Manilla
9,4
10,0 Algemene ervaring
10,0 Beziens­waardigheden
10,0 Locals
10,0 Restaurants
7,0 Veiligheid
- Stranden

Manilla

door Lana Leach

Manilla heeft veel te lijden gehad in de Tweede Wereldoorlog. Toch is in het oude centrum Intramuros wat van de vroegere koloniale sfeer behouden gebleven. Verder is de stad vooral druk.

Manilla is misschien geen echte must see. De hoofdstad is een grijze, drukke en vermoeiende metropool. Maar wanneer je de Filipijnen bezoekt, kun je er bijna niet omheen. Manilla heeft veel te lijden gehad in de Tweede Wereldoorlog. Toch is in het oude centrum Intramuros wat van de vroegere koloniale sfeer behouden gebleven.

ZELF NAAR Manilla?

Bekijk alle 10 reizen naar Manilla

Toch telt ook Manilla zeker wel een paar mooie plekken die het bezoeken waard zijn. Met de juiste voorkennis kun je van Manilla een interessante stedentrip maken.

Parijs van Azië

Wie Manilla bezoekt, kan waarschijnlijk nauwelijks geloven de stad eind negentiende eeuw hard op weg was het Parijs van Azië te worden. In de tijd dat de Filipijnen nog door Spaanse koningen geregeerd werden, had Manilla een zeer mooi centrum.

Er stonden bombastische gebouwen en koloniale huizen in de brede straten, met ingewikkelde mozaïeken en dikke dubbele muren, die de stad beschermden tegen indringers. Binnen de muren bloeide een groot handelscentrum dat goede zaken deed met onder meer China.

In de buitenwijken leefden de oorspronkelijke bewoners, de Indios, in voorzichtige harmonie samen met de mensen van gemixt bloed, de Mestizos.

Tweede Wereldoorlog

Toen de Spanjaarden aan macht verloren en het land onder de hoede kwam van de Amerikanen, bleef Manilla groeien. Engels werd de hoofdtaal op scholen en de westerse cultuur en art ceco deden hun intrede.

De stad kreeg nieuwe bruggen en wegen. Helaas is van al deze glorie tegenwoordig weinig over in de stad met ruim anderhalf miljoen inwoners. Tijdens Tweede Wereldoorlog brachten gevechten tussen Japan en de Verenigde Staten onherstelbare schade toe aan de stad.

Verborgen charme

Wat ooit één stad was, is nu een samenraapsel van zeventien losse gemeenten. De oude, koloniale stijl heeft plaats gemaakt voor wolkenkrabbers en grijze woonblokken.

Het heeft echter heus niet alle charme van de stad verdreven. Tussen de smog, drukte en vervallen gebouwen is er voor de avontuurlijke reiziger een hoop moois te bezoeken. De wonderlijke mix van oosterse en westerse cultuur is springlevend.

Malate

Zo ligt middenin het centrum een prachtig park. Voor de cultuurliefhebbers is er het immens grote National Museum of the Philippines.

Ga ook zeker ook eens kijken in de wijken Forbes Park en Bel Air. De inwoners zijn zo rijk dat ze de deur niet uitgaan zonder een hele rits bodyguards.

Manilla heeft veel leuke restaurants en uitgaansgelegenheden. Je vindt ze vooral in de reizigersbuurt Malate.

Intramuros

Vermijd de drukke zakenwijk Makati en bezoek het oude stadscentrum Intramuros. In dit klassieke hart van de Filipijnse hoofdstad wandel je over brede straten, langs koloniale gebouwen en oude kerkers.

De zestiende eeuwse, goed bewaarde stadskern is een herinnering aan de Spaanse overheersing. Dat zie je terug in de kerken, Europese bouwwerken en regeringsgebouwen. Hoewel een paar schoenen een prima vervoermiddel is, kun je Intramuros ook met paard en wagen verkennen.

San Agustin kerk

Ook vind je in Intramuros de oudste kerk van de Filipijnen: de San Agustin kerk. Tevens is er een klooster dat tegenwoordig een religieus museum is.

In de gemeente General Luna ligt een interessante, drie verdiepingen tellende winkel waar je een tijdje kunt rondneuzen tussen de Filipijnse kunst. Kortom, Intramuros is de ideale ontsnapping aan het hectische Manilla.

Wat is er te doen in Manilla?

 • Shop, shop, shop
 • Net buiten de stad ligt Luzeta, de wijk met alle musea, restaurants en concerten.
 • Slenter door de smalle straatjes van Intramuros, het oude stadscentrum.
 • Manilla heeft een van de grootste Chinatowns ter wereld, waar je Chinese kunst en delicatessen vindt.
 • Het National Museum van de Filipijnen heeft een uitgebreide collectie kunst, archeologische voorwerpen. Hier zie je ook alles over de inheemse planten- en diersoorten van de Filipijnen.

Reizen Manilla

Meer Manilla

Reviews Manilla

Manila (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Laura Mol op 13 november 2017

Helemaal geen verkeerde keuze om je reis in de Filipijnen te starten met de te drukke vieze stad Manilla. We hebben ons hier 2 dagen echt wel vermaakt. Een tip is om je hotel dicht bij de luchthaven te boeken omdat het verkeer zo onwijs, bizar druk is. Als je denk dat 8 km in de buurt is heb je het mis, 1,5 uur duurde onze taxirit. In Manilla hebben we gekozen voor 2 dagtours, we hebben een dagje door de sloppenwijken gewandeld en gezien hoe fantastisch de vrijwilligers deze mensen ondersteunen. We hebben een markttour gedaan en een stukje meegekeken in de Filippijnse keuken. Na 2,5 week doorgereisd te hebben, hebben we onze vakantie ook afgesloten in Bangkok. We hebben een heerlijke 5 sterren hotel opgezocht om even lekker bij te komen van de mooie belevenissen in dit prachtige land.

9,4
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Manilla

 • betaalbaar
 • lekker eten

Minpunten Manilla

 • druk
 • warm
 • uitlaatgassen
Ultieme tip: Smokeytours
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Filipijnen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors