Manny Pacquiao: beroemde Filipijnse bokser

Manny Pacquiao: beroemde Filipijnse bokser

door Getaway Travel

Van straatjongen tot multimiljonair. De beste bokser ter wereld en politicus in het Filipijnse congres. Het bijzondere verhaal van Manny Pacquiao, de 'Nationale Vuist' van het Filipijnse volk, leest als een jongensboek.

Manny Pacquiao is voor velen een onbekende naam. Toch staat de bokser afkomstig uit de Filipijnen al jaren in de lijst met bestverdienende sporters ter wereld. Tussen Tiger Woods, David Beckham en Lionel Messi.

ZELF NAAR Filipijnen?

Bekijk alle 10 reizen naar Filipijnen

Pound for Pound winnaar

Boksliefhebbers over de hele wereld krijgen een glinstering in hun ogen als ze over Pacquiao praten. Hij heeft negen wereldtitels, in zeven verschillende gewichtsklassen.

Dat is een unieke prestatie. Geen enkele bokser heeft dat ooit gedaan. Mohammed Ali niet, George Foreman niet, Lennox Lewis niet en Floyd Mayweather Jr. niet.

Manny is beter. Ring Magazine, een toonaangevend bokstijdschrift, noemt Manny Pacquiao de beste 'pound-for-pound' bokser die er is. Oftewel: als iedere bokser evenveel woog, zou Pacquiao de beste zijn.

Pac-man

De strenggelovige Manny trekt voor het eerst bokshandschoenen aan als hij veertien jaar is. Op zijn zestiende vecht hij zijn eerste profwedstrijd. Hij is dan nog geen 1 meter 60 lang en weegt niet eens vijftig kilo. Hij wint. En hij blijft winnen.

Wat volgt is een zegetocht die zijn weerga niet kent. Manny Pacquiao wordt kampioen in zeven verschillende gewichtsklassen. Als hij kampioen is, traint hij net zolang tot hij in de volgende gewichtsklasse uit mag komen. Ook in die zwaardere klasse wordt hij kampioen.

Het is zijn voetenwerk, zeggen deskundigen. Anderen zeggen dat het zijn snelheid is. Het levert hem klinkende bijnamen op: Pac-man, The Mexecutioner (vanwege de vele Mexicaanse tegenstanders die hij naar het canvas slaat) en 'The Fighting Pride of the Philippines.'

Nationale sport

Want trots zijn ze op de Filippijnen op hun sportheld. Boksen is volkssport nummer één in de Filipijnen. De roem van Pacquiao in zijn vaderland is ongekend. Als Manny spreekt, luistert het volk. Als hij vecht, zijn de straten stil en verlaten. Vanuit de huizen schijnt het schijnsel van de tv naar buiten. Als Manny wint, barst een volksfeest los.

Die populariteit wilde Pacquiao gebruiken om meer invloed te krijgen in zijn land. In 2007 stelt Manny zich beschikbaar als gouverneur van de provincie Zuid-Cabato. Maar het volk stemt niet op hem. Ze zijn namelijk bang dat Pacquiao zal stoppen met boksen als hij politicus wordt.

In 2009 gelooft iedereen hem als hij belooft om te blijven boksen als hij de politiek ingaat. Prompt wordt hij gekozen als congreslid. Met zijn verkiezing komt er een einde aan het bewind van een belangrijke Filippijnse familie, die al meer dan dertig jaar in het congres zit.

Politieke carrièreswitch

Tegenwoordig vecht Pacquiao ongeveer twee partijen per jaar. Miljoenen boksliefhebbers over de hele wereld wachtten vorig jaar op het gevecht tussen Manny Pacquiao en Floyd 'Pretty Boy' Mayweather Jr. Beide boksers kregen veertig miljoen dollar om de ring in te stappen.

Lange tijd bleef een gevecht uit, doordat de boksers het oneens waren over formaliteiten. Maar in het voorjaar van 2015 vond het gevecht dan eindelijk plaats.

De straten van Manilla waren tijdens deze wedstrijd verlaten. De grote Filippijnse families zaten aan hun kleine tv's gekluisterd, om te zien hoe hun boksende politicus de eer van hun land verdedigde. Helaas verloor Manny, maar volgens zijn tegenstander Mayweather was het geen gemakkelijke overwinning. "Ik neem mijn petje af voor Manny Pacquiao, hij is een geweldige vechter", aldus Mayweather.

Reizen Filipijnen

Specialisten Filipijnen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Israël kenner
Sponsors