een calesa, een paard en wagen, over de oude kinderkopjes, langs statige herenhuizen. Zet je camera op sepia-stand en thuisblijvers geloven dat je een reis in de tijd hebt gemaakt.

Zijderoute

Gelegen in de provincie Ilocos Sur op Luzon, was Vigan ooit een belangrijke internationale handelsstad op de Zijderoute, de handelsroute tussen het Verre Oosten en Europa tijdens de middeleeuwen.

De meeste oude huizen zijn gebouwd door rijke Chinese handelaren. Vigan was de plek voor goud, tabak, textiel en bijenwas. De huizen waren een statussymbool, gebouwd van dikke bakstenen en rode klei met indrukwekkende entrees en houten veranda's.

St. Paul Kathedraal

Vigan heeft iets meer dan 45.000 inwoners. Het noorden van de stad heeft twee centra. Plaza Burgos is een bruisend stadsplein, waar de stad samenkomt voor een hapje en een drankje. Op Plaza Salcedo staat de indrukwekkende St. Paul's Cathedral.

De crème-kleurige kathedraal is in het jaar 1574 gebouwd, maar werd door de jaren heen door verschillende aardbevingen en branden verwoest. Meerdere malen is de kerk herbouwd. De nieuwe bouwstijlen die er in zijn verwerkt, worden wel aardbeving-barok genoemd.

Vigan Town Fiesta

Een van de hoogtepunten van het jaar is de Vigan Town Fiesta. Ieder jaar, in de derde of vierde week van januari, herdenkt Vigan de heilige St. Paul. Er zijn feestelijke optochten door de straten en openluchtconcerten.

Cultuur leeft in Vigan. De stad heeft verschillende musea voor nationale helden die in de stad zijn geboren.

Zo is er het Burgos National Museum, gevestigd in het voormalige huis van Jose Burgos. Deze priester werd in de negentiende eeuw geëxecuteerd door de Spanjaarden.

Familie Crisologo

Ook de bekende politieke familie Crisologo heeft een eigen museum. In hun oude huis vind je voorwerpen uit de rijke geschiedenis van de familie.

Zo is het kantoor van de familie bewaard gebleven. Je vindt er oude krantenkoppen, foto's en kleren. Ook het interieur van het huis is nog hetzelfde als vroeger. Het geeft een inkijkje in de aristocratie van weleer.

Santa Maria Kerk

Als je in Vigan bent, is het de moeite waard om een uitstapje te maken naar de Santa Maria Kerk. Op een uurtje rijden van de stad staat de kerk eenzaam op een heuvel.

De gigantische barokke kerk werd in het jaar 1769 gebouwd. Maar liefst 82 treden leiden je naar het gebouw dat tijdens de Filipijnse revolutie diende als fort.

Wat is er te doen in Vigan?

  • Hobbel met paard en wagen over de Calle Grisologo in het Mestizo District. Het geeft je een unieke kijk op het koloniale verleden van de Filipijnen.
  • Binnen de muren van het Gouverneurs Fort ligt een minidierentuin, met allerlei exotische dieren.
  • Ontspan op het onontdekte Mindoro Beach, ten westen van de stad.
  • Bestel een empanada bij een van de vele eetkraampjes op het Plaza Burgos, een favoriete hang-out van de locals.
  • Volg de parades en processies van het Vigan Town Festival, als de dorpelingen elkaar naar de kroon steken qua fleurigheid en enthousiasme.

Reizen Vigan

Specialisten Filipijnen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

China kenner
Sponsors