Pangas Falls, eindelijk een échte hidden gem

Pangas Falls, eindelijk een échte hidden gem

door Marleen de Keyzer

Terwijl je door de rijstvelden van Bilar rijdt, kijk je uit op een eindeloos lijkende groene vlakte. Boerderijen schieten voorbij en kinderen zwaaien enthousiast naar je. Maar plots wordt het zandpad hobbeliger en vereenzaamt de omgeving. Zie je daar nou een houten hangbrug? Ja, er kabbelt een blauwgroene rivier voort verstopt tussen een wildernis van palmen. En opeens zijn ze er, de watervallen. Alsof iemand ze daar heeft neergezet en het aan niemand heeft verteld.

Bohol is zo'n Filipijns eiland waar je af en toe linksaf moet slaan. Want volg je het bekende pad rechtdoor, dan sta je in no time tussen rijen van toeristen die uit tourbussen komen rollen. Wij kozen voor links en belandden in een stukje Filipijnen van voordat die bussen überhaupt bestonden. Wij stuitten op de onontdekte, goed verborgen Pangas Falls.

ZELF NAAR Bohol?

Bekijk alle 9 reizen naar Bohol

Goed verstopte watervallen

Hoe wij er dan achterkwamen? Gelukkig heeft iemand wél voorzichtig zijn mond voorbij gepraat over de watervallen. Want makkelijk te vinden zijn ze niet en het enige wegwijsbord rijd je eerder voorbij dan dat je hem ziet.

Als je vroeg in de ochtend op je roestige, Filipijnse brommer over de hoofdweg naar Loboc tuft, zit er dus maar één ding op: de weg vragen. Doordat de Filipijnen lange tijd een Amerikaanse kolonie was, spreken de locals goed Engels. En laat de Filipino's nou ook nog eens meer dan vriendelijk en behulpzaam zijn.

Echt opletten moet je pas als iemand je vertelt dat je Bilar nadert. Tuur de linkerkant van de weg af. Want bij een van die zanderige weggetjes die je dwars door de rijstvelden leiden, staat toch echt een bord met Pangas Falls.

Filipijns plattelandsleven

Denk nou niet dat je er in twee minuten bent, je moet eerst nog het halve plattenland van Bohol door. Maar stiekem is dat een van de leukste ervaringen tijdens je rondreis door de Filipijnen.

Terwijl je verder tuft op je brommer, droogt de steeds feller wordende zon de met modder besmeerde paden op. Was je net nog op een drukke Filipijnse hoofdweg met toeterende veewagens, nu sta je in totale stilte in de middle of nowhere. Letterlijk. Waterige rijstvelden dansen om je heen, enkel vergezeld door een eenzaam hutje in de verte.

Tien minuten later ademt de omgeving van Bilar meer leven. Huizen vermeervoudigen, gekleurde shirtjes hangen op de waslijn en geroezemoes vervangt de stilte. Een paar enthousiast zwaaiende kinderen rennen je achterna, anderen verstoppen zich verlegen achter hun moeder. En boeren knikken verbaasd naar je. Verbaasd ja, want hier ze zijn niet gewend aan toeristen.

Hallo Pangas Falls

Als je het boerendorpje achter je laat, lijkt de omgeving nog meer verlaten dan voorheen. Palmen vervangen de rijstvelden, keien vermoeilijken het zanderige pad en een stromende rivier vangt je oog. Het plattenland is veranderd in een jungle.

Je zet je brommer uit om een foto te maken van dit dromerige landschap. Hoor je nou water kletteren? Nog geen vijf minuten later zwaait een Filipijnse vrouw vriendelijk naar je. Boven haar hangt een bord met de tekst 'Pangas Falls'.

De eindeloos lijkende trap brengt je naar de rivier. Het groenblauwe water en rieten hutje dat op houten palen op het water balanceert, maken je meteen enthousiast. Maar als je bij de laatste treden de hoek om loopt…

Verstopt achter het houten hutje klettert van alle kanten water van de kliffen naar beneden dat zich verzamelt in een onwerkelijk turquoise lagune. Hoge palmen sieren de rotswanden en laten precies genoeg ruimte over voor de zon om er tussendoor te spieken. Houten bamboebruggen brengen je naar het water, waar enkel een Filipijns jongetje aan het spelen is.

Pak je broodje maar uit je tas en plof neer op het bamboe. Of neem een duik in het tropische water. En bovendien: geniet. You're in paradise, honey!

Hier wíl je toch naartoe? Als we jouw enthousiast hebben gemaakt, check dan alle rondreizen naar de Filipijnen! Of bekijk onze vlog hieronder.

Reizen Bohol

Specialisten Filipijnen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Taiwan kenner
Sponsors