Calamian Eilanden

Calamian Eilanden

door Lana Leach

Ten noordoosten van het eiland Palawan liggen de Calamianeilanden. Een perfecte plek om te duiken: kleurrijk koraal en fantastische scheepswrakken die je werkelijk in kunt zwemmen. De honderden eilanden van de archipel lijken te zijn gemaakt voor duikers, eilandhoppers, snorkelaars, wandelaars en zonaanbidders. Huur een bootje en dobber lekker rond op het blauwe water.

Busuanga

Busuanga, Coron en Culion zijn de grootste eilanden en de belangrijkste reizigersbestemmingen. Busuanga heeft 16.000 inwoners en is het hoofdeiland van de groep. Het is na Palawan het grootste eiland van de gelijknamige provincie.

ZELF NAAR Filipijnen?

Bekijk alle 10 reizen naar Filipijnen

Eigenlijk zijn de Calamianeilanden Palawan in het klein. Regenwoud, witte stranden, koraalriffen, dramatische kliffen en privé-eilanden. De eilanden zijn wel makkelijker te bereiken dan het vrij ontoegankelijke Palawan.

Japans oorlogschip

De grootste attractie van de Calamianeilanden is duiken. Voor de kust in Coron Baai liggen twaalf scheepswrakken van de Japanse vloot uit de Tweede Wereldoorlog.

De meeste oorlogschepen zijn op 24 september 1944 gezonken. Ze werden tijdens de Tweede Wereldoorlog aangevallen door Amerikaanse vliegtuigen. De wrakken horen nu bij de tien mooiste duiken van de wereld.

De 170 meter lange Japanse tanker Okiwawa Maru is begroeid met koraalriffen. Het wrak trekt bijzonder onderwaterleven aan.

Het is een goede plek voor een beginnersduik. De maximale diepte is 24 meter. Je kunt op veel plekken het schip betreden. Gevorderde duikers kunnen via de motor helemaal naar de machinekamer zwemmen.

Coron Town

Coron Town is de hoofdstad van de Calamianeilanden. Het is de enige plek op het eiland die echt een beetje bruist, wat zoveel betekent als na het eten karaoke zingen of dvd kijken met de locals.

Huur er in ieder geval een pompboot. Het is een van de populairste vervoersmiddelen van de Filipijnen, een soort kano met motor. Aan de zijkant zijn drijvers bevestigd. Je past met zijn achten in een boot. Het is het ideale vervoersmiddel voor snorkeltrips.

Makinit Hotsprings

Met je boot kun je ook naar de Makinit Hotsprings voor een paar uurtjes ultiem relaxen. Het zoute water heeft een temperatuur van veertig graden en zou therapeutische krachten bezitten. Het is verstandig om de springs pas 's avonds te bezoeken, anders koel je niet meer af.

De populairste attractie van Coron is het kristalheldere Twin Lagoon. De twee lagunes worden omringd door grijze, spitse kalksteenformaties. Vanaf het eerste helblauwe meer, duik je onder de klif door naar het tweede meer. Vooral in het regenseizoen kan dat best pittig zijn.

De beloning is groots. Vooral als er niet teveel toeristen zijn heerst hier een serene rust. Het heldere zoute water zit vol vissen.

Kayangan en Lake Barracuda

Je mag absoluut niet weg zonder Lake Kayangan en Lake Barracuda op het eiland Coron te bezoeken. Vanaf Coron Town is het twintig minuten varen en vijftien minuten klimmen.

Kayangan is een kristalhelder meer, met drie armen die hun weg vinden in een rotsachtige eiland. Barracuda bestaat uit zoet, zout en brak water. Neem je wandelschoenen mee, want de klim kan nog tegenvallen.

Calauit

Wil je helemaal iets anders? Op 45 minuten varen van Coron ligt het eiland Calauit. Naast de bijna 600 inwoners leven op het eiland onder meer Afrikaanse giraffen, zebra's, impala's en elandantilopen.

Oud-president Ferdinand Marcos benoemde Calauit in 1976 tot safaripark. De 200 families die er woonden werden verbannen. Een groot deel is inmiddels gelukkig weer teruggekeerd.

Wat is er te doen op de Calamian Eilanden?

  • Ga op safari op het Calauit eiland
  • Duik naar een van de gezonken Japanse onderzeeërs uit de Tweede Wereldoorlog.
  • Zwem een stukje mee met een zeeschildpad bij Dimyaki Island. Sommige schildpadden zijn gewend aan mensen en laten zich graag wat zeegras voeren.
  • Zwem in het helderblauwe water van Kayangan Lake op Coron Island, ook wel bekend als de Blue Lagoon.
  • Huur een banca en zoek je eigen prive strandje op een van de vele eilanden.

Reizen Filipijnen

Meer Calamian Eilanden

Specialisten Filipijnen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

India kenner
Sponsors