Ifugao
9,8
10,0 Algemene ervaring
10,0 Beziens­waardigheden
9,0 Locals
10,0 Natuur
10,0 Interessant
- Stranden

Ifugao

door Lana Leach

Terrassystemen waarop rijst wordt verbouwd, vind je in heel Azië. Maar zo ingenieus als in de Ifugao provincie op het Filipijnse eiland Luzon, zie je ze nergens. De terrassen lopen bijna loodrecht omhoog.

Op de Filipijnen vind je één van de grootste met de hand aangelegde ingenieurswonderen ter wereld, de Banaue rijstterrassen. De klus is meer dan 2.000 jaar geleden geklaard en heeft nog altijd zijn oude vorm. Niet alleen een wonder, ook één van de mooiste plekken van het land. Bezoek de terrassen en begrijp waarom de Filipino's hen liefkozend het achtste wereldwonder noemen.

ZELF NAAR Ifugao?

Bekijk alle 1 reizen naar Ifugao

Cordillera Mountains

In het noorden van het eiland Luzon, op de ruggen van de Cordillera Mountains, liggen de meesterwerken. De terrassen liggen verspreid over een oppervlakte van 6.400 vierkante kilometer, op een hoogte van 1.700 meter.

Als je de terrassen aan elkaar zou plakken, krijgen ze een lengte van 20.000 kilometer. Dat is meer dan drie keer zo lang als de Chinese Muur.

Eerbied voor rijst

De terrassen zijn aangelegd door de Ifugao bergbevolking. Vroeger stonden ze bekend als koppensnellers, ze hakten de hoofden van hun vijanden af. Hun naam is afgeleid van de term I-Pugo, Mensen van de Aarde.

Dat uitgerekend zij de terrassen aanlegde hoeft niet te verbazen. De Ifugao cultuur draait om de rijst. Ze hebben enorm veel respect voor het gewas. De rijst wordt ingezegend en met eerbied behandeld.

Het oogstseizoen is het hoogtepunt van allerlei festiviteiten in het gebied. Rijstbier en rijstkoekjes zijn onlosmakelijk met dit feest verbonden.

Provincie op Luzon

Generaties lang hebben de Ifugao hun samenleving opgebouwd rond de rijst. Zo is rijst een ruilmiddel en bepaalt de hoeveelheid de sociale status van de eigenaar. Met je succesvolle rijstoogst, je management van je landerijen en je zakelijke boereninstinct kun als Ifugao status verwerven.

Naast de naam van de bevolking staat Ifugao ook voor de provincie op het eiland Luzon. Het gebied telt bijna 200.000 inwoners. De natuur is een lust voor het oog: ruige bergen, rivieren, valleien en bossen vloeien in elkaar over.

Irrigatiesysteem

Voor de landbouw in het ongenadige landschap hebben de Ifugao een op het oog zeer simpele irrigatietechniek ontwikkelt. Toch wordt de techniek over de hele wereld nog altijd geprezen.

Het water komt van grote afstanden, door aanvoerkanalen. Het water komt terecht in opslagbronnen vanuit waar de irrigatie van de velden plaatsvindt. Stenen bakenen de terrassen waarop de rijstplanten groeien af. Het terrein is zorgvuldig gekozen, zodat het water over de terrassen kan gemakkelijk kan afdalen.

Wandelen rond de terrassen

De Ifugao hebben het meest uitzonderlijke rijstterrassensysteem ter wereld ontwikkelt. De terrassen volgen namelijk de contouren van het natuurlijke landschap. Omdat de terrassen bovenop elkaar worden gebouwd, is het de Ifugao gelukt de terrassen zelfs tegen de steilste hellingen aan te bouwen.

In de omgeving van de terrassen kun je spectaculaire wandeltochten maken. Start je hike op grote hoogte bij Banaue en treedt in de voetsporen van de Ifugao.

Informatie van studenten

Dwaal door de adembenemende valleien, omringd door bergen. Het beste beeld van deze rijstterrassen krijg je wanneer je de safari voortzet naar Batad.

Wil je echt alles over de terrassen en de Ifugao weten? Bij de rijstvelden staan altijd studenten die graag een zakcentje bij willen verdienen als gids. Je zult zelf ontdekken waarom de terrassen 'De Trappen naar de Hemel' worden genoemd.

Wat is er te doen in Ifugao?

 • Bezoek de rijstterrassen van Ifuago, het achtste wereldwonder.
 • Kampeer bij Mount Anapawon. Je hebt een goed uitzicht over traditionele dorpjes en de rijstvelden van Hingyon.
 • Maak een drie uur durende wandeltocht naar de Buyukan watervallen
 • Leer meer over de omgeving in het Nationale Museum in Kiangan.
 • Sta even stil bij de verschrikkingen van de oorlog in de Pacific bij het Philippine War Memorial in Kiangan.

Reizen Ifugao

Reviews Ifugao

Hiken door de vele rijstvelden en kennismaken met de Ifugao! (bezocht in mei 2018)

Review geschreven door Kim Paffen op 05 januari 2019

De Filipijnen is meer dan paradijselijke stranden! In het noorden van Luzon vind je prachtige - met de hand gebouwde - rijstterrassen waarvan sommigen, zoals Batad, terecht op de UNESCO World Heritage Site staan. Hiken door deze rijstvelden is een must-do. Ook maak je kennis met de Ifugao; een van de 70 inheemse bevolkingsgroepen in de Filipijnen. De Ifugao zijn berucht vanwege hun verleden als koppensnellers, maar het zijn ook de mensen die deze prachtige rijstterrassen op de steile hellingen van het Cordillera gebergte gebouwd hebben. In de buurt van de Banaue rijstterrassen (bij het belangrijkste uitzichtpunt) kun je kennis maken met een aantal mensen van de Ifugao stam. Ze zijn erg vriendelijk en dragen traditioneel geweven kleding en hoofdbedekking met veren. De mooiste rijstterrassen van Ifugao zijn Batad, Maligcong, Bangaan en Banaue. Batad vond ik een highlight van het noorden. Deze rijstterrassen in de vorm van een amfitheater zijn meer dan 2000 jaar oud en alleen te voet bereikbaar en bekend vanwege de natuurlijke 'stairway to heaven'. Ook een aanrader is een stevige hike naar Buscalan village (Kalinga). Dit dorpje is bekend vanwege de 101-jarige Whang-Od; een tattoo artist die tatoeëert met doorn, as, water en een bamboe-hamertje. Vanaf haar 15e tatoeëerde ze strijders van de Butbut stam die hun tattoo's verdiende door het beschermen van hun dorp of het doden van vijanden. Ook Buscalan is alleen te voet bereikbaar en je moet over een goede conditie beschikken om dit dorp - hoog in de bergen - te bezoeken. Goede stevige schoenen zijn noodzakelijk voor de hikes door de rijstvelden. Voldoende water en energierepen zijn ook handig voor onderweg.

9,8
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
9 Locals
10 Natuur
10 Interessant
nvt Stranden

Pluspunten Ifugao

 • Veel natuur
 • de mooiste rijstterrassen
 • hiken door de rijstterrassen
 • cultuur
 • aardige locals
 • betaalbaar
Ultieme tip: Hike naar Kalinga, bezoek Batad en verblijf daar minimaal 2 nachten in Transient. Overnacht ook een nacht in Maligcong voor de mist over de rijstterrassen net voor zonsopkomst.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Filipijnen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors