Palawan
8,2
8,5 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
9,0 Locals
9,0 Natuur
6,0 Interessant
8,5 Stranden

Palawan

door Lana Leach

Palawan is het grootste eiland van de Filipijnen, maar dun bevolkt. De moeilijke bereikbaarheid houdt de meest reizigers op afstand. De ongereptheid maakt het eiland echter de parel van het land. De Filipijnen worden vaak het vergeten deel van Zuidoost-Azië genoemd. Als dat zo is, dan is Palawan op zijn beurt het vergeten deel van de Filipijnen.

De ongerepte natuur maakt het eiland het mooiste deel van de Filipijnen. Zowel avontuurlijke reizigers als strandganger kunnen hier hun hart ophalen. En er is nog zoveel te ontdekken.

Onontdekte bevolkingsgroepen

Palawan is qua grootte het vijfde eiland van de Filipijnen. Toch telt het eiland minder dan een halve procent van de bevolking.

Er zijn delen van het eiland waar nog nooit iemand is geweest. Zo kon het bijvoorbeeld dat de inheemse stam Tau't Batu pas in 1978 door antropologen werd ontdekt. De stam leeft tot op de dag van vandaag afgezonderd in het zuidwesten van het eiland in grotten.

Eiland uit reisgidsen

Palawan is het eiland uit de brochures en reisgidsen. Je denkt dat alle foto's zijn bewerkt. Maar dat hoeft hier helemaal niet. Witte stranden, palmbomen, lagunes, koraalriffen, ze zijn allemaal echt.

Het langgerekte eiland is een ecologisch bijzonder natuurgebied. Een verbod op het kappen van bomen in 1992 heeft ertoe geleid dat het oorspronkelijke regenwoud bewaard is gebleven.

In het oerwoud leven ook nog altijd mensen. Door de geïsoleerde ligging is de natuur van Palawan ook van buitenaf, bijvoorbeeld door toerisme, weinig aangetast.

St. Paul Subterranean National Park

Het St. Paul Subterranean National Park is een aanrader. Het natuurgebied ligt langs de noordkust van het eiland. Het weelderige park telt acht van de dertien bostypes die in Azië voorkomen.

Door haar geïsoleerde ligging leven er op Palawan diersoorten die alleen op dit eiland voorkomen, zoals het Filipijns stekelvarken en een aantal soorten knaagdieren. Het zijn zogenaamde endemische dieren.

Ondergrondse rivier bij Sabang

De ondergrondse rivier bij Sabang mag ook zeker niet ontbreken op je to-do-lijstje. Deze ruim acht kilometer lange riviergang komt rechtstreeks uit in de Zuid-Chinese Zee.

De ondergrondse rivier is misschien wel de grootste attractie van Palawan. Dat zegt echter vooralsnog niet zoveel. Toerisme staat op Palawan nog altijd in de kinderschoenen.

De rivier voert langs vreemd gevormde rotsformaties, door rotskamers die lijken op kathedralen. Op de gids na hoor je alleen waterdruppeltjes en het gefladder van de 40.000 vleermuizen.

Puerto Princesa

Wanneer je noordwaarts over Palawan trekt, kom je bij de ruige en imposante kliffen van El Nido. Je kunt er uitstekend duiken of neerploffen op de stranden van de Barcuit Archipelago.

De hoofdstad van het eiland is Puerto Princesa. Eigenlijk is er niet zo veel te beleven, maar het is een leuke startlocatie.

De stad telt zo'n 210.000 zielen en heeft een mooie haven. Er zijn heerlijke restaurantjes en er heerst een relaxte eilandsfeer.

Zuidelijke deel

Op Palawan liggen nauwelijks verharde wegen. Motoren met een zijspan en felgekleurde minibussen, die jeepneys heten, brengen je naar je volgende bestemming.

Palawan is al niet erg druk bezocht, maar nog minder mensen bezoeken het zuidelijke deel van het eiland. Het is een moeilijk te bereiken gebied en heeft minder te bieden dan het noorden.

Voor echte avonturiers zijn er echter mogelijkheden zat. Misschien ontdek je zelfs wel een nieuwe stam. Op Palawan weet je het nooit.

Wat is er te doen op Palawan?

 • Het eten van het KaLui Restaurant in Puerto Princesa is om van te watertanden. In misschien wel het beste restaurant van de Filipijnen geniet je iedere dag van verse vis.
 • Verken de 138 hectare grote Tabon grotten, in Quezon. Hier liggen de overblijfselen van de Tabon-man, die meer dan 22.000 jaar geleden over de heuvels van het eiland liep.
 • Ga op zoek naar dieren die alleen op dit eiland voorkomen, zoals het Filipijnse stekelvarken.
 • Trek de jungle van Palawan in en ga op zoek naar verborgen watervallen en idyllische open plekken in het dichte oerwoud.
 • Voor wie geld over heeft: slaap een nachtje in Pamalican - een exclusief resort op een privé-eiland, omringd door koraal. Een paradijs voor duikers.
Like deze pagina

Reizen Palawan

Meer Palawan

Reviews Palawan

Waarom reizen soms ronduit verschrikkelijk is en waarom dat niet erg is (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Anneroos Dijkstra op 17 juni 2017

Na een studieproject in Noord-Luzon in de Filipijnen (een regio die ik iedereen kan aanraden om te bezoeken), ging ik met een studiegenoot nog leuk twee weken backpacken op de paradijselijke eilanden van Palawan. Althans, dat was het idee, ware het niet dat het heel anders uitpakte. Onze gastvrouw raadde ons op de dag van aankomst aan dat we het beste een scooter konden huren om het eiland (we zaten op Coron) te bekijken. Helaas is het verkeer niet zo veilig als in menig ander land, en toen ik achterop zat bij mijn studiegenoot ging het na minder dan 20 minuten al mis. Toegegeven, we reden iets te hard, maar wat we niet hadden zien aankomen was dat de weg na een bocht plotseling overging van asfalt op grind. De scooter verloor grip en gleed over de grond, waarbij deze bovenop me terecht kwam. Nu was de schade vast meegevallen als ik in een tweedelig motorpak had gezeten, maar met mijn short en flipflops eindigde dit avontuur al snel in een bloederige bende. Gelukkig was er al snel een man die met zijn tricie (tricycles zijn zo´n beetje hét publieke vervoermiddel in de Filipijnen naast de Jeepneys en vans) die ons meenam naar het publieke ziekenhuis. Na een kwartier met bloedend been de wachtkamer te hebben gewacht, werd mijn studiegenoot werd eerst geholpen (niet dat zijn verwondingen ernstiger waren, maar ik vermoedde dat de mannelijke verpleegkundige een oogje op hem had).

Ondanks dat de negatieve lading vertel ik dit verhaal vaak door. Niet vanwege de sensatie (oké, misschien een beetje), maar meer omdat ik er ook echt veel van heb geleerd. Op Instagram en andere social media zie je vaak alleen de perfecte verhalen, maar de beste reizen zijn naar mijn idee die waarbij je geconfronteerd wordt met jezelf. Platliggen onder pijnstillers (die verboden zijn in de EU) en uitkijkend over een panorama waarvan je weet dat je het niet kunt gaan ontdekken, op meer dan 10.000 km van je huis, kom je tot inzichten die je doen beseffen wat er écht toe doet voor jou.

7,3
7 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
10 Locals
8 Natuur
4 Interessant
7 Stranden

Pluspunten Palawan

 • Hele vriendelijke locals die veel geduld hebben met de vele toeristen
 • Het is werkelijk een paradijselijk eiland en redelijk schoon

Minpunten Palawan

 • relatief duur
 • publieke ziekenhuis ondermaats
 • erg toeristisch
Ultieme tip: Wat betreft het eten is er voor iedereen wel wat wils. Ga langs bij Venice, heel betaalbaar en echt heerlijk eten, het wordt gerund door een Zwitserse chefkok.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Rondreis Filipijnen (Coron, Palawan) (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Marcel Gielen op 06 juni 2017

Mijn vriendin en ik zijn in januari 2017, 3 weken naar de Filipijnen geweest. Voor mij was het de eerste keer in dit mooie land. Wij zijn begonnen in Davao en zijn vervolgens doorgegaan naar: Bohol, Coron (Palawan), Boracay en weer terug naar Davao.

Alle plekken waren op hun eigen manier magisch mooi. De mensen zijn vriendelijk en houden van lekker eten. Vooral (garlic) rice met vis of varkensvlees, maar er zijn genoeg andere Filipijnse gerecht voor ieder zijn wens.

Wat het mooiste plek van de hele reis was en zelfs onvergetelijk mooi is: Coron (Palawan). Wij hebben onze ogen uitgekeken, machtig mooie rotspartijen, tot de verbeelding spreken stranden en niet te vergeten het onvergetelijk mooie heldere blauwe water met de koraalriffen.

Wij hebben via ons resort, Discovery Island Resort and Dive Center Coron, meerdere island hopping excursies gedaan met de boot. Elke keer wisten ze ons weer naar een mooier stukje, eilandje, standje of lagoon te brengen. Tijdens ze excursie zorgen ze goed voor je en bereiden ze op een BBQ een verse vis voor je.

Een dikke aanrader is om een excursie te doen met snorkelen en helemaal een aanrader is om daar te duiken. De koraalriffen zitten vol met leven en alle soorten vissen die je maar kunt bedenken, kan je van dichtbij bekijken. Er zijn genoeg duikscholen en resorts die zulke excursies aanbieden. Ook voor de onervaren duiker is het mogelijk om een discovery dive (proefduik) te doen. Wil je meer en heb je de tijd dan is het zelfs mogelijk om je duikbrevet daar te halen.

Coron City is een leuk en levendig plaatje waar genoeg leuke plekken zijn om wat te eten en te drinken. Ook aan de motorrijders is gedacht. Er zijn genoeg zaakjes waar motoren gehuurd kunnen worden. Een leuke manier om het eiland te verkennen.

Coron is het mooiste stukje Filipijnen wat wij hebben gezien en ondanks dat, nog niet overspoeld door toeristen. Kortom een aanrader! :)

9,0
10 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Locals
10 Natuur
8 Interessant
10 Stranden

Pluspunten Palawan

 • betaalbaar
 • uitdagend
 • mooie natuur
 • niet overspoeld door toeristen

Minpunten Palawan

 • Wees op tijd om naar het vliegveld te gaan. De "van" chauffeur (verzamel taxi) heeft namelijk minder haast.
Ultieme tip: Hou je van Island hopping, excursies, duiken of snorkelen. Neem een resort waar ze het aanbieden. Scheelt weer wat geregel.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooiste eiland ter wereld! (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Patrick van Wees op 02 oktober 2016

Palawan is "by far" het mooiste eiland dat ik ooit geweest ben. Vooral de plekken El Nido en Port Barton zijn twee droomplekken. Op El Nido en Port Barton kan je voor ongeveer 30 euro een dag tour doen met lunch naar de vele omliggende Paradijselijke eilanden.

Pluspunten Palawan

 • rust
 • veel

Minpunten Palawan

 • arm
 • eten
Ultieme tip: La republika sunset restaurant om de zonsondergang te aanschouwen vanaf een berg met een eerlijk biertje en latijns amerikaanse ceviche!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Filipijnen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Singapore kenner
Sponsors