Donsol

Donsol

door Lana Leach

Donsol is de plek waar je met walvishaaien duikt. Of met manta roggen. Verder kijk je in het dorpje uit op de kegelvormige Mayon-vulkaan, die nog elke tien jaar uitbarst.

Het slaperige vissersdorpje Donsol in de Filipijnen is de thuishaven van de walvishaai. Ieder jaar tussen december en mei kun je snorkelen met de grootste vis van de wereld. En als je toch in de buurt bent, mag je ook de meest perfecte vulkaan van de wereld niet missen.

ZELF NAAR Filipijnen?

Bekijk alle 10 reizen naar Filipijnen

Walvishaaien

Donsol is een van de schaarse plekken op de wereld waar je met walvishaaien kunt zwemmen. De dieren leven meestal niet in groepen maar bij Donsol komen ze vanwege de hoge voedselconcentratie samen. Ze leven van plankton en kril.

Donsol ligt in de Filipijnse provincie Sorsogon. Het heeft nog geen 45.000 inwoners. Het hele dorpje staat in het teken van de walvishaai. Huizen, hekken, bussen en tuktuks zijn beschilderd.

Je kunt de plek het beste tussen februari en mei bezoeken. Dan is de zee het kalmst. Je ziet dan minimaal tien walvishaaien per duik.

Wereld Natuur Fonds

De bevolking van Donsol leefde vroeger voornamelijk van de handel in deze bedreigde diersoort. Filipijnse vissers verkochten de vissen voor goud geld aan Aziatische handelaren. Haaienvinnensoep was en is nog steeds een delicatesse. In veel Aziatische landen wordt het eten van haaievinnensoep als statussymbool gezien.

Het Wereld Natuurfonds probeert de walvishaaien te beschermen. De organisatie probeert de bevolking van Donsol bewust te maken van de bedreiging en haar te leren hoe zij op een duurzame manier winst kon halen uit de komst van de walvissen.

Regels voor duikers

Er zijn regels opgesteld voor duikers. Voor je gaat zwemmen krijg je een filmpje met instructies te zien. Er mogen maar een bepaald aantal boten rond de dieren varen. Zelf mag je niet dichter dan drie meter bij de vissen komen. Helaas houdt niet iedereen zich aan deze regels.

De walvishaaien zijn meestal tussen de vier en twaalf meter lang en kunnen wel 15.000 kilo wegen. Ze hebben brede platte hoofden. De grijze huid is versierd met witte en gelige stippen en horizontale en verticale strepen.

Mantaroggen

Ze zwemmen erg langzaam, nog geen vijf kilometer per uur. Je kunt dus zij aan zij met ze mee zwemmen. Hun hele lichaam beweegt op en neer. Langzaam. Het gemak van de walvishaai contrasteert met jouw flipperbewegingen in recordtempo.

Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, zijn het zeer vriendelijke en sociale dieren.

Naast walvishaaien zijn mantaroggen een populaire attractie. Op een uur varen ligt Manta Bowl. Een wasstraat voor de gigantische roggen die naar Manta Bowl komen om zichzelf schoon te maken. Af en toe kun je er ook hamerhaaien en voshaaien tegenkomen.

De berg Mayon

Vanaf Donsol heb je uitzicht over de berg Mayon. Dit is qua uiterlijk de meest perfecte vulkaan ter wereld. Er hangt altijd een pluimpje rook boven de vulkaan.

De Mayon komt om de tien jaar tot uitbarsting, 47 keer in 400 jaar om precies te zijn. Door deze vele uitbarstingen en bijna voortdurende lavastromen heeft de 2.460 meter hoge berg zijn volmaakte kegelvorm gekregen.

De mooiste plek om de vulkaan te bekijken is bij het verwoeste dorpje Cagsawa. Alleen de klokkentoren van een kerk staat nog overeind. De gigantische uitbarsting in het jaar 1814 heeft de rest van het dorp bedolven onder de lava en as.

Wat is er te doen op Donsol?

  • Zwem met walvishaaien
  • Trek naar het verwoeste dorpje Cagsawa en zie de schade die de vulkaan Mayon ooit aanrichtte.
  • Ga mee op een vuurvliegjestour.
  • Laat je meevoeren op de stroom tijdens een middag rivierkayakken.
  • Ploeter op een mountainbike door het bergachtige landschap. Gegarandeerde uitzichten, verborgen plekjes en spierpijn!

Reizen Filipijnen

Specialisten Filipijnen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bhutan kenner
Sponsors