Ifugao

Ifugao

door Lana Leach

Terrassystemen waarop rijst wordt verbouwd, vind je in heel Azië. Maar zo ingenieus als in de Ifugao provincie op het Filipijnse eiland Luzon, zie je ze nergens. De terrassen lopen bijna loodrecht omhoog.

Op de Filipijnen vind je één van de grootste met de hand aangelegde ingenieurswonderen ter wereld, de Banaue rijstterrassen. De klus is meer dan 2.000 jaar geleden geklaard en heeft nog altijd zijn oude vorm. Niet alleen een wonder, ook één van de mooiste plekken van het land. Bezoek de terrassen en begrijp waarom de Filipino's hen liefkozend het achtste wereldwonder noemen.

Cordillera Mountains

In het noorden van het eiland Luzon, op de ruggen van de Cordillera Mountains, liggen de meesterwerken. De terrassen liggen verspreid over een oppervlakte van 6.400 vierkante kilometer, op een hoogte van 1.700 meter.

Als je de terrassen aan elkaar zou plakken, krijgen ze een lengte van 20.000 kilometer. Dat is meer dan drie keer zo lang als de Chinese Muur.

Eerbied voor rijst

De terrassen zijn aangelegd door de Ifugao bergbevolking. Vroeger stonden ze bekend als koppensnellers, ze hakten de hoofden van hun vijanden af. Hun naam is afgeleid van de term I-Pugo, Mensen van de Aarde.

Dat uitgerekend zij de terrassen aanlegde hoeft niet te verbazen. De Ifugao cultuur draait om de rijst. Ze hebben enorm veel respect voor het gewas. De rijst wordt ingezegend en met eerbied behandeld.

Het oogstseizoen is het hoogtepunt van allerlei festiviteiten in het gebied. Rijstbier en rijstkoekjes zijn onlosmakelijk met dit feest verbonden.

Provincie op Luzon

Generaties lang hebben de Ifugao hun samenleving opgebouwd rond de rijst. Zo is rijst een ruilmiddel en bepaalt de hoeveelheid de sociale status van de eigenaar. Met je succesvolle rijstoogst, je management van je landerijen en je zakelijke boereninstinct kun als Ifugao status verwerven.

Naast de naam van de bevolking staat Ifugao ook voor de provincie op het eiland Luzon. Het gebied telt bijna 200.000 inwoners. De natuur is een lust voor het oog: ruige bergen, rivieren, valleien en bossen vloeien in elkaar over.

Irrigatiesysteem

Voor de landbouw in het ongenadige landschap hebben de Ifugao een op het oog zeer simpele irrigatietechniek ontwikkelt. Toch wordt de techniek over de hele wereld nog altijd geprezen.

Het water komt van grote afstanden, door aanvoerkanalen. Het water komt terecht in opslagbronnen vanuit waar de irrigatie van de velden plaatsvindt. Stenen bakenen de terrassen waarop de rijstplanten groeien af. Het terrein is zorgvuldig gekozen, zodat het water over de terrassen kan gemakkelijk kan afdalen.

Wandelen rond de terrassen

De Ifugao hebben het meest uitzonderlijke rijstterrassensysteem ter wereld ontwikkelt. De terrassen volgen namelijk de contouren van het natuurlijke landschap. Omdat de terrassen bovenop elkaar worden gebouwd, is het de Ifugao gelukt de terrassen zelfs tegen de steilste hellingen aan te bouwen.

In de omgeving van de terrassen kun je spectaculaire wandeltochten maken. Start je hike op grote hoogte bij Banaue en treedt in de voetsporen van de Ifugao.

Informatie van studenten

Dwaal door de adembenemende valleien, omringd door bergen. Het beste beeld van deze rijstterrassen krijg je wanneer je de safari voortzet naar Batad.

Wil je echt alles over de terrassen en de Ifugao weten? Bij de rijstvelden staan altijd studenten die graag een zakcentje bij willen verdienen als gids. Je zult zelf ontdekken waarom de terrassen 'De Trappen naar de Hemel' worden genoemd.

Wat is er te doen in Ifugao?

  • Bezoek de rijstterrassen van Ifuago, het achtste wereldwonder.
  • Kampeer bij Mount Anapawon. Je hebt een goed uitzicht over traditionele dorpjes en de rijstvelden van Hingyon.
  • Maak een drie uur durende wandeltocht naar de Buyukan watervallen
  • Leer meer over de omgeving in het Nationale Museum in Kiangan.
  • Sta even stil bij de verschrikkingen van de oorlog in de Pacific bij het Philippine War Memorial in Kiangan.
Like deze pagina

Reizen Ifugao

Specialisten Filipijnen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors