Surfen Filipijnen

Surfen Filipijnen

door Getaway Travel

De Filipijnen staan niet direct bekend als een echte surf hotspot. Niet omdat de golven hier niet de moeite waard zijn, juist wel! Zo vind je hier bijvoorbeeld de wereldberoemde golf 'Cloud Nine'. Het probleem is dat ze er het grootste deel van het jaar niet zijn.

Het surfseizoen loopt van augustus tot laat februari en op sommige plaatsen, zoals Siargao, van april tot oktober. De rest van het jaar kunnen de golven wat tegenvallen. Voor mensen die dan toch het water in willen zijn er ook nog een aantal zeer goede duik- en snorkelspots.

ZELF NAAR Filipijnen?

Bekijk alle 10 reizen naar Filipijnen

In de periode augustus tot en met oktober raast er nog wel eens tyfoon door deze regio en dan zijn de golven ronduit geweldig. Alleen kan in die periode enkel de diehard surfer zich staande houden. Ook de moesson van oktober tot en met maart is een uitkomst. Maar als die even gaat liggen, is het water vlak en heeft het geen zin om je surfbord uit te halen.

Maar met meer dan 7000 eilanden heb je genoeg keus uit diverse stranden met verschillende soorten golven waar elke surfer zich hier goed kan amuseren. Daarnaast zijn de Filipijnen één van de vriendelijkste surfbestemmingen ter wereld, dankzij de positieve instelling van de mensen die hier leven.

Siargao

Siargao is een eiland ten noorden van Mindanao. Dit is het surfmekka van de Filipijnen en is eigenlijk per ongeluk bekend geworden. In 1980 trokken twee jonge surfers (een Australiër en een Zuid-Amerikaan) langs de oostkust van Siargao op zoek naar een paar goede golven. Ze eindigde op een plek die door locals de Jacking Horse wordt genoemd. Ze vertelden iedereen die het maar horen wilde dat de golven hier ronduit perfect waren en al vlug zat het strand vol met surfers.

Siargao heeft dan ook het beste van alles. De rollende golven zijn sterk en snel en zelfs vergelijkbaar met die van de pipeline in Hawaiï. Deze plek heeft zelfs een golf een eigen naam gegeven: Cloud Nine. Deze right-hand break kreeg de aandacht via een enorm artikel in een wereldberoemd surfblad, 'Surfer Magazine'. Sindsdien bejubelen fanatieke surfers deze golf en komen ze deze maar al te graag berijden. Mocht het bij Cloud Nine een beetje te druk zijn, zak dan af naar het nabij gelegen Jacking Horse.

Ieder jaar in september vindt in General Luna de International Surfing Cup plaats. Dit evenement is populair onder de Australische, Hawaiiaanse en Japanse surfers.

Beginners

Crystal Beach aan de Zambales Coast ligt vlakbij de hoofdstad Manilla en is dé plaats om voor het eerst op een surfboard te kruipen. Hier zijn de golven prettig en soms zelf wat heftiger, maar nooit zijn er van die harde breaks zoals bijvoorbeeld in Pururan Bay of Siargao. Crystal Beach doet haar naam eer aan met een mooi breed strand.

Een andere spot voor de nog niet al te ervaren surfer is Bagasbas in het noorden van Camarines Norte op Luzon. Als hier een beetje wind staat kunnen de golven hier twintig meter halen! Camarines Norte ligt een zeven uur rijden ten zuiden van Manilla.

Reizen Filipijnen

Specialisten Filipijnen

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bhutan kenner
Sponsors